DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 29. prosince 2021

Rozhovor - MASSACRE - Poctivý death metal z floridských močálů!

Rozhovor s death metalovou legendou MASSACRE z USA.

Odpovídal Mike Borders (basa), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - MASSACRE - Resurgence (2021):

Ave MASSACRE! Zdravím do podsvětí. Novou desku „Resurgence“ jsem očekával asi jako každý fanoušek death metalu s velkým napětím. Od minulé nahrávky uběhlo dlouhých sedm let. Proč vlastně tak dlouho? Popiš nám prosím, jak novinka vznikala? Musím ale říct, že se čekání vyplatilo. Je to absolutní masakr!

Dobré ráno, Jakube!. Upřímně, když jsme se rozhodli dát to zase do kupy, o nahrávání nového alba nebyla řeč. Bylo to o tom, že se staří přátele sejdou, zahrají koncerty a pobaví se. Takový byl plán, bohužel to netrvalo dlouho a začalo drama, třecí plochy, střety osobností. Zanedlouho poté, co polovina kapely odešla, nás kontaktovali Nuclear Blast, takže jsme museli dát dohromady funkční sestavu a začít znovu. Nahráli jsme nové album a znovu vznikly střety, konflikty a všechno se to zase rozpadlo, roky a roky práce. Nakonec to všechno dopadlo a opravdu si v tuto chvíli myslím, že fanoušci by byli z původní práce zklamáni. Na nahrávkách, skladbách nebylo nic špatného, ale nebylo to úplně ono. Pod jiným jménem, jinými nápady...takže tak, jak to nyní vydali naši bývalí členové, je to v pořádku. Prostě to nebyli "MASSACRE".


MASSACRE jsou dnes vlastně jen dva lidé - Kam Lee a Michael Borders. Znamená to, že jsou oni základem? A co ostatní muzikanti, jak se na tvorbě nových songů podíleli? Kdo skládal riffy? Každý navíc žijete v jiné zemi, nedělalo vám to problémy?

Ano, nyní tvoříme já a Kam jádro kapely. Každý má svou roli a všichni plníme své úkoly. Nové album napsali primárně Rogga a Jonny. Prostě to tak vyšlo. Kam píše texty a Scott skládá kytarová sóla. Nikdy nedošlo k žádnému studiovému tření, že by někdo, tomu druhému řekl „ne, hraj to takhle, nebo nepoužívej na své stopě tu a tu frekvenci“. Všichni jsme nahráli své party svým způsobem, každý s důvěrou v ostatní a upřímně řečeno, byl to velmi hladký proces, přestože jsme to dělali na dálku.


„Resurgence“ má parádní obal. Podepsán je pod ním Wesley Benscoter. Vynikající umělec, jeho práce pro AUTOPSY, BROKEN HOPE, DECEASED, DEFILED, jsou nejen zajímavé, ale člověk si je i pamatuje. Má nezaměnitelný rukopis. Jak jste se dali dohromady a proč právě on? Znamená to, že on dovedl nejlépe znázornit to, co se odehrává na albu? Slyšel třeba dopředu vaši hudbu?

Kam se na něj obrátil poté, co ho Gerardo z Nuclear Blast zmínil jako možnost. Skočil po tom a vytvořil jej pro nás.


Obal i texty, ze všeho je cítit inspirace H.P. Lovercraftem. Které jeho dílo máš nejraději? Jakým způsobem tvoříš texty? Podle mě je hrozně těžké napsat něco smysluplného, aby to sedělo do frázování a neznělo to hloupě. O čem jsou texty na „Resurgence“?

Kam byl vždy fanouškem Lovecrafta, vždy byl základem jeho nápadů. To a staré hororové filmy. Také jsme se snažili „propojit“ některé z těchto skladeb s těmi na „From Beyond“, jako skutečné pokračování alba.

Zvuk vám mixoval Dan Swano. Musím říct, že se povedl. Jaké bylo zadání? Mě připadá novinka staroškolská, ale zároveň perfektně čitelná, temná, chladná. Jak se vám s Danem spolupracovalo? On je velký profesionál. Mimochodem, jak jste vlastně nahrávali? Každý u sebe doma nebo dohromady?

Jonny vše předmixoval, než to poslal Danovi. Dali jsme mu jistý směr, obecnou představu o tom, co jsme měli na mysli, základní myšlenkou bylo udržet to trochu syrové. Někdy studia ubírají na autentičnosti, chtěli jsme, aby to znělo dobře, ale reálně.


31. října jste vydali ještě singl Halloween song. Znamená to, že se už tahle skladba na desku nevešla? Vím, že singl vyšel i na CD? Nechystáte i vinyl? Jak vlastně vnímáš Halloween ty? Co pro tebe tenhle svátek mrtvých znamená?

Halloween jsou Kamovi narozeniny, haha. A tato skladba byla něco, co jsme dělali pro zábavu. Řeknu vám, že máme hotové další dvě EP a LIVE album, připravené v Nuclear Blast, které vyjde v létě 2022, také už se pracuje na skladbách pro další album a stále budou vycházet náhodné singly, covery, cokoli, co budeme cítit, že chceme dělat.


Když už jsme u těch hudebních nosičů, tak jaký k nim máš vztah ty? V dnešní době se všechno streamuje, stahuje z internetu, většina lidí poslouchá už jen digitálně. Já jsem starý pes, který pořád sbírá CD, kamarádi zase vinyly, dokonce se čím dál tím víc vracejí kazety. Jak si na tom ty? Jsi sběratel?

Streamování je pro hudebníky hladovění a také to zní jako sračky. Metaloví fanoušci mají rádi fyzické nosiče, ale soudě podle čísel, je streamování velký problém. Nejsem sběratel, kterým jsem kdysi byl, a provinil jsem se stahováním hudby na flashku do auta, protože dnes už CD přehrávače do nových aut nedávají. Je smutné, že mezi prací a kapelou je řízení jedinou dobou, kdy mohu v dnešní době poslouchat novou hudbu.


Co MASSACRE a koncerty? Máte nějakou sestavu na živá vystoupení? A dočkáme se někdy toho, že vás uvidíme na pódiu s muzikanty, kteří se podíleli na „Resurgence“? Co nějaké turné (doufám, že nezapomenete na Evropu!)?

Právě jsme odehráli pár koncertů tady ve státech, příští rok máme samozřejmě Maryland Deathfest , koncert v NYC (Day of Death) a právě jsme podepsali datum festivalu v Texasu s Carcass. Máme koncertní sestavu, jinou než k nahrávání. S Evropou se to stále mění ohledně restrikcí, je těžké tam teď něco plánovat.


Tím se dostávám i k budoucnosti MASSCRE. Vím, že se někde psalo o tom, že se mají fanoušci v roce 2022 na co těšit, že máte už připravený další materiál. Je to pravda? Co pro nás chystáte?

Haha, už jsem na to odpověděl. Ano, nové EP a LIVE album, nové singly a další zábavné novinky. Vím, že to zní šíleně, ale v dnešní době se tím opravdu snažíme bavit!


Poslouchám death metal od jeho počátků. Zajímalo by mě, jak tento styl vnímáš ty jako muzikant. Co pro tebe znamená? Životní styl? Koníček? Klidně se pusť do filozofických úvah.

Na začátku, když se jako malé dítě učíte hrát, jste omezeni tím, co zahrát dokážete a také kontakty, které si utvoříte. Znám skvělé hráče, kteří nikdy nenašli tu správnou partu, nebo když určitou hudbu umíte dobře hrát, nedokážete ji složit. Například já hraji na basu už 40 let, moje první opravdová kapela byli Massacre, hrál jsem v jiných kapelách, hrál na albech různých hudebních žánrů, miluji hrát death metal, mám rád ten pocit, že se vám pódium třese pod nohama, když zahrajete velmi hluboké tóny, ale je pro mě hodně těžké skládat death metalovou hudbu. Mám nějaké party na From Beyond, které jsem napsal, ale když si sednu ke skládání, ostatní věci jsou mi přirozenější. Může to být mým věkem, už nejsem dítětem, může mě ovlivňovat jiná hudba. Vždy jsem měl pocit, že smýšlení typu „jedině metal“ je omezující a nudné. V začátcích byste nikdy nepřiznali, že se vám líbí nemetalové hudební žánry, označovány jako “pozérství”, haha, ale teď mě baví cokoliv, co je dobře udělané, talentované nebo cool.


Chceš něco vzkázat fanouškům? Labelům? Promotérům? Máš prostor!

Chci jen, aby všichni věděli, že si v této fázi naší kariéry opravdu vážíme toho, že to stále můžeme dělat a že máme fanoušky, kteří nešetří chválou. A holky, které posílají své fotky v tričkách Massacre, jsou taky skvělé!

Děkuji moc za rozhovor. V devadesátých letech byli MASSACRE mými velkými hrdiny. Jsem moc rád, že jste zpět. Přeji kapele jen samé vyprodané koncerty, náklaďáky plné prodaných nosičů a merchandise a budu se těšit na živý koncert! Budu pařit v první řadě! Ať se vám daří i v soukromí!

Ještě jednou díky Jakube!



---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER