DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 20. listopadu 2021

Home » , , , , , , , , , , , » Rozhovor - COFFIN CREEP - Chladný death metal s temnou příchutí!

Rozhovor - COFFIN CREEP - Chladný death metal s temnou příchutí!

 

Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - COFFIN CREEP.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - COFFIN CREEP - Voids (2021):

Ave COFFIN CREEP! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií COFFIN CREEP

Kapelu jsme založili v roce 2014, abychom se uzavřeli před vnějším světem a abychom měli svou vlastní malou bublinu, kde bychom se mohli spojit a dělat to, co nás baví nejvíc – což je psaní, hraní a nahrávání hudby. Na úplném začátku byla myšlenka jen tvořit grind death metal a vydávat dema, protože celé „vydávání a hraní koncertů“ ani nebylo v plánu. Ale jakmile jsme se dali dohromady a začali vytloukat skladby, rychle se ukázalo, že jsme vytvořili něco mnohem víc a bylo to takříkajíc vážnější. Nikdy jsme nechtěli patřit ke konkrétní scéně a striktně píšeme a hrajeme sračky, které skutečně tvoříme sami. Pokud se to někomu mimo kapelu líbí, je to samozřejmě skvělé. Ale kdyby si nás nikdo ani nevšiml, bylo by nám to fuk a pořád bychom dělali to, co děláme. Všichni jsme přátelé od dávných dob před Coffin Creep, takže je to pro nás skutečně příležitost dělat to, co nás opravdu baví.


Právě poslouchám vaši novinku „Voids“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s ENTOMBED, DISMEMBER, GRAVE, ENTRAILS. Deska má skvělý sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Žádná z těch kapel na nás neměla žádný vliv, haha! Možná Grave nevědomky. Náš hlavní vliv byli a vždy budou Black Sabbath. Ale tentokrát tam byly tuny vlivů, které vůbec nebyly death metalové. Další věc, která byla součástí původní myšlenky s touto kapelou je, že si naše věci budeme vždy nahrávat sami v naší zkušebně, tak jsme to udělali. Tentokrát jsme chtěli hutnější zvuk oproti našim předchozím věcem, které byly opravdu špinavé. Jsme s tím spokojenější, než jsme kdy byli a nikdo, kromě nás tří, nikdy nebude mít poslední slovo ohledně jakékoli věci Coffin Creep.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Voids“? Jak vlastně tvoří/skládají COFFIN CREEP?

Obvykle má někdo z nás v hlavě vymyšlený nápad na skladbu, nebo někdy jen riff. Pak to hodíme na stůl a nějak to natlučeme nebo seskládáme věci dohromady. Pak si skladba tak trochu vezme svůj vlastní život a promění se v cokoli, v co se má proměnit. A pokud to cítíme, hrajeme to dál, a pokud ne, jednoduše to sešrotujeme nebo hodíme do šuplíku do budoucna.


„Voids“ má temný morbidní obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Je to vlastně „ona“. Jmenuje se Anu Bring. Pochází z Finska a před několika lety jsme se s ní spojili online, když namalovala obraz, který se nám líbil na základě jedné z našich melodií. Zůstali jsme v kontaktu a zeptali jsme se, jestli chce být naší ilustrátorkou pro naše EP „Wormfood“ 2018, a pak jsme ji znovu požádali o „Voids“ jednoduše proto, že ji máme rádi a její věci jsou úžasné! Nápad na kresbu je založen na textech prvních dvou skladeb na desce.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Náš bubeník a zpěvák Padde (já haha) píše všechny texty. Inspiroval jsem se svými myšlenkami, zkušenostmi a v podstatě tím, co si myslím, že by znělo cool.


Novinka vyšla na CD u Grind to Death Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s Grind to Death Records?

Jediná věc, na které nám u labelu opravdu záleží je ta, že musí mít vášeň a zápal pro to, co dělají. Grind To Death byli perfektní. Je nám jedno, jestli je vydavatelství velké nebo malé.

Hrajete typický, klasický starý švédský death metal. Ve vaší tvorbě se objevují ale i odkazy na kapely jako AUTOPSY nebo BLACK SABBATH. Kdo vás vlastně ovlivnil ve vašich začátcích a jako skupiny máte nejraději?

Myslíš? Haha! Typický oldschoolový švédský death metal je pravděpodobně na konci našeho seznamu vlivů. O takovém stylu ani nepřemýšlíme. Black Sabbath je náš hlavní vliv a Autopsy je nejlepší death metalová kapela, která kdy byla, takže je těžké nenechat se jimi ovlivnit.

Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně COFFIN CREEP zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází, nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh?

Na začátku jsme zkoušeli každý týden občas i častěji. Ale teď máme děti a rodiny, kterým dáváme přednost, takže nezkoušíme tak často. Ale to činí naše zkoušky výjimečnější a tím i hudbu. Cvičíme dost tvrdě před koncerty nebo nahráváním, ale jinak prostě odpočíváme a bereme věci docela zlehka.


Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu.

Chceme jen dělat to, co děláme a nechat Coffin Creep, aby se vyvinul v to, v co se vyvine. Neexistuje žádný velký plán ani cíl.

Můžeš nám prosím doporučit nějakou hudbu, kterou jsi poslední dobou objevil a posloucháš ji?

Ani ne, omlouvám se. Jen výjimečně poslouchám novou hudbu.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České Republiky?

Kdysi jsem byl grindový blázen a opravdu jsem si užíval Ahumado Granujo a Jig-ai!


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Sakra, to je dobrá otázka. Nevěděl bych, jak to definovat, protože to je všechno subjektivní. Opravdu neposlouchám hudbu kvůli stylu. Pokud to cítím, cítím to, pak to může být cokoliv. Opravdu je mi to jedno. Tento konkrétní styl se sám o sobě stal tak obrovskou věcí. Není pochyb o tom, že tento žánr nás nějakým způsobem ovlivnil, ale nikdy jsme si tento styl nevybrali ani se jím neoznačili.

Co chystají COFFIN CREEP v nejbližších měsících?

Dáme si malou pauzu a budeme se věnovat našim rodinám. Pak začneme znovu pomalu zkoušet a sázet semínka pro další desku.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky za rozhovor!

Follow:


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER