DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 5. března 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CRYPTS OF DESPAIR - Vybral jsem si death metal, protože je to nejtemnější, nejďábelštější a nejchorobnější žánr, jaký existuje.

Rozhovor - CRYPTS OF DESPAIR - Vybral jsem si death metal, protože je to nejtemnější, nejďábelštější a nejchorobnější žánr, jaký existuje.

Rozhovor s death metalovou skupinou z Litvy - CRYPTS OF DESPAIR.

Odpovídal Dovydas Auglys, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Ave CRYPTS OF DESPAIR! Zdravím do Litvy. Asi před týdnem jsem dostal vaší novou desku „All Light Swallowed“ na recenzi a poslouchám ji stále dokola. Nejvíc na ni mám chuť, když je venku ošklivo, prší a jdu na procházku kolem hřbitova. To mám pak pocit, že slyším naříkat nemrtvé. Novinka se opravdu povedla, oproti předchozímu albu mi přijde temnější, možná komplikovanější, chladnější? Jak ji vidíš ty?

Zdravím Deadly Storm Zine! To je jeden ze správných způsobů, jak poslouchat tuto nahrávku, díky! Pro nás osobně je death metal ve své podstatě temným, chladným a ďábelským hudebním žánrem, takže si myslíme, že je to pro nás přirozený vývoj. Sami rádi manifestujeme a doplňujeme temnotu a používáme hudbu jako katalyzátor těchto pocitů.


Když jsme spolu dělali v roce 2017 krátký rozhovor, který slouží k představení kapely, netušil jsem, že o vás ještě uslyším. Nový materiál jste skládali dlouhé čtyři roky. Od nás je to do Litvy daleko, přesto jsem neměl žádné nové informace. Co jste dělali? Koncertovali? Jak dlouho vlastně trvalo, než jste složili nový materiál?

Když jsme vydali album, odehráli jsme různé koncerty po Německu, Polsku, Estonsku, Anglii, Litvě a absolvovali turné o deseti koncertech v Mexiku! Upřímně řečeno, některé skladby a riffy byly staré 6 - 7 let. Vždy je to tak, že začnu skládat novou hudbu před vydáním nového alba, takže některé skladby tedy byly vytvořeny už před vydáním „The Stench Of The Earth“. Jen prostě trvalo několik let, než se toto nové album vydalo.

Když poslouchám nové album „All Light Swallowed“, připadám si, jako bych se propadal do hlubokého krvavého močálu. Hodně tomu přispívá znamenitý chladný a temný zvuk. Jak a kde jste nahrávali? Kdo album produkoval, mixoval? Album?

Proces nahrávání byl naprosto stejný, jako posledně. Nachystáme před produkci, zkoušíme sami, následně trochu společně a pak vyrážíme do studia. Naše album jsme opět nahráli v Kaunas, ve studiu Lapės Records. Všechno jsme produkovali sami, zmixoval to ruský grindcorový umělec / zvukař Alexander Sarychev a zmasteroval to skvělý Arthur Rizk v USA.


Motiv na obalu novinky se dá vysvětlit různými způsoby. Já jej vnímám jako příchod nemrtvých na zem. Pohlcení světla a dobra. Zůstane jen negace. Kdo cover vytvořil a jak vnímáš kresbu ty? Posílali jste autorovi třeba dopředu muziku, aby se nechal inspirovat?

Nestor Avalos je ten, kdo odvedl skvělou práci na tomto obalu. Smrt je ultimátní síla a my jsme jí chtěli uctít promítnutím do našeho obalu, ale zároveň jsme Nestorovi chtěli nechat jeho uměleckou svobodu. Když si vybírám lidi, se kterými budu pracovat, vždy je požádám, aby vyjádřili, co to v nich evokuje, a pak to vložili do všeho, co dělají. Takže jsme mu dali album k poslechu, texty ke čtení, popsali naši vizi a nechali ho dělat jeho řemeslo. Výsledek mluví sám za sebe a jsme velmi spokojeni.

