DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 30. listopadu 2021

Recenze/review - HYPOCRISY - Worship (2021)


HYPOCRISY - Worship
CD 2021, Nuclear Blast

for english please scroll down

Padesát minut melodického death metalu s výjezdy až někam k heavíku je na mě opravdu hodně moc. Říkám to rovnou, aby skalní fanoušci kapely přestali číst a jali se raději dělat něco jiného. Kdysi dávno, v devadesátých letech jsem měl tuhle smečku opravdu rád. Jenže jak šel čas, tak jsem postupně ztrácel zájem. Někdy kolem roku 2005 jsem si pak udělat za tvorbou švédských melodiků pomyslnou tečku. Naživo se mi  vůbec nelíbila. Odešel jsem zklamaný a naštvaný, že jsem vyhodil tolik peněz za lístek.

Pojďme ale k novince. Já vám nevím, opravdu dnešní většinoví metalisti chtějí podobný zvuk? Schválně jsem si půjčil i CD a přijde mi neskutečně uřvané. Jasně, že se zvučí primárně pro sluchátka a mp3, ale i na současnou dobu mi připadá sound děsně plastový. Nechápu, jak něco takového může Peter Tägtgren pustit ven. Nicméně, všiml jsem si, že podobným nešvarem trpí hlavně kapely od tohoto labelu. To není pocit, to je fakt. 


Úsměvné jsou i některé texty. Kdyby mi bylo patnáct, možná, ale dnes? To si fakt kapela takové velikosti nedovede najmout někoho, kdo by je uměl? Hudba se snaží tvářit temně, chladně a mrazivě, ale můj hlavní dojem z ní je hlavně - je to hrozně utahaný! A když už se zrychlí, tak jsou riffy tak neskutečně obyčejné, že je mi až stydno. Možná jsem uzavřený jen ve své bublině, ale třeba refrény jsou vyloženě úsměvné. Mě zase tolik nevadí u metalu klišé (některé desky i celé kapely jsou na nich postaveny), ale musím hudbu muzikantům věřit. Mě připadá "Worship" zkrátka hrozně umělé, nedospělé, bez nadhledu a takové té radosti, která by měla být ze skladeb cítit. Možná je to kalkul, který se zdá vychází, protože napříč světem je deska neskutečně (až nerealisticky) chválena. Ale asi je to fakt tím, že jsem jiný já, mám odlišné vnímání hudby. Schválně, třeba takoví THE CROWN mě neskutečně rozsekali. Jenže ti dokáží vyvolat tlak, naštvanost, chlad a mráz. Od HYPOCRISY jsem čekal vichřici, která by mě smetla a dostal jsem jen studený větřík, který může vyděsit snad už jen metalový dědky v kožených kalhotách. Jsem taky starej pes, ale pořád chci od muziky šťávu, uvěřitelnost, musí být zajímavá, sexy, musím ji vnímat všemi póry celého těla, musí mi kroutit vnitřnostmi. A to tady nedostávám. Bohužel. Unavené a plytké. 



sumarizace:

HYPOCRISY mě letos svojí novinkou "Worship" nepřesvědčili. Najde se zde sice pár dobrých motivů, ale jako celek je album poměrně slabé. Mám pocit, že se HYPOCRISY stále opakují a časem se dostavuje pocit prázdnoty. Nedokážu si skladby zapamatovat a dostat je do hlavy. Bohužel. Něco málo na mě funguje, ale zbytek je jen nuda. Kam se poděla agresivita? Kam dravost? Legendární švédští melodičtí death metalisté HYPOCRISY nahráli průměrné album, které bych hodnotil maximálně šedesáti procenty.


Asphyx says:

HYPOCRISY didn't persuade me with their news "Worship" this year. Even though there are a few good themes, but the album as a whole is rather weak. I feel that HYPOCRISY repeat themself and after some time there is coming the feeling of emptiness. I can't remember the songs and get them in my head. Unfortunately. Something is well done, but the rest is just boredom. Where is the aggression? Where is ferocity? Legendary Swedish melodic death metalist HYPOCRISY recorded an average album that I evaluated maximum of sixty percent.



tracklist:
1. Worship
2. Chemical Whore
3. Greedy Bastards
4. Dead World
5. We're The Walking Dead
6. Brotherhood Of The Serpent
7. Children Of The Gray
8. Another Day
9. They Will Arrive
10. Bug In The Net
11. Gods Of The Underground


Share this games :

TWITTER