DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 22. prosince 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SIJJIN - Můj death metal neobsahuje nic jiného než hrůzu, smrt, temnotu a ďábla.

Rozhovor - SIJJIN - Můj death metal neobsahuje nic jiného než hrůzu, smrt, temnotu a ďábla.

Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - SIJJIN.

Odpovídal Malte Gericke, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - SIJJIN - Sumerian Promises (2021):

Ave SIJJIN! Zdravím do Berlína. Mám už nějaký čas vaši novou desku „Sumerian Promises“ doma na recenzi a musím říct, že si ji neskutečně užívám. Pomalu přichází podzim a nálada celé nahrávky mě doslova pohltila. Jak se dali SIJJIN dohromady a jak album „Sumerian Promises“ vznikalo? Proveď nás prosím historií kapely.

Nazdar Jakube! Jsem rád, že se ti album líbí. Sijjin vznikli během jedné z našich cest na Party San, myslím, že to byl ročník 2017. Řekl jsem Ivánovi a Ekaitzovi o svých představách o vytvoření nové kapely a oba byli okamžitě uchváceni. Protože všichni uctíváme death/thrash z osmdesátých let a sdílíme stejný hudební vkus, bylo jen otázkou krátkého času, než jsme v létě 2019 nahráli naše první demo s názvem “Angel Of The Eastern Gate”. Nyní, o dva roky později, jsme přišli s našim prvním albem a myslím, že “Sumerian Promises” se ukázala jako pekelná deska.


Není žádným tajemstvím, že členové SIJJIN se již potkali i v jiných kapelách. Malte Gericke i Iván Hernández se setkali v mých oblíbených NECROS CHRISTOS (které jsem si jednou na koncertě v Praze neskutečně užil). Je nějaký rozdíl oproti tomu, jak skládají a tvoří SIJJIN? Rukopis je sice stále znát, ale jinak jsou SIJJIN úplně jinou kapelou. Jak probíhá samotný proces nového songu?

Páni, viděl jsi nás v Praze? Sakra, takže jsi viděl nejhorší show z turné, alespoň pro mě. Byla to zvláštní noc, jeviště bylo tak malé a měl jsem problémy podat dobrý výkon. Ale zdálo se, že to nakonec vyšlo. Přesto doufám, že se se Sijjin brzy vrátíme a udělám vše pro to, abych to napravil. Sijjin je skutečně úplně jiná kapela a pracovní tok pro nové skladby byl prostě neuvěřitelný. Materiál jsem psal společně s Ivánem, ve zkušebně jsme strávili nespočet hodin. Poté, co jsme udělali skladbu, jsme ji vždy nahráli a poslali Ekaitzovi, který ke každé skladbě a riffu přidal mnoho detailů. Jsem opravdu hrdý na nový materiál.

Jsem starý fanoušek death metalu a zvuk SIJJIN bych se nebál přirovnat k základním deskám MORBID ANGEL. Nepletu se? Nemyslím tím nějaké kopírování, ale spíš výraz, atmosféru alba. Kde jste nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem? Bylo těžké docílit tak starého, temného a prašivého zvuku?

Náš kytarista Ekaitz má své vlastní studio s názvem BlackStorm Studio v Karrantze v Baskicku. Dům se nachází v baskických horách a studio má vynikající vybavení, je to ideální místo k pobytu. Ekaitz není jen skvělý kytarista, je také neuvěřitelný producent. Před nahráváním jsme hodně mluvili o zvuku, kterého jsme chtěli dosáhnout, takže jakmile jsme se dali do práce, měli jsme určitou vizi toho, jak by album mělo znít a Ekaitz odvedl úžasnou práci, aby toho dosáhl.


O čem jsou texty na „Sumerian Promises“? Vzali jste nás na výlet do starověku, do říše starých Sumerů, do Egypta. Odkud jste čerpali inspiraci? A kdo je autorem textů? Mám podobná témata v death metalu moc rád, jen si říkám, že musí být hrozně těžké vše sestavit tak, aby sedlo k hudbě?

