DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 8. prosince 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - WORTHLESS - Death metal znamená dělat dobrou muziku s dobrými přáteli.

Rozhovor - WORTHLESS - Death metal znamená dělat dobrou muziku s dobrými přáteli.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska - WORTHLESS.

Odpovídal Toni, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave WORTHLESS! Zdravím do finského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos třetí skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné? 

Ahoj a díky za tato skvělá slova. S novým albem jsme velmi spokojeni. Nové album obsahuje o něco rychlejší skladby než předchozí album „Grim Catharsis“. Myslíme si, že skladby na albu jsou dost různorodé, ale je v nich také dobře známý „punc“ WORTHLESS. Došlo také k situaci, že jsme chtěli na albu další vokál, protože tentokrát jsme měli v kapele pouze jednoho zpěváka. Saara Kujansuu vyplnila zvuk dokonale. 


„Melancholic Rites“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál WORTHLESS? 

Album produkovala kapela a Panu Raatikainen. Proces psaní nám zabral cca jeden rok. Téměř veškerý materiál pro nové album jsme měli připravený už na jaře 2018, ale došlo ke změnám v sestavě, a tak jsme museli celý proces znovu opakovat (Toni Pekkala, Petri Hartikainen) jako duo. Bylo to hodně práce, ale myslíme si, že jsme to úspěšně zvládli. 

Dohledal jsem si, že pod nahráváním a mixem je podepsán Panu Raatikainen a Jaakko Viitalähde pod masteringem. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Panu vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo? 

Panu byl v kapele dříve na postu hlavního kytaristy, takže jsme ho dobře znali a také jsme znali jeho producentské a nahrávací schopnosti, včetně mixu, takže volba pro nás byla snadná a jak jsme předpokládali, vše proběhlo velmi hladce. Album bylo nahráno ve Studiu Rantajätkät ry. Nahrávali jsme tam všechna naše alba. 


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali sami a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o tělo ve značném stavu rozkladu? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince? 

Autorem je Markus „Kotta“ Kotiranta, který vytvořil obaly pro všechna naše alba. Záleží na pohledu diváka, jakým se na tuto malbu dívá, ale my to vidíme jako „otce bídy“ nebo tak nějak. Haha. Pokud posloucháte album, můžete vnímat spojení mezi hudbou a obalem. Téma melancholie bylo pro toto album to pravé. 


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Finska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely? 

Možná to máme v krvi. Žijeme většinou ve tmě a chladu, takže to s tím může mít něco společného. Finské metalové scéně se daří celkem dobře. Ve skutečnosti to tak bylo už od počátku 90. let. Nicméně, jak to vidíme my - většina finských death metalových kapel má smlouvu s labely mimo Finsko. 


Hrajete melancholický death metal ovlivněný mimo jiné i švédskou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit WORTHLESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou? 

Před WORTHLESS jsme měli cover kapelu CELTIC FROST a po několika koncertech s touto kapelou jsme měli nutkání tvořit vlastní hudbu. Založili jsme WORTHLESS v roce 2009. Abych zmínil nějaké metalové idoly: Dismember, Wolfbrigade, Entombed, Bathory, Carcass atd. Bylo by hezké si jednoho dne zahrát na zahraničních festivalech. A samozřejmě by bylo fajn udělat nějaké turné.

 

Když jsem před pěti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte? 

Tady ve Finsku máme promotéra Miika „Mega“ Kuusinena, který nám pomáhá s propagací. Poslali jsme naši muziku do různých labelů po celém světě a snažili se o kontrakt, ale tentokrát nedošlo ke spolupráci s žádným labelem. Toto album jsme vydali sami. Samozřejmě podporujeme naše kolegy nákupem jejich desek a triček a pokud je to možné, jdeme na koncert. 


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako WORTHLESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.? 

V dnešní době je snazší šířit hudbu mezi fanoušky po celém světě a myslíme si, že je to pozitivní věc. Pro malou kapelu, jako je ta naše, je asi dobré, že je tady možnost stahování, streamování atd. 

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš? 

Death metal znamená dělat dobrou muziku s dobrými přáteli. Hudba a hraní s kluky znamená ve srovnání s každodenním životem odpočinek, přátele, dobré životní období. 

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají WORTHLESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou a Slovenskou republiku? 

V prosinci zahrajeme ve finském Tampere v naší nové sestavě a zatímco děláme tenhle rozhovor, píšou se nové skladby. Bylo by hezké zahrát si koncert v Čechách a na Slovensku. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Melancholic Rites“ zase narvat do hlavy!

------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:

instagram

facebook:
Share this games :

TWITTER