DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 9. června 2024

Home » , , , , » Rozhovor - NECROCRACY - Děsivé, mrazivé ozvěny z toho nejhlubšího black death metalového podzemí!

Rozhovor - NECROCRACY - Děsivé, mrazivé ozvěny z toho nejhlubšího black death metalového podzemí!

Rozhovor s death black metalovou skupinou ze Skotska - NECROCRACY.

Odpovídal John Howard (basa), děkujeme!


Ave NECROCRACY! Právě mi tu hraje vaše nová deska „Predestiny“ a musím rovnou napsat, že je po všech stránkách skvělá! Temná, chladná, plesnivá, přesně jak má death/black metal být. Jedná se už o vaše druhé album. Pátral jsem různě po internetu, ale nikde jsem s vámi nenašel rozhovor v češtině. Mohl bys nám prosím kapelu představit a provést nás její historií?

Andy a Aaron se dali dohromady v roce 2012 a následující rok vyhlásili výběrové řízení na baskytaristu. Ve skutečnosti jsem se do kapely nechtěl přidat, ale náhodou jsem ten inzerát uviděl a po přečtení informací o jejich hudebních vlivech a poslechu několika zkoušek jsem se rozhodl přihlásit. Vystřídalo se u nás už docela dost vokalistů, ale v roce 2022 se k nám přidal Chris a tohle je definitivně naše poslední sestava!

Jste kapelou, jejíž kořeny sahají až do roku 2012. Vydali jste tenkrát jednu demonahrávku (2015). První album jste ale vydali až v roce 2019. Podle mě se jedná také o velmi povedený materiál. Jen jsem se o něm tenkrát vůbec nedozvěděl. Kam jste se chtěli na novince posunout?

Nikdy nechceme udělat stejné album dvakrát, ale zároveň chceme, aby znělo jako Necrocracy. V případě tohoto alba jsme chtěli, aby bylo těžší než "Decay", a také zlepšit produkci (a zároveň se vyhnout tomu klinickému modernímu zvuku). Také se vědomě snažíme neznít příliš podobně jako jiné kapely, nechceme být "retro" nebo kopírovací kapela.


Pojďme k novince „Predestiny“. Už na první poslech mě smetl váš zvuk. Kdo je pod ním podepsán? Musím vám vyseknout poklonu. Zvuk je syrový, temný a čitelný. Zároveň živočišný a organický. Jak a kde jste album nahrávali?

Nahrál ji náš kamarád Bert MacLeod, se kterým jsme už několikrát spolupracovali, takže ví, jaký zvuk hledáme. Nahrávali jsme v Cottage Music Studio, což je rezidenční studio na břehu jezera Loch Fyne. Je to úžasná lokalita a skvělé místo, kde se dá od všeho utéct a soustředit se na hudbu.

Proč právě obal od Hieronyma Bosche? Vím, že jeho obraz je z roku 1490 a jmenuje se Peklo. Jak souvisí tento motiv s novým albem?

Píseň "predestiny" je založena na kalvínské doktríně predestinace, podle níž je spása nebo zatracení člověka určeno před začátkem času, takže mi to přišlo jako vhodný obrázek (samozřejmě to není myšleno jako podpora jakékoliv křesťanské doktríny).


Novinka nijak textově nevybočuje z klasických témat jako temnota, smrt, destrukce. To je všechno v pořádku a k vaší muzice to perfektně sedne. Prozradíš nám ale, kde pro texty bereš inspiraci? Čteš třeba nějaké knihy, sleduješ filmy? O čem jsou texty na „Predestiny“?

Hlavně historie, na univerzitě jsem studoval starověké dějiny a literaturu. Fascinuje mě vzestup a pád říší, cykličnost dějin a role lidské hlouposti a chamtivosti. Vliv má i horor, film a klasičtí spisovatelé jako Poe a Lovecraft.

