DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 22. března 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DEIQUISITOR - Nepovažujeme se za ortodoxní, pouze nacházíme inspiraci v kapelách, které jsme na počátku 90. let tolik obdivovali.

Rozhovor - DEIQUISITOR - Nepovažujeme se za ortodoxní, pouze nacházíme inspiraci v kapelách, které jsme na počátku 90. let tolik obdivovali.

Rozhovor s death metalovou skupinou z Dánska - DEIQUISITOR.

Odpovídal kytarista a zpěvák TFJ, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - DEIQUISITOR - Humanoid (2021):

Ave DEIQUISITOR! Poslouchám vaši letošní novinku „Humanoid“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Hail Jakube! Tady Thomas z DEIQUISITOR. Díky za vřelá slova. Reakce na toto album byly zatím opravdu skvělé, jsme velmi spokojeni s produkcí tohoto alba. Zvuk je velmi blízký tomu, jak zníme v naší zkušebně a to byl náš plán. Produkce na našich dvou předchozích nahrávkách byla také skvělá, ale ve skutečnosti to neznělo jako my.


Hráli jste už některé songy z novinky na koncertě? Jak fungují na fanoušky? Máte už nějaký potencionální hit? Osobně bych si tipnul druhou skladbu „Autonomous Warfare“.

Myslím, že „Empyrean Lifeform“ je jediná skladba, kterou jsme zatím hráli živě, měli jsme hrát koncert v Kodani v lednu letošního roku (se všemi novými skladbami), ale pak se vše zavřelo. Myslím, že je to stejná situace jako ve většině zemí. Doufejme, že se věci brzy vrátí do normálu. Nevím, které ze skladeb by mohly být „hity“, protože každý, s kým jsme o tom mluvili, preferuje jiné skladby a to je podle mě skvělé. Mým osobním favoritem je pravděpodobně „Empyrean Lifeform“.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Humanoid“? Jak vlastně tvoří/skládají DEIQUISITOR?

No, máme netradiční způsob skládání. Ve většině ostatních kapel vymýšlí a skládá riffy kytarista a poté diktuje bubeníkovi, jak tyto riffy hrát. My to děláme obráceně, Henriks tvoří několik bicích vzorů s výplněmi a se vším, a když zkoušíme, tak to nahráváme, poté si k tomu sednu doma, pozorně to poslouchám a nechávám se inspirovat, jaké riffy by se k bicím hodily. Někdy téměř slyším noty pro riffy. Myslím, že je to proto, že spolu tvoříme hudbu už tolik let.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Na našem předchozím albu Henrik a Daniel napsali každý jeden text, na tomto novém jsme vytvořili s Henrikem každý tři. Texty na straně A jsem napsal já a Henrik texty na straně B. Na nové nahrávce jsme se na tom podíleli všichni tři. Myslím, že je to opravdu skvělé, přidává to textům mnohem více rozmanitosti. A není pro mě možné, abych psal zajímavé texty stejnou rychlostí, jakou skládáme skladby. Jsme velmi produktivní, ve skutečnosti už máme připravený materiál na další desku.

Kdo je autor obalu novinky „Humanoid“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Na našich dlouhohrajících nahrávkách vždy používáme umělecká díla mého bratra MFJorga, a pak na většinu našich promo a EP jsou to díla našeho blízkého starého přítele - Briana H. Myslíme si, že jejich umělecká díla dokonale zapadají do naší hudby a svým způsobem je to, jako by to spojovalo jednotlivé nahrávky, když je kresba rozpoznatelná. Oba mají velmi jedinečné styly kreslení, ale styl mého bratra je mnohem detailnější a proto vhodnější pro obal LP.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Jak jsem zmínil, jsme velmi spokojeni s produkcí. Tentokrát jsme použili malé studio v Kodani s názvem No Masters Voice studio a Marcus F.L. byl producent. Bylo skvělé pracovat s Marcusem, opravdu skvělý chlap a velmi dobře naslouchal požadavkům kapely. Několik měsíců před nahráváním „Humanoid“ jsme nahráli 2 skladby pro naše EP „Religiously Endorsed Masochism“ ve vlastním studiu a nechali jsme si je namíchat a zmastrovat chlápkem jménem Jesper Hviid. Toto EP je ve srovnání s druhým velmi brutální a špinavé. Je to pro nás probíhající proces hledání ideálního zvuku pro DEIQUISITOR. Abychom tento zvuk našli, budeme muset hodně experimentovat s různými způsoby nahrávání a mixování.


