DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 26. srpna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - KILLING ADDICTION - Všechny skladby nějakým způsobem souvisejí s myšlenkou kultovního uctívání technologií.

Rozhovor - KILLING ADDICTION - Všechny skladby nějakým způsobem souvisejí s myšlenkou kultovního uctívání technologií.

Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - KILLING ADDICTION.

Odpovídal Patrick Bailey (basa, zpěv), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - KILLING ADDICTION - Mind of a New God (2021):

Ave KILLING ADDICTION! Zdravím na Floridu, doufám, že se máte dobře a přežili jste covid ve zdraví. Přiznám se, že jsem novému dlouhohrajícímu albu od vás příliš nevěřil. Spousta kapel, které se vrátily, ztratila energii. Když mi ale pak přišla nová deska „Mind of a New God“ na recenzi a pustil jsem si ji, tak jsem chvilku seděl a neskutečně si ji užíval. Povedla se na výbornou. Jaké z ní máš pocity ty? A jaké jsou ohlasy od fanoušků, kritiky?

Děkujeme, všem se nám daří dobře a doufáme, že to samé platí pro tebe a pro všechny v České republice! Rozumím tvé nedůvěře ohledně návratového alba, zvláště když uplynulo tolik času od doby, kdy jsme před mnoha lety vznikli. V krvi mladých je inherentní agrese, a když se to usadí, může to mít potenciálně negativní vliv na snahu psát tvrdou hudbu. Metal obecně je poháněn agresí a adrenalinem. Když toto kapely ztratí, je to zklamání. Jsem tedy rád, že “Mind of a New God” překonalo tvé očekávání. Odezva byla nad rámec toho, v co jsme doufali. Nezahlédl jsem a ani neslyšel o zklamání. Většina hodnocení byla hodně vysoko a mnoho lidí desku zařadilo do svého seznamu nejlepších alb roku 2021. I ten méně nadšený komentář to stále popisoval jako úctyhodné pokračování našich předchozích nahrávek.


Další otázka se sama nabízí. Co vlastně dělali KILLING ADDICTION od roku 1998, kdy jste vydali na dlouhou dobu poslední EP? Jestli se nepletu, tak stále hrajete ve stejné sestavě. V roce 2020 se k vám přidal kytarista Devon McDonough. Jak jste se dali dohromady? Proveď nás prosím historií kapely.

V podstatě jsme se všichni po dlouhá léta věnovali vlastním věcem. Stále jsme byli v kontaktu, ale osobní zájmy nás prostě táhly jinými směry. KILLING ADDICTION neskončili na ničem negativním. Došlo k přesycení scény kapelami a to zničilo jedinečnost undergroundové scény. V roce 1999 jsem se přestěhoval do Los Angeles a vrátil jsem se v roce 2001. Ostatní chlapi tu stále byli a věnovali se hudbě. V roce 2006 jsme obnovili sestavu se třemi ze čtyř předchozích členů. Chris York, náš bubeník, se tehdy jako jediný nepřipojil, protože hrál na plný úvazek v jiné kapele, ale vrátil se v roce 2013, kdy jsme začali znovu hrát živě. Známe Devona asi deset let. Hraje na kytaru v Ebullition, další death metalové kapele z Ocaly, která existuje už nějakou dobu. Je to skvělý muzikant, se kterým se opravdu snadno spolupracuje a velmi rychle se učí náš materiál.

Pojďme k novému albu. Osobně mám hrozně rád váš nový zvuk. Je temný, hutný, masivní. Přesně takhle si představuji dobře odvedenou práci! Kde jste nahrávali? A kdo je podepsán pod masteringem, mixem, produkcí?

Děkuji, to je velmi vítaný popis! “Mind of a New God” bylo nahráno v Helton Music studiu, které je tady v Ocale. Je to stejné studio, kde jsme nahráli naše poslední dvě EP. Ray Helton je čaroděj, co se studiové práce týče. Celý projekt pro nás nahrál, mixoval a je také co-producentem. Ray je skvělý při vytáčení nástrojových tónů a vyvažování všeho v mixu, rozumí tomu, jak je třeba vše nastavit, aby se zachytil zvuk, který v death metalové nahrávce potřebujete.


Obal od Samuela Arayay je monumentální, myslím, že dokáže opravdu zaujmout a perfektně se hodí k muzice, kterou hrajete. Prozraď nám prosím, jak jste se dali dohromady a jak jste motiv vybírali?

Sam je fenomenální umělec. Našel jsem jeho práci při prohlížení obrázků na internetu a poté jsem ho kontaktoval, abych zjistil, zda má čas a zájem pracovat s námi. U tohoto alba jsme se ve skutečnosti neshodli na definitivním konceptu obalu. Měli jsme nějaké nápady, ale nebyli jsme si jisti, jakým směrem se vydat. Takže jsme vybrali několik obrazů ze Samovy práce a řekli jsme mu, co se nám na nich líbí. Věděli jsme, že chceme, aby se tento obal lišil od čehokoli, co jsme dělali v minulosti, včetně různých barevných motivů, ale kromě obsahu samotného obrázku, jsme mu nedávali mnoho pokynů. Místo toho jsem mu poslal dvě demo skladby, které jsme použili, když jsme se chystali do studia, spolu s texty a vysvětlil mu některá témata skladeb a titulní skladbu, z těchto informací vytvořil obal.

Co si pamatuji z devadesátých let, tak pro mě byli KILLING ADDICTION zajímaví i tím, že měli odlišné texty od ostatních. Mám někde doma starou kazetu „Omega Factor“ a už tenkrát jsem si texty po čase pamatoval, připadají mi zajímavé. Na novince se také zaobíráte filozofií, náboženstvím? Kdo je autorem textů a kde pro ně bral inspiraci?

Píšu všechny naše texty. Nikdy jsem se nezajímal o stereotypní témata death metalové lyriky. To neznamená, že neexistují lidé, kteří by takové texty nepsali dobře, protože existují. Raději píšu o jiných věcech. Texty skladeb na “Mind of a New God” v některých ohledech navazují na to, co bylo dřív. “Omega Factor” využívá témata, která byla většinou zasazena do hypotetických budoucích časových linií a nové skladby jsou s tím zcela v souladu. Ústředním tématem tohoto alba bylo jaksi pokračovat tam, kde “Omega Factor” skončil. Všechny skladby nějakým způsobem souvisejí s myšlenkou kultovního uctívání technologií. V některých případech jsou skladby výslovně o tom a ostatní jsou o potenciálních efektech vlnění nebo sekundárních důsledcích, které by mohly vyplývat z tohoto zdroje. Titulní skladba “Mind of a New God” je o superinteligentní umělé inteligenci, která si uvědomuje sama sebe. Tato myšlenka byla spojena s konceptem technologické singularity, o čemž je “Condemned to Nothingness”. To znamená dosáhnout bodu, kdy se naše technologie vyvíjí tak rychle sama, že ji již nemůžeme ovládat a lidé zastarávají. Umělá inteligence pohlíží na lidi jako na překážky svým cílů, takže v jejím záměru není zášt’ vůči lidem. Násilné úmysly pochází od lidí, kteří jsou ochotni obětovat sebe i ostatní za to, co považují za novou budoucnost bez nás.


S novinkou jste přišli do doby, která je úplně jiná, než když jste začínali. Jsou nové technologie (studia, možnosti, počítače). Také dnes každý tráví spoustu času na sociálních médiích. Začínali jste v devadesátých letech a spousta věcí je v současnosti úplně jiná. Jak vás to ovlivnilo jako kapelu a jak v osobním životě jako muzikanty?

Věci jsou nyní velmi odlišné. Kapely to mají v mnoha ohledech jednodušší. Je mnohem snazší vytvořit skvělé album, protože nelineární úpravy jsou produkčním zázrakem. Změnilo to hudební produkci stejným způsobem, jako zpracování textu změnilo svět psaní a publikování. “Omega Factor” bylo nahráno výhradně na analogovou pásku a bylo nahráno a zmixováno během jednoho víkendu, protože nahrávání bylo financováno z vlastních zdrojů v době, kdy jsme byli tak mladí, že jsme neměli peníze, co by stály za řeč. V dnešní době jsme v mnohem lepší pozici, abychom si udělali čas a vše nahráli a natočili přesně tak, jak to má být. Sociální média jsou pohodlí a kletba. Usnadňuje to marketing, ale stinnou stránkou internetu je nyní záplava informací ještě větší než přesycení scény v minulosti. Jako kapela je skvělé mít možnost komunikovat přímo s lidmi v reálném čase, což v minulosti nebylo možné, kromě telefonních hovorů. Usnadňuje nám to koordinaci kapely, zkoušek, koncertů a obchodní stránky věci, ale má to také potenciál stát se příliš rušivým, pokud si nedáte pozor na to, jak to používáte.


Jakým způsobem tvoříte nový materiál? Bylo angažování Devona McDonougha důvodem pro to, aby byla vaše muzika bohatší, pestřejší? Připadá mi tak. Zajímal by mě samotný proces vzniku nové skladby. Chodíte někam spolu do zkušebny nebo vše řešíte po internetu?

Náš proces psaní je nyní stejný jako vždy. Hlavní rozdíl je v tom, že se více soustředíme na vlastní tvorbu skladeb. Vždy jsme začínali s nápady u sebe a pak jsme je sdíleli, když jsme byli na zkoušce. Někdy je myšlenka použita tak, jak je, ale někdy je upravena nebo “sešrotována”. Víc přemýšlíme o tom, jak spolu určité části fungují, kdy by se měly opakovat a o celkovém aranžmá skladby. V minulosti jsme také přicházeli s většinou svých nápadů nezávisle, ale aranžmá a strukturou skladby jsme se vůbec nezabývali. Prostě jsme vzali spoustu rytmů, které se nám líbily, a spojili je dohromady bez ohledu na to, jak dobře spolu vlastně fungovali. Myslím, že jakékoli rozdíly slyšitelné na “Mind of a New God” pocházejí od Chrise Wickleina, který je nyní hlavním skladatelem. Na našich předchozích nahrávkách Chad napsal většinu hudby jednoduše proto, že psal téměř pořád. Chris a já také přispíváme, ale nikdy jsme nebyli tak plodní, jako Chad. Chadův a Chrisův styl psaní se navzájem doplňují, pravděpodobně proto, že spolu vyrůstali, ale toto je poprvé, co jsme Killing Addiction slyšeli pouze z Chrisových interpretací toho, jací jsme. Všechny skladby byly napsány v době, kdy se připojil Devon, pro toto album nahrál několik hlavních partů a není pochyb o tom, že se nyní bude podílet na psaní našich skladeb. Hlavní věcí je vytvořit části, které stále znějí v oblasti toho, co jsme již vytvořili jako zvuk Killing Addiction.


Co KILLING ADDICTION a koncerty? Hrajete rádi a často? A držíte se jenom lokálních akcí nebo chystáte turné na podporu nového alba? Jak je pro vás těžké zahrát si třeba v Evropě? Hrozně rád bych vás viděl naživo.

Nejsložitějším aspektem cestování je koordinace našich individuálních plánů. Pro lokální akce je to jen zřídka problém, ale pokud chceme hrát týden nebo déle a pokusit se přizvat další kapelu, je to mnohem obtížnější. Rádi bychom navštívili Evropu. Chris Wicklein tam hrál se svou druhou kapelou - Druid Lord a mají se tam vrátit v listopadu. Killing Addiction právě odehráli první návratovou show po nahrání nového alba a máme několik dalších akcí zabookovaných na konec roku 2021. Začátkem roku se rozhodně chceme soustředit na turné mimo státy. Bylo by skvělé dostat se do Evropy, i kdyby to bylo na nějaký festival a k tomu pár dalších termínů.


Jak jsem již zmiňoval, patříte ke vzácným kapelám, ve kterých hrají společně muzikanti víceméně od začátku. Znamená to, že jste i kamarádi? Chodíte spolu na pivo? Mě totiž připadá, že mezi vámi funguje vzájemná chemie, jestli mi rozumíš. Zajdete třeba někam na koncert?

