DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 2. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CADAVER - Jde o to, abychom se všichni vrátili k životu v postapokalyptickém světě.

Rozhovor - CADAVER - Jde o to, abychom se všichni vrátili k životu v postapokalyptickém světě.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z Norska - CADAVER.

Odpovídal Anders Odden (kytara, basa & zpěv), děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CADAVER - Edder & Bile (2020):

Ave CADAVER! Chodím teď během pandemie velmi často do lesů. Mívám vaši novou deskou na uších a čekám, kdy se ocitnu někde na starém pohřebišti. Nové album „Edder & Bile“ má úžasně temnou atmosféru. Někde jsem četl, že prvotní myšlenka a nápady na něj vznikly již v roce 2012? Je to pravda? Jak deska vznikala a proč vlastně tak dlouho?

Ave, píši hudbu. První riffy, které k této nahrávce přežily, byly napsány v roce 1988 - Morgue Ritual je remake písně s názvem „Morgue riflig“ na demu Into the outside z roku 1988. Hudba trvá věčnost a nikdy se nic neděje. 


Andersi, tvůj hlas připomíná na novince opravdového démona. Vím ale, že jsi vystupoval s nějakým karaoke projektem, kde jsi zpíval staré metalové songy. To je ale trošku jiná disciplína než death metal. Musel si nějak změnit svůj přístup, bral si třeba někde hodiny zpěvu/řevu? Přiznám se, že jsem z vokálů u CADAVER úplně nadšený. Konečně někdo, kdo nemá generický vokál, ale zajímavou barvu a umí s ním pracovat. 

Děkuji. Mojí prací byly hodiny listování v dílech Jeffa Becerry, Jeffa Walkera, Millea Petrozzy, Toma Angelrippera a Quorthona. Snažil jsem se v té říši najít svůj vlastní hlas. Trik je nezpívat příliš nahlas. Hlavně to není tak těžké, jak to zní. Vždy se zahřívám a zacházím se svým hlasem s respektem. To jsem se naučil od pedagogů písní, které znám. 

Přiznám se, že jsem si musel trošku ze začátku zvykat na zvuk Dirkových bicích. Ale jen do té doby, než mi přišlo originální CD. Pak jsem byl naopak nadšený. Jak jste se dali vůbec dohromady? A kde se bicí party nahrávaly? 

Bicí a 90% všeho ostatního se nahrává ve studiu v severním Hollywoodu. Je to místo, kde Dirk žije a pracuje jako bubeník. Chtěli jsme, aby bicí zněly jako bicí. Většina metalových kapel dnes nezní jako bicí. Proto je jeho „divný“ - vlastně skutečný. 


Ono vůbec zvuk je jedním slovem vynikající. Je zkrátka jiný, než mají ostatní. Démonický, temný, zákeřný. Album produkoval Adair Daufembach z Brazílie. Proč právě on? Kdo desku mixoval? Jaká byla spolupráce s Northwood Sound Studios? 

Adair Daufembach byl návrhem Dirka a udělal všechno. Nahrávání, úpravy, mixování a mastering. Je snem s ním pracovat. Skutečně inspirující a pozitivní člověk, který také dobře zná hudbu. Budu s ním pracovat i na dalším záznamu, i když by tento mohl být kvůli pandemii zaznamenán na dálku. 


K nové desce jste natočili několik klipů. Nejsem moc člověk, který by je sledoval, ale ty vaše mě opravdu nadchli. Obzvláště k „Reborn“ a „Morgue Ritul“ se opravdu povedli. Připomínají mi opravdu nějaký starý rituál. Krásně natočeno. Chtěl jsem se zeptat, koho vlastně ten motiv napadl? A kdo jsou herečky, které v nich vystupují? Jde z nich strach! 

Měl jsem oba nápady na videa. Video Morge obsahuje skupinu okultních čarodějnic z LA, které znám. Vede je talentovaná designérka Missy Stell. MMcustomarts (google it) - Udělala všechny rekvizity pro focení obalu alba a najal jsem její štáb, aby nechal hrát text písně, místo aby kapela napodobovala hudbu. Ukázalo se, že jsem jiný a úžasný.

«Reborn» je v Norsku a LA - Moje vlastní dcera Regine hraje «Pesta» norskou folklórní postavu z černého moru smrti z roku 1349 - Mysleli si, že mor byl rozšířen ženským démonem. Chtěl jsem si představit Pesta (představující pandemii), morového lékaře (představující vědu), Necro Jesus (představující křehkost člověka a představenou nadzralost) a zvíře (představující naše skutečné spojení s přírodou). Píseň je o povstání jako fénix - Když jsem dostal nes, byl jsem bez rakoviny ve stejném týdnu natáčení, to mi všechno dávalo smysl. Jde o to, abychom se všichni vrátili k životu v postapokalyptickém světě. 


Na desce máte dva hosty. Jeffa Becerru a Kama Leeho. Oba odvedli skvělou práci. Proč právě oni? A jak probíhala spolupráce? Vím, že dnes se všechno řeší po internetu, ale přesto se zeptám. Byli jste spolu ve studiu při nahrávání? 

Jeff Becerra fotografoval ve stejné místnosti, kterou jsem používal jako svou ložnici, když jsem nahrával album. Hannah Verbeuren (Dirksova manželka) je dobročinná fotografka a toto je její studio. Když jsme se sbalili, přišli jsme domů a já jsem se ho zeptal, jestli se k nám nechce přidat. Udělal to na místě a použil demo nahrávku na albu, která se perfektně hodí. 