Hrajete typický, klasický starý death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu DEIQUISITOR ozvláštnit?

DEIQUISITOR jsme založili v roce 2013, předtím jsme už 20 let hráli to, co můžete popsat jako okultní black war metal, což bylo v naší bývalé kapele BLODFEST a předtím SOLHVERV. Všechny nahrávky BLODFEST najdete na bandcampu - „Order of the Nonagram“. Kapelu tvořil Henrik, můj bratr Martin a já. Ale když bratr opustil kapelu, aby se soustředil na jeho malování a experimentální elektronickou hudbu, měli jsme s Henrikem pocit, že se chceme vrátit ke svým kořenům death metalu z počátku 90. let. Pak jsme naverbovali Daniela, který byl po mnoho let naším blízkým přítelem. Jeho bývalá kapela se jmenovala PURIFICATION KOMMANDO a hrála brutální war metal. Nepovažujeme se za ortodoxní, pouze nacházíme inspiraci v kapelách, které jsme na počátku 90. let tolik obdivovali, a vytváříme hudbu, která je pro nás přirozená. Nemáme žádné plány jakkoli změnit náš styl, ale cítíme, že s každou novou nahrávkou trochu rozvíjíme naši hudbu.


Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost z Dánska? Pro nás jste velká země se spoustou kapel, promotérů. Jezdí k vám často skupiny, které naší malou zemi na turné vynechají. Chodí se u vás na death metalové koncerty? Máte raději kluby nebo větší festivaly?

Dánsko je ve skutečnosti malá země ve srovnání s většinou ostatních v Evropě, ale máme velmi silnou metalovou scénu se spoustou skvělých kapel. Možná je to díky našim vikingským genům, že jsme tak silně zaměřeni na násilnější formy hudby. Co se týče koncertů, myslím si, že je to skoro stejné po celé Evropě, návštěvnost by mohla být větší, ale ti, kteří se koncertů účastní, jsou často tomuto druhu hudby velmi oddaní a hraní vlastní hudby naživo je vždy velkým zážitkem. Rozhodně dáváme přednost hraní v menších klubech a na undergroundových festivalech, kde potkáte lidi, kteří si tento druh hudby opravdu užívají. Větší festivaly jsou určeny spíše pro lidi, kteří tento druh hudby nutně nemilují, nýbrž dorazí jen na „párty“.

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Existuje spousta skvělých dánských kapel, které velmi dobře ctí „hodnoty“ death metalu, jak tomu bylo za starých časů. Mohl bych zmínit kapely jako UNDERGANG, TAPHOS, PHRENELITH a CHAOTIAN. Skvělé kapely a naši přátelé.


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

No,...je nemožné v tom lidem zabránit, jen doufám, že když najdou kapelu, která se jim opravdu líbí, podpoří ji koupí nahrávky. V tomto ohledu je to v pořádku stahovat nějakou hudbu, dnes je tolik kapel a nemůžete si dovolit koupit všechno, co vyjde. Takže pokud najdete kapelu, která se vám opravdu líbí, měli by jste chtít její hudbu v dobré kvalitě s obalem, texty a vším co k tomu patří. Ne jen mizerný soubor MP3 128 kbps.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

To záleží na tom, co považuješ za poslední dobu, když skvělé staré kapely jako SUFFOCATION a IMMOLATION něco vydají, mělo by to zaujmout kohokoli. Ale osobně jsem velkým fanouškem kapely PORTAL z Austrálie a opravdu se těším, až od nich uslyším nové věci. Je to unikátní kapela.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Neznám žádné jiné české kapely než Kaosquad, se kterými jsme odehráli několik koncertů, když jsme navštívili Česko. Opravdu skvělá kapela na živo, intenzivní a brutální věci a skvělí kluci. Pokud existuje nějaká další česká kapela, kterou by jsi mi doporučil, tak prosím sem s ní. Rád si ji poslechnu.

Co chystají DEIQUISITOR v nejbližších měsících?

Doufejme, že se věci vrátí do normálu a my si budeme moci znovu zahrát nějaké živé koncerty, navštívit další země, třeba Českou republiku, což pro nás byla skvělá zkušenost. Kromě toho pravděpodobně brzy začneme nahrávat skladby pro naši novou desku.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky za rozhovor a díky za podporu Jakube!







-------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER