DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 3. prosince 2020

Recenze/review - SODOM - Genesis XIX (2020)


SODOM - Genesis XIX
CD 2020, Steamhammer

for english please scroll down

Tahle parta patřila kdysi k vůbec prvním smečkám, které mě přivedly k extrémnímu metalu. Řekněme tak do roku 2006, kdy vydali své stejnojmenné album, jsem na ně vyloženě přísahal. Nejvíc se mi líbili v okamžicích, kdy koketovali až s black metalovou špinavostí. Psát recenzi o jejich nové desce "Genesis XIX" je pro mě poměrně těžké. Na jednu stranu ve mě pořád bublá nostalgie, ale také marně vzpomínám na staré časy. Nechci být zapšklý veterán, u kterého je všechno nové jen špatné, ale abych pravdu řekl, tak mě novinka fakt moc nebaví. 

Tak předně, je to neskutečně dlouhý. Necelých padesát pět minut? Jako vážně? Přitom kratší formát kapele tolik vyhovuje ("Out of the Frontline Trench" z roku 2019 toho budiž důkazem). 


SODOM sice letos, a to se cení, oprášili ten svůj starý dobrý thrash metal, ale dodali mu přeci jen pořád moc přívětivý a čistý zvuk. Spousta starých fanoušků zajásá, hurá, konečně jsou zpátky, ale chybí tomu drive a to mi nikdo nevymluví. Můžeme tu vést nekonečné disputace o tom, která jejich deska a směr jsou nejlepší, ale pokud už prohlašují, že se vracejí "zpátky", tak se vším všudy ne? Nebudu vás zatěžovat historií kapely, personálními změnami, ani zajímavostmi vyčtenými jinde, to si v dnešní době dohledá každý sám. Soustřeďme se na hudbu samotnou. Já vám nevím, mě to prostě nesype, je to pomalý, utahaný, snaha být noví MOTORHEAD také moc nevychází. Jakoby bez šťávy, energie. Docela mě fascinují nadšené výkřiky všude kolem. Vždyť je to v závěru celkem nuda. Takhle si dnes opravdu fanoušci představují dobrý thrash metal? Dobrý možná, ale rozhodně ne vynikající, zničující. Hergot, já chci od SODOM pořádnej nářez a ne chcíplý, utahaný melodie. Ano, sem tam album trošku řeže, ale vůbec nemá žádnou atmosféru. Toho, že kapela zaleze do studia, opije se jako carský důstojníci a předhodí nám pořádný kus syrového masa, se už asi nedočkám, ale tohle? To jako fakt? Uff, nějak jsem se rozčertil. Němci se už dlouhé roky motají v kruhu, tak si to konečně přiznejme. A nic na tom nezmění ani pár dobrých EP.


sumarizace:

"Genesis XIX" je dalším albem SODOM v řadě a opět je krásným úkazem toho, jak se to nemá dělat. Nevýrazné riffy, slabý vokál, příliš dlouhé skladby. Chybí mi údernost, energie, síla, Mám raději pořádný, poctivý a plesnivý thrash metal, než tuctové, tisíckrát slyšené motivy. Přijdu si jako na hostině, kde jsem nucený jíst samé pokrmy bez koření, bez přísad. Ne, já nechci průměrné jídlo bez chuti, mám raději krvavý steak. Pár dobrých nápadů tohle album mezi mé oblíbence neposune. Já vlastně ani nevím, co bych měl napsat dalšího. Kdybych měl říct číslo, dal bych tak šedesát procent. Musel bych ale zavřít obě oči a zakrýt si uši. SODOM nahráli další obyčejné album, nic víc, nic méně.


Asphyx says:

"Genesis XIX" is the next album of SODOM in a row and it’s again a wonderful sign how it shouldn’t be done. Bland riffs, weak vocal, too long songs. I miss the punch, energy, power. I prefer good, honest and moldy thrash metal more than dozen, for thousand times heard themes. I'm coming like on a feastnqk where I had to eat the same food without spices, without additives. No, I don’t want to eat tasteless food, I prefer rare steak. A few good ideas can’t move this album amoung my favourite bands. I don‘t even know what I could write more. If I had to say a number, I'd give about sixty percent. But I would have to close both eyes and cover my ears. SODOM recorded the next ordinary album, nothing more, nothing less.



tracklist:
1. Blind Superstition
2. Sodom & Gomorrah
3. Euthanasia
4. Genesis XIX
5. Nicht mehr mein Land
6. Glock ´n´ Roll
7. The Harpooneer
8. Dehumanized
9. Occult Perpetrator
10. Waldo & Pigpen
11. Indoctrination
12. Friendly Fire

band:
Tom Angelripper: Bass and Vocals
Frank Blackfire: Guitars
Yorck: Guitars
Toni: Drums

https://www.facebook.com/sodomized
http://sodomized.info/
https://www.instagram.com/sodom_band_official/
Share this games :

TWITTER