Pocházíte ze Skotska, z Glasgow. Jaká je vaše black death metalová scéna? Máte hodně kapel? A co fanoušci, koncerty? Žije to u vás nebo musíte za koncerty do Londýna nebo jinam?

Metalová scéna ve Skotsku za posledních zhruba deset let zažila obrovský rozmach. Ještě před pár lety se konalo tolik koncertů, že bylo těžké to stíhat. Od dob Covidu je to klidnější, ale pořád je tu spousta koncertů a spousta místních kapel, které je možné vidět.


Viděl jsem na youtube záznam NECROCRACY z koncertu jednalo se o pravé, nefalšované peklo. Chtěl bych vás někdy vidět naživo, jenže vy asi vystupujete asi jen ve Skotsku nebo se mýlím? Jezdíte třeba turné? Moje otázka vlastně směřuje i k českým promotérům, dovedl bych si vás představit na nějakém poctivém našem festivalu. Přijeli byste?

Nedávno jsme hráli v Reykjavíku na Islandu, což byl úžasný zážitek a naše první mezinárodní vystoupení. V Anglii a Walesu jsme odehráli už několik koncertů, ale chceme hrát v co nejvíce zemích. Rádi bychom přijeli zahrát do České republiky (Česka?), takže případní zájemci z řad promotérů se prosím ozvěte!

Já, jako fanoušek, bych tvorbu NECROCRACY charakterizoval, jako temný, devastující black death metal. Jak už jsem zmiňoval, v mnoha bodech se potkáváte s americkými kapelami. Řekni mi ale, jaké jsou tvoje vzory? Jaké kapely uctíváš a obdivuješ? A kdo byl tvým vzorem, když si začínal hrát?

Jsme ovlivněni především starou školou, Sabbath, Priest, Bathory, Sarcofago, Morbid Angel, Obituary, Darkthrone, Burzum, Desaster, Dissection atd. Taky doomové věci jako Esoteric, Disembowelment, Thergothon. A samozřejmě české legendy Master's Hammer, Maniac Butcher a Root!


Už dávno jsem překročil čtyřicítku, zažil jsem death metal v jeho nejlepších letech. Bývala to tenkrát krásná doba. Devadesátá léta byla super. Svět se nám otevřel, já byl mladý. Teď už šedivím, ale death/black metal pořád podporuji a sbírám. Patřím ke staré generaci. Nerad bych se ale utápěl v nostalgii, spíš mi prozraď, co vám jako kapele, jako muzikantům, přinesla současnost? Myslím tím využití nových technologií, zvuku, možností při nahrávání, internet apod.

Jsme stará škola, co se týče nahrávání a techniky (naše split CD jsme nahráli na pásku), Andy je povoláním zvukař, takže většinou má hlavní slovo při nahrávání. Nepoužíváme efektové pedály a naše vybavení na pódiu je minimální. Snažíme se, aby naše nahrávky měly organický živý zvuk.

Jak jsem již psal, britskou scénu sleduji pozorně a pečlivě, ale třeba mi něco uniklo. Je nějaká deska, kapela z posledních let, která tě opravdu baví, koupil sis jejich CD a podpořil je? Prozraď nám prosím nějaká jména a podpoř kolegy ve zbrani.

Rend Them Asunder "Existence to Entrails", Impenitent (vlastní název), Rancor Profundo "Heretic Thirst" a King Witch "Body of Light". Všechno skvělé místní kapely, se kterými jsme hráli.

Kam chcete v budoucnu NECROCRACY směřovat? Co připravujete v nejbližších měsících?

Brzy začneme pracovat na novém materiálu (doufejme, že příští rok vyjde nové album) a čeká nás několik koncertů, včetně festivalu Darkness over Cumbria v Anglii, který se uskuteční koncem roku.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji novému albu co nejlepší prodeje, ať máte plné kluby a ať se vám daří i v osobních životech. Hezký den všem!

Share this games :

TWITTER