DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 22. července 2021

Recenze/review - HELGAST - Tentacled Divinity (2021)


HELGAST - Tentacled Divinity
CD 2021, Narcoleptica Productions

for english please scroll down

Někdy bývá zajímavé, co ve mě hudba probouzí za obrazy a představy. Knihy H.P. Lovercrafta jsou složité, komplikované a mnozí je odloží po několika stránkách. V death metalu a přidružených stylech bývá tohle téma poměrně časté. Chápu to, ne každý uctívá hroby a mrtvá těla, ale musí se to umět. Řecký maniak Typhonas má projekt, kapelu HELGAST. Hraje surový, temný death metal a při poslechu jeho desek se opravdu cítím jako v království temnoty. 

A to i přesto, že jsou některé skladby příliš dlouhé, zvuk bicí bych si dovedl představit lepší. Jako celek se mi ale jeho novinka "Tentacled Divinity" líbí. Jen si nejsem jistý, jestli už jsme od Typhonase vše neslyšeli. Patří totiž k muzikantům, kteří trpí nadprodukcí a není v mých silách všechno naposlouchat.


Každopádně, máme tady do činění s klasickým death metalem, kterým se jako jedovatý had proplétají studené melodie. Songy v sobě mají potřebný tlak i energii, hrnou se kupředu a neznají slitování. Nejde si nevzpomenout na obrněnou techniku, hluboké močály a hromady mrtvých těl. Typhonas vám nenechá příliš často vydechnout, nezná slitování, ale když už se nadechnete, tak vás ihned stáhne pod vodu. Deska má atmosféru, jen jsem musel poslouchat častěji, několikrát se k "Tentacled Divinity" vracet. Stejně jako na knihy H.P. Lovercrafta musím mít náladu, tak s albem je to hodně podobné. V některých momentech je nepříjemné, neuchopitelné. Jedná se pořád o underground, o vizi jednoho skladatele, muzikanta. Možná by to chtělo lepší produkci, ale třeba taky ne. V závěru a při posouzení všech pro a proti nakonec zjišťuji, že se mi nahrávka vlastně nějakým záhadným způsobem líbí. Jen by potřebovala zkrátit, očistit od zbytečností. Nakonec, je to jen na posluchačích. U HELGAST platí více než jinde, že je lepší poslouchat a ne psát. Shnilý death metal, který vás utopí v močálech! 


sumarizace:

Představte si, že sedíte svázaní na židli a léčí vás vpichováním jehel do různých částí těla. Jednou přestanete vidět, potom cítit nohy. Pestrá paleta bolesti je stejně návyková jako prvotina "Tentacled Divinity". Na albu se mi líbí, jak si dokáže HELGAST hrát s melodiemi. Muzikant Typhonas je na tom dobře nejen jako řemeslník, ale i jako skladatel. Každý song má svoji náladu a navíc ji dokáže na mě přenést. Nahrávka drží pohromadě i jako celek. Do klasického death metalu jsou přidávány kousky temnoty. Všechno odsýpá tak nějak samozřejmě, skladby gradují, řežou a pálí. Poslech ze všeho nejvíc připomíná setkání s bájnou hydrou z děl H.P. Lovercrafta. Každý den vychází na světě velké množství desek. Ale jen některé stojí za pozornost. HELGAST patří mezi vyvolené, to vám podepíšu vlastní krví. Naše společná setkání byla velmi příjemná a v dlouhých temných chodbách domu šílenství vynikla tahle deska mocně, mohutně a syrově. Promyšlený, inteligentní death metal, který připomíná opus smrti!


Asphyx says:

Imagine sitting on a chair and healing you by inserting needles into different parts of your body. Once you stop seeing, then feel your feet. The varied palette of pain is as addictive as the first alum "Tentacled Divinity". On the album I like how the band can play with melodies. Musician Typhonas are doing well not only as musician but also as composer. Every song has its mood and it can transfer it to me. The record is held together as a whole. Into the classic  death metal are added pieces of darkness. Everything dump off of course, the songs graduate, cut and burn. Listening most of all resembles the encounter with the mythical Hyde from the works of H.P. Lovercraft. Every day a large number albums make in the world. But only some worth for attention. HELGAST is one of the chosen ones, I will sign it with my own blood. Our meetings were very pleasant, and in the long, dark corridors of the house of madness, this album excelled powerfully and crudely. Thoughtful, intelligent death metal that reminds us opus of death!

Tracklist:
01. Tentacled Divinity
02. Interplanetary Fiend Occultation
03. Impaled On Obsidian
04. Necrocephalopod
05. Buried Beneath The Millennia
06. The Faceless Horror
07. Yithian Holocaust
08. Cthaat Aquadingen


Share this games :

TWITTER