DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 3. prosince 2020

Recenze/review - CIDESPHERE - Dawn Of A New Epoch (2020)


CIDESPHERE - Dawn Of A New Epoch
CD 2020, Testimony Records

for english please scroll down

Starý dobrý melodický death metal dnes už moc nikdo nehraje. Alespoň tak, jak se líbí mě. Probírám se obrovskou hromadou CD, která mi přišla na recenze a u tureckých CIDESPHERE mě nejdřív zaujme zajímavý obal. O kapele nevím vůbec nic. Netuším co a jak hraje. Nedívám se ani na internet. Jako za starých časů vložím nosič do přehrávače a nechám na sebe hudbu působit.

Vyhrne se na mě ryzí a poctivý severský death metal. Spousta chladu a melodií, vše velmi dobře zahrané, s parádním zvukem a jiskrou. Normálně bych šel asi pryč, v tomhle stylu se toho už příliš dobrého pro mě neděje, ale tentokrát si desku opravdu užívám. Je pro mě poslem ze starých časů. Není divu, kapela byla založena v roce 1998. Takže žádní neochmýření nováčci, co se snaží kopírovat, ale pravá stylovka se vším, co k tomu patří.


"Dawn Of A New Epoch" je pro mě nejdříve kulisou, potom průvodcem a nakonec albem, u kterého doma pařím o sto šest. Turci si totiž hrají s melodiemi jako šelma se svojí obětí. Dokáží být rychlí a dynamičtí, ale umí i zvolnit a naplno nechat vyniknout ledový vichr z nekonečných lesů. Pro fanoušky AT THE GATES, HYPOCRISY, EVOCATION, starých DARK TRANQUILLITY povinnost. Ti by si měli CIDESPHERE minimálně zkusit poslechnout a také si pořádně zavzpomínat. Je jasné a zcela pochopitelné, že pánové nepřinášejí nic nového, ale ruku na srdce, to dnes skoro nikdo. Jde nakonec hlavně o předanou energii a emoce, musíte se s nahrávkou cítit dobře, musíte kapele jejich muziku věřit. A já to mám s těmihle šílenci nastavené přesně takto. Neřeším hlouposti a drobnosti, neřeším podobnost s ostatními, ani spoustu styčných bodů. Jen si tak sedím, třeba čtu a "Dawn Of A New Epoch" mi burácí pokojem jako sněhová bouře. CIDESPHERE mě strhli do víru, rozsekali, přesvědčili na svoji stranu. Jsou to samozřejmě (a vždycky byly) jenom moje pocity. Ale zase na druhou stranu, nemám potřebu jen opisovat promo materiály, jak bývá dnes častým zvykem. Dost ale bylo slov, nechme raději mluvit hudbu. Ostrý, studený melodický death metal, který je přesnou definicí stylu!


sumarizace:

V desce "Dawn Of A New Epoch" jsem si pro sebe nalezl vše, co mám na dobré hudbě rád. Melodie, sílu, energii, tajemno, syrovost. Staroškolský melodický death metal je zde kombinován s tím melodickým, švédským, v takovém poměru, že jsem musel padnout na kolena. Máme každý na světě přesně vymezený čas a já ten svůj s chutí strávím poslechem podobných nahrávek. Vždyť co může být lepšího, než když vše zapadne krásně do sebe - parádní obal, skladby, co hnijí zaživa, surový čitelný zvuk a hlavně melodie, na kterých budete viset jako ten nejhezčí oběšenec. Nové album CIDESPHERE je pro mě obrovským překvapením a také zážitkem, který způsobuje hnilobu mé vlastní krve. Vynikající záležitost pro všechny, kteří mají rádi starý poctivý melodický death metal s nezbytnou dávnou chladných motivů! Velmi dobře!


Asphyx says:

On the album "Dawn Of A New Epoch" I have found everything I like about good music. Melodies, power, energy, darkness and rawness. The old school melodic death metal is combined with melodic, Swedish death metal. The combination has the right ratio and I had to fall on my knees. All of us has some definite time on this world and I will gladly spend my time with listening to similar albums. What can be better than when everything just fits together – great cover, songs which rot alive, raw readable sound and most importantly the melodies on which you will hang like the prettiest hangman. The new album by CIDESPHERE is a very big surprise for me but also a great experience which causes the rotting in my own blood. It is an excellent thing for everybody who like the old real melodic death metal with the necessary cool old motifs!

TRACKLIST
1. Reborn Into Extinction (4:04)
2. Plague Of Greed (4:18)
3. Living Scars (4:28)
4. Sacred Patronage (3:36)
5. Sadist (5:05)
6. Dawn Of A New Epoch (5:06)
7. Death Is Only Ours (4:10)
8. March Of The Backstabbers (4:09)
9. Hate Design (3:49)
10. Sui Caedere (2:51)

LINE-UP
Oral Akyol - Vocals
Taylan Firat - Guitars
Aydin Aytac - Guitar / Bass
Basar Cetin - Guitar / Bass
Goremaster - Drums

https://www.facebook.com/cidesphere
https://testimonyrecords.bandcamp.com/album/cidesphere-dawn-of-a-new-epoch
https://www.facebook.com/testimonyrecords
https://testimonyrecords.bigcartel.com/products
Share this games :

TWITTER