Death metal a texty skladeb, to je téma na dlouhou diskuzi. Někdo je bere jen jako doplněk, jiný s nimi zase chce předat nějaké poselství. Jaké a o čem jsou texty na „All Light Swallowed“? A kdo je jejich autorem? Kde pro ně bral inspiraci?

Texty na tomto albu jsem psal já a S.J.. Inspirace pochází z různých pocitů známých jako nenávist, temnota, misantropie, nihilismus, vnitřní nepokoj atd.


Vaši prvotinu „The Stench of the Earth“ jsem poslouchal velmi často. Novinka je propracovanější, ale také méně přívětivá. Myslím, že by ji měli dát posluchači čas, nechat ji uzrát, teprve pak vyniknou jednotlivé nuance. Vznikala novinka jiným způsobem? Jak tvoří CRYPTS OF DESPAIR nové skladby? Zajímá mě samotný proces.

V tomto ohledu se nic nemění. Vše vytvářím podobným způsobem. Je to velmi primitivní a instinktivní. Nejde si říci „fajn, teď udělám novou skladbu“, protože to tak prostě nikdy nefunguje. Inspirace obvykle udeří neočekávaně kdykoli, kdekoli a okamžitě proudí. Nemá to žádnou strukturu. Poté, co ten proud inspirace skončí, udělám malou pauzu a poté se podívám na strukturu, detaily a v případě potřeby provedu úpravy. Okamžitě vše nahraji do počítače, zmixuju a poslouchám.

Proč jste si zvolili zrovna death metal jako hudbu, kterou budete hrát? Co se vám na něm líbí? Temnota? Chlad? Energie? Kdo byl vaším vzorem, když jste začínali hrát a kde jste čerpali inspiraci a informace?

Vybral jsem si death metal, protože je to nejtemnější, nejďábelštější a nejchorobnější žánr, jaký existuje. Máte tu vše - od syrových primitivních věcí, přes atmosféru, ponurost, chlad až po technické šíleně rychlé a brutální věci. Moje počáteční inspirace pocházela z devadesátých let, ze staré death metalové školy z celého světa (ale nejbližší mému srdci byla americká scéna). Takže od Sadistic Intent, Morbid Angel, Immolation, Mortician po Entombed, Dismember, Bolt Thrower, At The Gates, Dissection a ten seznam jde dál a dál. Ale když jsem založil Crypts Of Despair, byl jsem spíš na novější věci, protože jsem hudební maniak a vždy hledám nové kapely, které posouvají hranice nebo obnovují zvuk. Je také důležité zmínit, že já a moji spoluhráči posloucháme obrovskou škálu hudby od death metalu po hardcore punk / grindcore / rap / trap / elektronickou hudbu, pop a tak dále. Máme velmi otevřenou mysl a temnotu je možné najít všude!


Co chystají CRYPTS OF DESPAIR v nejbližších měsících? Můžeme se těšit na turné k podpoře nové desky? Nebo třeba klip?

Díky téhle zasrané pandemii je nemožné plánovat cokoli ohledně živého hraní. Rádi bychom se vydali na turné a myslím, že až to bude možné, uděláme to, ale budoucnost je v tuto chvíli neznámá. Avšak jedna věc - před oficiálním vydáním alba vydáme video jedné z našich skladeb z alba „All Light Swallowed“!

Děkuji moc za rozhovor. Odpoledne se chystám zase ven. A hodně prší. Vezmu si s sebou vaší novou desku „All Light Swallowed“. Je totiž opravdu skvělá! Přeji vám, aby se dobře prodávala. Ať se vám daří i v osobních životech.

Děkuji za tvá vřelá slova a zajímavý rozhovor! Sledujte nás na našich stránkách, sociálních médií a sledujte i náš label. Ať žije Deadly Storm Zine! “HAIL DEATH”.


Share this games :

TWITTER