DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 8. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TOXAEMIA - Death metal je naší součástí, nejen, že ho slyšíme, ale i cítíme.

Rozhovor - TOXAEMIA - Death metal je naší součástí, nejen, že ho slyšíme, ale i cítíme.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou ze Švédska - TOXAEMIA.

Odpovídal baskytarista Pontus Cervin, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - TOXAEMIA - Where Paths Divide (2020):

Ave TOXAEMIA! Nejdříve musím napsat, že jsem moc rád, že jste se vrátili. Kdysi jsem o vás četl v jednom polském undergroundovém zinu, ale to je snad 25 let. Pamatuji si, že jsem chtěl nějakou vaši kazetu, ale nakonec se mi nic nepovedlo sehnat. U nás v Čechách to šlo špatně. Jak vlastně vznikla myšlenka na návrat a znovuzrození TOXAEMIA? 

Zdravíme Deadly Storm Zine! Abych odpověděl na tvou otázku, co následovalo poté, co jsme přestali v roce 1992 hrát. Všichni tři jsme se přestěhovali z našeho rodného města Motala. Trvalo to až do roku 2016, než jsme znovu začali všichni opět žít na stejném místě. Jakmile jsme tedy byli znovu pohromadě, netrvalo nám dlouho, než jsme se opět dali dohromady. Začalo to jen hraním pro zábavu, pitím piva a přehráváním některých starých melodií. Ale po chvíli to začalo být vážnější a my jsme chtěli hrát koncerty a nahrát nový materiál. 


Venku máte čerstvé album „Where Paths Divide“, které zní jako vystřižené z devadesátých let. Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš a ve vašem případě je to jen dobře. Jak deska vznikala? Nahrát po 30 letech existence první dlouhohrající album, tomu říkám underground! Nebylo těžké se po tolika letech sejít a psát nový materiál? 

Překvapivě to bylo docela snadné, měli jsme inspiraci a naši noví členové do toho vnesli spoustu energie a zkušeností. 

Novinka vznikala u Dana Swano. Musím říct, že zvuk se opravdu povedl. Můžeš nám prozradit, s jakými pocity jste nastupovali do studia? Měli jste všechno připraveno nebo jste ladili detaily až na místě? Od vašich počátků se také hodně změnila technika, technologie nahrávání, jaký to na vás mělo vliv? 

Nahrávali jsme ve třech fázích a také na různých místech. Bicí jsme nahráli ve Fagerstě ve Studiu Cave u Pontuse Ekwalla (Kazjurol). Poté jsme nahráli všechny kytary a basy v naší zkušebně v Motale, kde jsme nahráli také všechny Stevosovy doprovodné growly. Říkali jsme tomu Studio Cervin, protože jsem dělal zvukaře. Nakonec Dennis nahrál všechny své vokály ve svém studiu v Kalmaru. Když jsme procházeli procesem nahrávání, všechno jsme rovnou doladili. Jakmile byly nahrány všechny stopy, poslali jsme je Swanovi do Německa. A on nám dodal přesně ten zvuk, jaký jsme chtěli! 


Nemám doma ještě originální CD, můžeš nám prozradit, kdo je autorem obalu? Musím říct, že se opravdu povedl. Chápu dobře, že je na něm samotná Smrt, která stojí na rozcestí mezi naším a oním světem? 

Obal vytvořil César Valladares a chlape, dodal nám přesně to, co jsme chtěli. Je to skvělý umělec a skvělý chlap. Mohu doporučit každé kapele, která chce skvělý obal, aby ho kontaktovala. Líbí se mi tvá interpretace, je velmi blízká vizi, kterou jsme měli. 


Když si přečtu názvy skladeb, tak se textově jedná o takovou death metalovou klasiku. Kdo je má na svědomí a čím jsou inspirovány? 

Dennis napsal většinu textů, ale já (Pontus) a Stevo jsme jich také pár napsali. Inspirace pro texty pochází z různých zdrojů a témat. 

Každý, kdo začínal s death metalem v devadesátých letech, tak má Švédsko zafixované jako rodiště ENTOMBED, NIHILIST, GRAVE, DISMEMBER, ENTRAILS. Všechny vaše kapely mají typický, chřestivý zvuk kytar, ale vy se přece jen vymykáte. Nejste podle mě typickými představiteli. Ve vaší hudbě lze zaslechnout i vlivy třeba PESTILENCE, MALEVOLENT CREATION a dalších. Kdo byl vlastně vaším vzorem, když jste začínali? Můžeš nás prosím provést historií kapely? 

To množství vlivů je těžké shrnout do jednoho. Ale ano, máš pravdu, nezněli jsme a stále nechceme znít jako tradiční švédské death metalové kapely. Pro naši inspiraci jsme poslouchali více americký a britský styl death metalu. Nyní jsme švédská kapela, ale i přesto to můžeš stále slyšet. 


Jací muzikanti byli tvými vzory, když si začínal? Jak a proč si vlastně začal hrát metal a jak ses dostal k death metalu? 

Vznik kapely se odehrál na místním rockovém festivalu v našem rodném městě, šel jsem tam já a Stevo a na programu byly dvě thrashové kapely. Místní kapely z Motaly, pokud mi paměť slouží, jmenovali se GRAVITY a CURSE nebo možná CURSED. Potom KREATOR, který nás inspiroval k rychlé a zběsilé verzi thrash metalu, zatímco GRAVITY hráli “Bay Area” thrash. Slyšeli jsme tyto týpky a řekli si - pojďme založit kapelu. A udělali to! 


Z původní sestavy TOXAEMIA jste zůstali jen dva – Pontus a Stevo. Jak jste se dali dohromady s ostatními? Vím, že třeba Perra hraje s NOMINON a DREADFUL FATE, ale o Rasmusovi a Dennisovi toho příliš nevím. Bylo pro nováčky těžké pochopit ducha kapely? Jak mezi vámi funguje vzájemná chemie? 

Máme velké štěstí, že jsme našli nové členy, kteří skvěle zapadli do kapely a ještě ji posilují. Nepocházíme ze stejných hudebních prostředí, ale to je to, co nás dělá o to víc silnějšími. 


Co vlastně TOXAEMIA a koncerty? Díval jsem se na váš profil na facebooku a hrajete převážně jenom ve Švédsku. Nelákalo by vás, až pomine covidová nákaza, nějaké větší turné, když už máte nové album a slavíte 30 let existence? 

Existují plány zahrát i mimo Švédsko, ale jak říkáš, Covid se nám postavil do cesty a my zatím nevíme, kdy bude možné to zrealizovat. Ale určitě chceme vyrazit hrát za hranice Švédska. 

Poslouchám teď „Where Paths Divide“ stále dokola a nejvíc oceňuji takový ten old school death metalový feeling. Podle mě se nedá moc naučit, muzikanti jej musí mít v sobě. Jak vlastně vnímáš death metal ty? Co pro tebe znamená? 

Myslím, že dobrá skladba je dobrá skladba, cítíš to v kostech. Death metal je naší součástí, nejen, že ho slyšíme, ale i cítíme. 


Prozraď nám prosím, co chystají TOXAEMIA do budoucna? Budete dál regulérně fungovat a dočkáme se brzy dalšího alba? Skládáte, tvoříte nové skladby? 

Aktuálně píšeme nový materiál, ze kterého jak doufáme vznikne naše další album. Nyní, když jsme zpět na scéně, nemáme v plánu brzy přestat. 

Děkuji moc za rozhovor. Už se moc těším, až si pustím album z originálního CD. Také na tričko. Přeji nejen „Where Paths Divide“ mnoho úspěchů a ať se vám daří i v soukromých životech! TOXAEMIA RULES! 

Děkujeme za rozhovor a zdravíme všechny čtenáře Deadly Storm Zinu!



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER