DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 5. listopadu 2021

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Jména mrtvých dívek - Eric Rickstad (2018)

KNIŽNÍ TIPY - Jména mrtvých dívek - Eric Rickstad (2018)


Jména mrtvých dívek - Eric Rickstad
2018, Host

Běhal mi mráz po zádech. Celý den jsem sklízel tlející listí. V horách, na chalupě, kterou bylo potřeba zazimovat. Občas jsem našel nějaké mrtvé zvíře. A všude kolem byla mlha. Stejně jako v knize Jména mrtvých dívek. Závěr trilogie, díky níž jsem si objevil nového autora thrillerů. Vermont. Syrová příroda a sériový vrah. Bylo to hodně napínavé čtení. Byl jsem zase jednou podivínem, co nečumí do obrazovky, ale na stránky plné písmenek. Ve vlaku, v autobusu. Na zastávce, ale hlavně u kamen, v kterých praskalo dřevo. Vše se mi zase jednou spojilo v jedno. Všichni už kolem dávno spali a já odháněl můru od lampičky, abych mohl dál sledovat  napínavý příběh.

Eric Rickstad zná perfektně prostředí, o kterém píše. Všichni ti lovci, co učí své mladé dcerky střílet jeleny, dlouhé cesty lesem, sem tam nějaká dívka, co visí na stromě. K tomu striptýzové bary v Kanadě. Věřím mu každé slovo. Autor zná velmi dobře také všechny temné stránky lidské mysli. Umí je popsat a vystavět příběh, který se čte opravdu sám. Frank Rath i Sonja jsou mi sympatičtí. Jedná se přesně o ten druh vyšetřovatelů, které zkrátka musíte mít rádi. Vstával jsem brzy a sledoval srnce, co nám přišel na zahradu okusovat keře. Zatleskal jsem na něj a on se jen tak hrdě podíval. A já obracel stránku za stránkou. Až kamna vyhasla a nebylo na čem ohřát ranní kávu. 

Myslím si, že tahle knížka patří na dovolenou, na chalupu, někam do lesů. Kolem se možná odehrávala politika, nekonečné seriály, lidé se hádali, rozcházeli, chlápci s pupkem toužili po mladých dívkách s pružným tělem. Možná se někde v davu ukrýval i nějaký jedinec, který nebyl úplně v pořádku. Je prostým faktem, že když jsem jel domů, zbývalo mi jen pár stránek. Dočetl jsem a sledoval masu lidí kolem. V metru, na nádraží. Mám to takhle vždycky, když dočtu dobrou knihu. Přemýšlím o ní. Ještě nějakou dobu ve mě zanechává stopy. Přehrávám si ji jako nějaký film v hlavě. Otiskne se do mě a je pro mě znamením, že jsem volil dobře. 

Máte rádi napětí a thrillery, kterým se dá věřit? Syrové a ošklivé? Chladné a zlé? Jako lidé kolem nás? Možná jsem nenapravitelný optimista s reálným pohledem na svět, ale co se týká fantazie, tak té meze nekladu. Čtení mě pořád baví. Obohacuje je mě. Někdo detektivky nemusí, já je miluju. To napětí, očekávání, slepé uličky ve vyšetřování. Charaktery postav. A Eric Rickstad umí skvěle vyprávět. Kniha se mi četla tak nějak samozřejmě. Plynula a já byl součástí příběhu. Venku padalo listí a foukal vítr. Mezi kapitolami a prací jsem si chvilku vyšel vyčistit ještě víc hlavu ven. Nahoru na kopec. Něco se kývalo na stromě. Uff. Byla to jen ulomená větev. Ale představivost mi pracovala na plné obrátky. 

S knihami je to vlastně stejné jako s hudbou nebo obrazy. Každému se líbí něco jiného. Někdo má hlavu otevřenou a bohatou fantazii. Někdo ne. Jména mrtvých dívek jsou příběhem, který je velmi temný a smutný zároveň. Jako mlha, která je všude kolem. Přijdete domů a těšíte si, že si dáte kafe a trošku se zahřejete. A budete si číst. Celou knihou se vznáší taková zvláštní melancholie. Možná i právě proto mě Eric Rickstad tak bavil. 

Doporučuji všem tulákům po hvězdách, všem knižním nomádům, kteří mají rádi, když je mrazí v zádech a dokáží se do stránek zakousnout s nadšením buldoků. Děkuji všem za pozornost a zase za týden u páteční knižní chvilky poezie. 

o Ericu Rickstadovi na DEADLY STORM ZINE:



--------------------------------------------------------------------------------------------

Rickstad vytvořil hrůzostrašné prostředí srovnatelné s ikonickým městem Castle Rock Stephena Kinga.

V odlehlém městečku v severním Vermontu kdosi sleduje studentku Rachel Rathovou. Ta je přesvědčená, že jde o stejného muže, který před lety zabil její rodiče: Neda Preachera, sexuálního násilníka a vraha, jenž oklamal spravedlnost, vyvázl s nízkým trestem a teď se ocitl opět na svobodě.

Bývalý detektiv Frank Rath adoptoval svou neteř Rachel poté, co byli její rodiče brutálně zavražděni. Od té doby se Rath snažil Rachel před pravdou chránit. Teď mu však Preacher volá a vyhrožuje, že Rachel bude trpět jak fyzicky, tak duševně.

Když se objeví mrtvoly nelidsky mučených dívek a ztratí se jedna místní žena, přijme Frank Rath po letech služební odznak a spojí své síly s policejní vyšetřovatelkou Sonjou Testovou. Společně rozplétají nitky, které pojí nové zločiny se starými nočními můrami. Brzy zjistí, že skutečnost je ještě hrůznější, než si představovali — plná tajemství, temných tužeb a pokřivené, smrtící oddanosti.



---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER