DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 9. prosince 2021

Recenze/review - OMNIUM GATHERUM - Origin (2021)


OMNIUM GATHERUM - Origin
CD 2021, Century Media Records

for english please scroll down

Jen tak si létat. Zmizet do oblak a dívat se na to lidské hemžení s nadhledem a blahosklonností. Dobrá muzika je jako dobré jídlo, jako úsměv na milé tváři, jako pohlazení. Mám rád dříče, líbí se mi, když kapela pracuje a jde si svojí cestou. Kouzlo melodií pak jen tak nevyprchá. Nakloníte křídla a řítíte se střemhlav dolů. Nad lesy a loukami, nad zmrzlou krajinou. A posloucháte u toho novou desku melodických death metalistů OMNIUM GATHERUM.

Jsem k tomuto stylu velmi skeptický, opravdu mě jen tak něco nezaujme. Ale novinka Finů mě smetla. Rovnou do hlubin a nebo nad mraky, chcete-li. Je šťavnatá jako dobrý steak, lehká a vznešená. Navíc kapela nepoužívá zbytečné berličky, nesnaží se křečovitě experimentovat, kde to není potřeba. Soustředí se na dobrý riff, na melodie. Opakuji to stále dokola. Musím hudbě uvěřit, musí z ní sálat nadšení a odhodlání a všeho je na "Origin" velký dostatek. Jen si tak létat, poslouchat a nic neřešit. Je to tak málo? V dnešní době naopak. 


Perfektní řemeslo, skvělý zvuk i obal musí být samozřejmostí. OMNIUM GATHERUM si zároveň zachovali živočišnost. Melodie odněkud ze severských plání, surový hlas, ozvěny lesa, které nelze uchopit, ale můžeme si je neskutečně užívat. Činím tak bez rozpaků, tak nějak automaticky, s chutí se stále vracet. Tahle smečka se nepotřebuje podbízet, je muzikantsky sebejistá  a zároveň umí zažehnout oheň. Hodně asi záleží, jak to máte v hlavě nastaveno jako posluchači, ale mě "Origin" připadá neklidné, syrové, chladné, žhavé zároveň. Hodně se nabízí slova jako černá jiskra, chvění, ledová řeka. Vyberte si sami. Pokud máte rádi melodický death metal v jeho základní podobě s lehkými úkroky stranou (od rocku, přes svěží jazz, až někam k prazákladům surového death metalu), tak neváhejte ani chvilku. Jakoby skončila sychravá zima a příroda se znovu probouzela k životu. Jen si tak létám a když přistanu, tak zavřu oči a vyhřívám se v prvních paprscích. Hergot přátelé, poslední roky nám všem chybí trošku toho optimismu. "Origin" vám rozproudí zmrzlou krev v žilách. Mám radost a usmívám se. A to jak na zemi, tak i v oblacích. A poděkovat za to musím OMNIUM GATHERUM. Vynikající záležitost pro všechny, kteří ještě vidí světlo na konci tunelu.


sumarizace:

"Origin" je albem postaveným na základních kamenech severského odlehčeného death metalu, přidáno je nejen skvělé řemeslo, ale i velký cit pro melodie. Cesta, kterou kapela kráčí je složitá, plná trnů, temných zákoutí a smrti. Jsem hrozně rád, že jsem mohl jejich novou desku potkat. Přenesla mě totiž daleko na sever, do nekonečných lesů, přikovala mě k sobě a zároveň mě naučila zase jednou létat. Víte, hudby je na světě velká spousta, ale jen některá dokáže probodnout srdce ledem. OMNIUM GATHERUM se to povedlo na výbornou. Progresivní melodický death metal zahraný s lehkostí starých mistrů!


Asphyx says:

Talent gushing right and left, this is the Finland progressive melodic death metal band OMNIUM GATHERUM. Their new album "Origin" is to the brim full of ideas, energy and pressure. If you like thinking by listening and tasting from a variet range of rich menu of extreme metal, you will definitely like it. I am fascinated by the lightness and obviousness the album is recorded. Listening is comparable with the view into a kaleidoscope. Colourful riffs, maniacal drums and vocals, pulled up from somewhere inside. Songs are tasty, urgently, however, relaxing. The album is for me a kind of meditation. Progressive melodic death metal, resembling the flight through the universe. Very good stuff! I recommend!



Tracklist:
01. Emergence (02:35)
02. Prime (05:23)
03. Paragon (04:13)
04. Reckoning (05:15)
05. Fortitude (06:19)
06. Friction (04:54)
07. Tempest (05:58)
08. Unity (06:19)
09. Solemn (08:46)
10. In Front Of Me (Cover Version) (04:46)



Share this games :

TWITTER