DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 19. září 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - REPUKED - Death metal je rovnako dôležitý ako samotný život.

Rozhovor - REPUKED - Death metal je rovnako dôležitý ako samotný život.


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - REPUKED.

Odpovídal Rob the Slob, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave REPUKED! Zdravím do Švédska. Nejdřív dovol, abych vám připil na zdraví. Mám od labelu vaši novou desku „Dawn of Reintoxication“ na recenzi a při poslechu si připadám, jakoby mě někdo zavřel do staré hrobky s lahví dobré vodky. Je to masakr, gratuluji. Jak deska vznikala? A proč vám to trvalo dlouhých sedm let? 

Ahoj! Hlási sa Rob the Slob, ďakujeme ti za milé slová, chlape! To je presne ten pocit, ktorý sme chceli aby doska pri jej počúvaní u ľudí vyvolala. Sme len leniví flákači a väčšinou sa stretávame s cieľom zahrať si a vypiť zopár pív len počas víkendov. Skladby pre tento album sme v podstate začali písať v roku 2014, takže v priemere sme napísali 1-2 skladby ročne, ale minulý rok sme si rezervovali štúdio na 31. december nech nahráme všetko, čo máme. Dúfame, že ďalší album nám už nezaberie toľko veľa času. Uvidíme.

 

Musím říct, že mě u novinky hrozně baví zvuk. Jak vy to ve Švédsku děláte? Sverker Widgren odvedl opravdu skvělou práci. Povedlo se vám namíchat koktejl, který zní jako poctivá party, na kterou jsou pozvaní DISMEMBER, AUTOPSY a REPUGNANT! Jakým způsobem jste nahrávali? Na mě to působí jako analog, ale to asi není, co? Každopádně, jak spolupráce probíhala? Mám normálně pocit (nebo to tak fakt slyším), jako bych byl zakopanej v hrobě! Zvukově hodně špinavá záležitost a to já moc rád. 

Až do tohto nového albumu sme si všetky predošlé nahrávky robili sami. Výsledky boli dosť zmiešané, keďže o nahrávaní nevieme ani hovno, je to ťažké, zdĺhavé a nudné. Chceli sme mať nad všetkým úplnú kontrolu a získať zvuk, ktorý sme chceli, ale nie vždy to skončilo tak ako sme si želali, haha. 

Takže, pre album „Dawn of Reintoxication“ sme si vybrali Wing štúdio, kde je hlavným producentom Sverker Windgren, ktorý má dvadsaťročné skúsenosti nielen s nahrávaním metalovej muziky, ale takisto bol a je zapojený v mnohých metalových kapelách, Demonical, Diabolical, atď. Cítili sme sa preto veľmi sebavedome, keď sme s ním spolupracovali, pretože sme vedeli, že sa mu podarí vniesť tam silu a dobrý zvuk, a my sa pokúsime do toho vložiť ten špinavý, nepríjemný feeling. DISMEMBER zmiešaný s AUTOPSY ako si podotkol, by bol dobrý popis toho, čo sme sa snažili dosiahnuť. A Sverkerovi nevadilo, že sme v jeho štúdiu boli jemne opití, takže to bolo super. Doska sa nahrávala počas marcových víkendov, keď už bola epidémia corona vírusu v plnom prúde, takže po celý čas tam vládla zvláštna zombie atmosféra. 


Pojďme k obalu. Autorem je Joe Ravager, který dělal cover myslím i pro mé oblíbené CRYPTIC BROOD. Motivem je podle mého peklo, pravé, ryzí peklo. Mám pravdu? Jak jste se dali s Joem dohromady a proč vás oslovila právě jeho práce? 

Joe Ravager má chorú myseľ a je mimoriadne produktívny. Pozrite sa na jeho Instagram a Facebook, neustále zverejňuje svoje nové diela. Jeho práce sme použili takmer na všetky naše vydania, pozrite si obal nášho prvého albumu „Pervertopia“. Ale prednú obálku tohto albumu robil bláznivý starý nemecký chlapík, ktorý si hovorí Necromaniac. Čo sa týka vkusu, máme veľmi podobné predstavy. Veľmi sme s ním chceli spolupracovať. Spolu s CRYPTIC BROOD sme použili týchto 2 skvelých umelcov, myslím, že zdieľame rovnako skvelý vkus v umení. 