S Kam Leem jsme byli v kontaktu v letech 2003-2004 a dohodli jsme se, že budeme v kontaktu pro budoucí spolupráci. Když jsme v roce 2016 předváděli „FEED THE PIGS“, ještě jsem se na 100% nerozhodl, jestli budu zpívat všechno a tak jsem mu poslal píseň. Vrátil se s tímto klasickým masakrem / smrtí a my jsme si ho nechali. Spojuje album se zakladateli death metalu a je na mě velmi pyšný. 

Andersi, ty jsi zkušený muzikant, který má za sebou pestrou a zajímavou historii. Hrál si a hraješ ve spoustě kapel. Pod CADAVER jsi podepsán hlavně ty. Není pro tebe někdy těžké se ve vší té muzice neztratit? Dokážeš mít nadhled? Nebo máš někoho, kdo je tvým prvním kritikem, kdo ti řekne, ne tohle není dobré apod.? 

Je to již 30 let alb a nahrávání hromady hudby. Jsem svůj nejhorší kritik. Pokud je to na hovno, mohu to říct, ale pokud si myslím, že je to skvělé a pokud není, zahraji to Satyrovi ze Satyriconu. Je to můj hovadinový filtr číslo jedna.

 

CADAVER jsou letos zajímaví i po textové stránce. Kde jsi pro texty, které jsou opravdu propracované, bral inspiraci? Když je srovnám s těmi z devadesátých let, tak jsou o hodně vyzrálejší, což je asi pochopitelné. Jak texty vznikaly? Já mám při poslechu pocit, že jsem někde v Mexiku na starém pohřebišti a za chvíli jdu na řadu jako další oběť. 

Text na E&B je docela přímočarý, řekl bych. Chtěl jsem, aby měla stará škola téměř punkový přístup. Tentokrát jsem se rozhodl, že udělám vše více vrstvené a poetické, protože moje nové myšlenky mě přitahují k abstraktnějšímu myšlení. Normálně zpívám jen to, co je pro skladbu správné, a texty prostě vycházejí z hudby. 

„Edder & Bile“ je ryzím death metalem, přesto v něm lze vystopovat i prvky blacku i grindu. Jsi z Norska, ten černý rukopis nelze přehlédnout. Podle mého je to moc dobře. Inspirace je asi jasná, ale mě by spíš zajímalo, které death metalové desky tě ovlivnily, které si vždy rád a často pouštíš? Mimochodem, z Norska příliš deathových kapel neznám, napadají mě teď snad jen BLOOD RED THRONE. 

Jsem ze staré scény, která se stala scénou Black metalu. Mé vlivy jsou Celtic Frost, Hellhammer, Bathory, Possessed, Morbid Angel, Sodom, Kreator, Slayer, Mayhem a Voivod. Mayhem je mým mentorem, takže svou práci vnímám jako death metalovou vedlejší show jejich přístupu. Je to těžké vysvětlit, podle mě je to jen o správném přístupu a originalitě. Nemám rád kokiemonsterské vokály a riffy bez smyslu, takže většina death metalu mi letí nad hlavou. Mám rád ponuré a jednoduché věci. 


Je asi těžké si představit, aby CADAVER hráli někdy naživo, i když, co na to říkáš? Nemáš plány, chuť? Můžeme se těšit? A co nějaké turné, neláká tě? Zkusit si, jak fungují skladby naživo na fanoušky? 

První «novou» show jsme uskutečnili v srpnu 2019, než se svět změnil. V roce 2021 máme několik koncertů a turné, takže každý týden zkoušíme. Nemůžu se dočkat, až začnou nové skladby žít! Bude to jiné - znovu. Máme zpět starého bassplayera z In Pains - věci se dějí - pomalu. 

S CADAVER máš novou desku, která se fakt povedla. Po šestnácti letech. Co chystají CADAVER do budoucna? Máš už třeba nějaké nápady, vize? Jen doufám, že nebudeme čekat zase tak dlouho:). 

Většina nápadů pro další desku je připravena. Začneme vážně pracovat na začátku roku 2021. Nebude to trvat tak dlouho, než znovu vydáme nové album. 


Ptát se starých muzikantů, co pro ně znamená hudba, by bylo asi hloupé, ale mě by zajímalo, co pro tebe znamená death metal. Jak jej vnímáš, proč si vlastně kdysi CADAVER založil? Myslím tím teď spíše filozofický náhled na věc. 

Chtěl jsem vytvořit originální kapelu, která by byla mimo normy. Chtěli jsme dělat to, co se nám líbilo. Je to moje směrnice pro Cadaver a já to nikdy nezměním. Je to Death metal, Black metal, progresivní metal - je pro posluchače, tak i pro mě. Jsem pro Death metal, ale i veškerý raný Death metal byl také trochu odpad a černota. Prostě dělám věci po svém. 

Děkuji moc za rozhovor, moc si vážím tvých odpovědí. Přeji CADAVER jen samé dobré fanoušky a ať se vám daří i v osobním životě! Odcházím do lesů, snad potkám nějaké nové démony!

Taktéž děkuji!

Recenze/review - CADAVER - Edder & Bile (2020):



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:

Share this games :

TWITTER