To je pravda. Když se podíváte na většinu kapel, které už nějakou dobu existují, obvykle dojde k mnoha změnám v sestavě. Kdybychom v roce 2016 neztratili Chada, není pochyb o tom, že bychom stále měli naši „klasickou sestavu“, jak se tomu někdy říká. Vždy jsme chápali, že jsme to společně začali a společně to ukončíme. Jsme určitě přátelé, nebo spíše širší rodina. Chad a já jsme se setkali s Chrisem Wickleinem, když nám bylo 14, 13 a 12 let. Ve skutečnosti Chad a Chris tehdy nebyli muzikanti. Začali hrát na kytaru, abychom mohli založit kapelu. Do té doby jsem chodil na klavír asi šest let. S Chrisem Yorkem jsme se setkali na střední škole. Všichni jsme se tedy znali většinu našeho života. Když to jde, stále se potkáváme, ale je to obtížnější, než když jsme byli mladší. Tehdy jsme pravděpodobně trávili více času spolu než od sebe.


Poslouchám death metal od devadesátých let minulého století. Jsem věrný fanoušek a asi jako každý rád občas zavzpomínám na staré dobré časy. Jak si začínal s muzikou ty? Která kapela tě přivedla k death metalu a kdo byl tvým vzorem? Co první koncert, kapela? Zavzpomínej pro nás prosím. Jaké to bylo na Floridě v devadesátých letech?

Myslím, že Possessed byla první death metalová kapela, kterou jsem slyšel. Kamarád ve škole mi dal poslechnout “Seven Churches” a Slayer “Hell Awaits” a já byl v šoku. To bylo v roce 1987. Nejtvrdší kapela, kterou jsem do té doby slyšel, byla Iron Maiden. Brzy poté mi stejný kamarád představil Kreator, Dark Angel a Death. Co mě do death metalu ale opravdu vtáhlo, bylo demo Morbid Angel “Thy Kingdom Come” a původní kompilace “Grindcrusher”. Na té nahrávce bylo tolik žánr definujících kapel: Morbid Angel, Carcass, Bolt Thrower, Napalm Death, Terrorizer. Lepší to už nebude. Bylo to v roce 1989, kdy jsme při návštěvě Daytona Beach potkali chlapíka jménem John Claypool. On měl zásadní vliv na náš vstup do undergroundové metalové scény. Všechny tyto kapely na mě a na Killing Addiction obecně měly obrovský vliv, stejně jako Atheist, což byla první death metalová kapela, kterou jsem viděl naživo. Otevírali koncert pro Testament a Vio-lence v Tampě. Poprvé jsem viděl Morbid Angel v době, kdy vydali “Altars of Madness”. Pravděpodobně tam nebylo více než 100 lidí a Amon (nyní Deicide) jim předskakovali. Tehdy byla na floridské deathmetalové scéně určitá energie, a obecně si myslím, že ji nyní nemůžete zachytit jednoduše proto, že to byly formativní roky, kdy to bylo všechno nové. Být součástí toho, kdy se všechno rodilo, byla jedinečná příležitost.


Co chystají KILLING ADDICTION v nejbližších měsících?

Prozatím budeme nadále propagovat “Mind of a New God” prostřednictvím marketingu a floridských koncertů. Na začátku roku 2022 vyrazíme z Floridy, pravděpodobně na východní pobřeží. Těšíme se, až budeme moci znovu vystupovat pro fanoušky mimo Floridu. Měli jsme také několik nápadů, co dělat dál, ohledně další nahrávky, ale zatím jsme se k ničemu nezavázali.

Děkuji moc za rozhovor i za vaši muziku, moc si toho vážím. Novinku „Mind of a New God“ si opravdu užívám. Mimochodem, právě ji opět poslouchám. Přeji vám, aby se dobře prodávala, abyste měli vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromí. Na zdraví!

Díky moc. Byl to skvělý rozhovor reflektující naši cestu, která nás sem přivedla. Líbí se nám nadšení, které se nám dostává od lidí, jako jste vy a lidí z celého světa, díky jejichž podpoře je tohle vše i nadále možné. Opatruj se!

Share this games :

TWITTER