Jsem metalovým fanouškem přes třicet let a vždycky jsem měl nejraději kapely, z kterých je cítit síla, taková ta temná energie. U kterých slyším, že nahrávali skladby tím způsobem, že zalezli do studia, namlátili to tam a šli se opít. Z REPUKED ten pocit mám. Jak vlastně skládáte nový materiál? Zajímá mě samotný proces vzniku nového songu. 

Rozumiem ti a úplne s tebou súhlasím. Tiež mám rád, keď z nahrávky, ktorú práve počúvam, cítim nejaké vibrácie, proste nejaký feeling. My s REPUKED sa väčšinou schádzame v skúšobni cez víkendy. Vždy prinesieme nejaké pivo, víno a čokoľvek iné. Proste sa spolu len bavíme, rozprávame sa, počúvame metal a potom si niekedy samozrejme aj niečo spolu zahráme. Jednoducho sa radi stretávame a robíme spolu hovadiny, nie sme len jednotlivci, ktorí sú spolu v jednej kapele. Čo sa týka samotného skladania muziky, zvyčajne ju píšeme doma, prinesieme ju do skúšobne aby sme zistili ako funguje. Občas niečo upravíme atď. Potom nasleduje písanie textov, ktoré je v mojej réžií. Snažím sa, aby texty zapadli do danej muziky. Takže nič mimoriadne. 


Hergot, když dělám otázky, neměl bych asi pít. Zapomněl jsem se zeptat, jak vlastně vznikli REPUKED. Ve Švédsku a třeba Německu vás lidé hodně znají, ale to víš, Česká republika je malá země a death metal tady příliš lidí neposlouchá. Mohl bys nás prosím provézt historií kapely? 

Hehe, skvelé! Tiež si dávam pivko, je nedeľa večer. Je stále víkend! Tak na zdravie! 

REPUKED sme založili v roku 2007 spolu s mojím kamošom Nicke Pissom, pretože sme obaja veľmi chceli hrať nejaký hnusný nechutný death metal. V tom čase bolo všade veľa technických death metalových, či goregrindových kapiel, takže sme už toho všetkého mali po krk. Získali sme do zostavy bubeníka, nahrali sme demo nahrávku a daná nahrávacia spoločnosť sa takmer okamžite spýtala, či by sme nemali záujem vydať dlhohrajúcu dosku. Nakoniec sme podpísali zmluvu s holandským vydavateľstvom Soulseller Records, kde sme doteraz vydali 3 albumy a dodnes s nimi spolupracujeme. A od úplných začiatkom sme takmer zachovali aj rovnakú zostavu, minimálne posledných 8 alebo 9 rokov alebo tak nejak. 

Mám rád, když death metalové kapely nezapomínají na dobré texty. Vy zpíváte o chlastu, ale i o starých hřbitovech, hororech. Kde pro ně berete inspiraci? Musím říct, že mají opravdu atmosféru. Jak říkám, stará hrobka, lahev whiskey a jde se na to. Nebo se pletu? 

Áno, musíte navodiť tú správnu ponurú atmosféru, aby ste sa dostali do správnej nálady na písanie textov. Zvyčajne si prinesiem fľašku alebo dve a idem navštíviť verejné záchody. Pánske alebo dámske, na tom nezáleží, teplý pretrvávajúci smrad sračiek je všade rovnaký. Jednoducho vojdite dovnútra, spravte si pohodlie a začnite si na toaletný papier zapisovať čokoľvek, čo vás napadne, bezplatným hnedým sračkovým atramentom. 


Na bandcampu máte napsáno, že za sebou máte tři evropská turné. Na jednom vašem koncertě jsem byl v Německu. Hráli jste s REVEL IN FLESH a CRYPTIC BROOD. A to v Norimberku, což je docela paradox, protože do České republiky jezdíte poměrně často. Sice jsem nemohl jako řidič pít, ale koncert jsem si opravdu užil. Jak jste na tom vlastně celkově s koncerty? Hrajete rádi i na velkých pódiích, festivalech (vystupovali jste myslím i u nás na Obscene Extreme)? Já si totiž podobnou hudbu, jako hrajete vy, nejvíc užiju stejně v malém klubu, kde je bližší kontakt s kapelou. Jak si užíváte koncerty vy a jak k nim přistupujete? 

Áno, zatiaľ máme za sebou tri európske turné. V roku 2014 sme robili dve, jedno po boku Entombed AD a Grave a druhé s Nekrofilth. Plánujeme ísť na turné budúci rok 2021. Aj keď máme pocit, že by sme mali ísť na turné teraz, keďže máme vonku nový album, ale tento vírusový chaos sa musí najskôr trochu upokojiť. 

Keby som mal hovoriť ako fanúšik death metalu a koncertov, radšej chodievam na koncerty do menších priestorov. Dostanete sa bližšie ku kapele a ich koncert si budete môcť užiť z bližšej perspektívy, kde je ľahšie niečo vidieť a počuť. Veľké koncerty a ak ste ešte ďaleko od pódia, to už nie je taká veľká zábava. Ale keď hráme my, je nám to v podstate jedno, sme radi, že môžeme hrať kdekoľvek, kde sme pozvaní. Norimberský koncert bol skvelým miestom a dúfam, že si tam niekedy zahráme znovu. Nabudúce, keď budeme niekedy hrať v ČR by si mal prísť bez auta, aby sme sa mohli podeliť o niekoľko chladených. 


Viděl jsem s vámi nějaká videa na sociálních sítích a vypadáte jako vskutku veselí kumpáni. Člověk z vás cítí takovou tu radost a nevázanost, co už moc kapel dneska nemá. Zeptám se tedy, jaký je váš nejoblíbenější alkohol a co u něj posloucháte za hudbu? Tipoval bych si starou metalovou klasiku, ale co nové smečky? Oslovil tě někdo poslední dobou? 

Obľúbený nápoj, človeče, to je ťažké. Pijeme všetko a čokoľvek. Vodka a džús je vždy skvelou kombináciu, keď chcete takú teplú podguráženú atmosféru. Whisky, víno, pivo, absint atď. Ricard a trochu ľadovej vody, to je skvelé, keď sa pokúšate znova opiť. 

Hudbu, ktorú počúvame, keď chlastáme? Jednoznačne je to švédsky týpek Eddie Meduza, ktorý je legendou pre nás Švédov. Tiež rôzne iné veci, je zábavné to trochu žánrovo premiešať. Čokoľvek od Thin Lizzy, Motörhead, Kiss, Wasp, Sabbath až po Pungent Stench, Entombed, Impaled Nazarene, Darkthrone, Venom, Maiden, Judas, David Allan Coe, GG, Roky a tak ďalej. Niektoré novšie veci, ktoré nás oslovili sú napríklad Viagra Boys, Snet, Karloff, Toronto, Boogie Hammer, Warthog a ešte príliš veľa ďalších, aby sme ich tu všetkých spomenuli. 

„Dawn of Reintoxication“ vyjde na CD, vinylu a samozřejmě digitálně. Poslední dobou jsem mezi mladšími posluchači ale zaznamenal i zájem o kazety? Budou? Chystáte? Chtěli byste? 

Vydali sme jednu kazetu, ktorá obsahuje naše prvé 2 demo nahrávky. Ja sám mám v byte dosť veľa kaziet, ale žiadny kazetový prehrávač, takže to je na hovno. Vlastne sa nám viac páči vinyl. Ale uvidíme, stojí to viac menej na našej nahrávacej spoločnosti a nie na nás, ale mohlo by k tomu dôjsť. Je to skvelý formát, nadobudnete taký ten retro feeling ako z rokov deväťdesiatych, keď ste vlastnili Walkman, to boli skvelé časy. 


Mívám na závěr vždycky takovou trošku záludnou otázku. Co pro tebe znamená death metal? Je to životní styl? Jak jej vnímáš jako fanoušek? A jako muzikant? Nechci po tobě popisovat techniku hraní, spíš by mě zajímalo, jak o death metalu přemýšlíš. 

Death metal je rovnako dôležitý ako samotný život. Je to ako hororový film, ale v podobe hudby. Neviem si bez neho predstaviť život, to by bola kurva nuda. Hrôza, hrôza. Zdravím všetkých rovnako zmýšľajúcich death metalových psov v podzemí, s ktorými sme mali to potešenie stretnúť sa, či kontaktovať prostredníctvom internetu! Death metal nikdy nezomrie, huhu! 

Je na čase skončit. Jdu si dát pivko. Mám v lednici nějakou Plzeň. Přeji vám co nejvíc úspěchů, vyprodaných koncertů, zástupy fanoušků, jen kvalitní alkohol a ať se vám daří i v soukromém životě. Jdu si pustit „Dawn of Reintoxication“ pořádně nahlas. Na zdraví a děkuji moc za rozhovor. 

Ďakujeme pekne za tvoj čas, skutočne si vážime, keď niekto prejaví záujem o to, čo robíme. Všetci sa stretneme tam dole na našej ceste, tiež budem v ruke držať jedno chladené! Na zdravie! Do riti s pondelkami! Rot on!

Share this games :

TWITTER