Jsem to já, kdo píše texty a většina z nich jsou děsivé, obskurní hororové příběhy v klasickém duchu. Víte, jsem velkým obdivovatelem takových mistrů jako Arthur Machen, Algernon Blackwood a Lovecraft, to vše se mísí s mou vášní pro starověkou historii a záhady. Upřímně, nemám žádný problém napsat takový druh textů, protože mě vždy fascinovaly záhady smrti, faraónský Egypt a Sumérové.

Líbí se mi, když jsou alba komplexním dílem. Když si kapela dá záležet nejen na zvuku, ale i na obalu. Ten k „Sumerian Promises“ je zajímavý. Mě symbol na coveru něčím pořád přitahuje. Jen se mi nikde nepodařilo zjistit, co přesně znamená? Kdo je autorem?

Hmm, nejsem si jistý, jestli ti tady úplně rozumím. Jaký symbol na obalu? Myslíš naše logo? No, vytvořil ho Theby, který hrál na bicí v německých Drowned, ještě když jsem byl také součástí této entity, hrál jsem tam na basu a měl na starosti zpěvy. Je to fantastický chlap a absolutní maniak, takže když jsme potřebovali logo, byl mou první volbou a dodal toto šílené znamení, které funguje jako jedno z nejlepších současných log celé scény, jestli se mě ptáš na toto.


Nejen v dnešní době je pro kapelu hrozně důležité, aby byla odlišná od ostatních. Vy zníte zajímavě, neotřele, lze vás ihned odlišit od ostatních. Máte svůj rukopis. Jak jste vlastně začali hrát? Jaké byly tvé první kroky v extrémní muzice, kdo byl tvým vzorem? Co první koncert? A kdo tě nejvíc ovlivnil v tvých začátcích?

Na kytaru jsem začal hrát poměrně pozdě, když mi bylo čtrnáct. Hardrock a heavy metal jsem ale začal poslouchat ve velmi mladém věku, někdy kolem roku 1984, tuším. Mými prvními idoly byly kapely jako Dire Straits nebo Santana, brzy následované AC/DC, Motörhead, Maiden a tak dále, než jsem se dostal k Venom. Mantas byl jedním z mých prvních kytarových idolů, miluji jeho sóla. Také muzikanti z Mercyful Fate a King Diamond na mě měli obrovský vliv a zároveň jsem byl zažraný do Metallicy “Ride The Lightning” a Slayer “Show No Mercy”. Byl jsem součástí death metalu od konce 80. let a když jsem slyšel “Altars Of Madness”, bylo po všem. Vidět Morbid Angel spolu se Sadus v roce 1991 v Berlíně na jejich turné “Crush Jesus Christ” mě doslova vtáhlo do pekla a od roku 1990 nechci nic jiného než žít a hrát death/thrash metal.

SIJJIN vznikli v roce 2019, v době, kdy se začalo díky covid 19 všechno zavírat, neprobíhaly turné apod. Jak jste na tom s koncerty? Už jste hráli naživo? Nové album vyjde v listopadu, nechystáte nějakou sérii vystoupení na jeho podporu? Jak vůbec vnímáš a co pro tebe znamená kontakt s fanoušky?

Hrát naživo a setkávat se se všemi death thrashovými šílenci tam venku pro nás znamená všechno, protože toužíme hrát živě. Datum založení, které jste zmínil, není správné, jak jsem již řekl, kapelu jsme iniciovali v srpnu 2017 a šli jsme nahrát naše první demo v létě 2019. Zatím jsme odehráli jen jednu show a to na Hell Over Hammaburg festu v roce 2020. Držme si palce, abychom v roce 2022 mohli vyrazit na turné a odehrát nějaké festivaly, máme v plánu docela dost koncertů.


Dva v kapele jste z Německa, ale kytarista Ekaitz Garmendia je ze Španělska. Je pro vás těžké třeba zkoušet, procvičovat nový materiál, připravovat se na koncerty? Vím, že dnes máme internet, ale to není ono. Navíc jste každý členy i dalších kapel, které vás určitě také hodně zaměstnávají.

Sijjin má pro každého z nás absolutní prioritu, abych byl přesný, je to momentálně moje jediná kapela, stejně jako Ivánova. Je fakt, že žijeme všichni daleko od sebe, protože Iván se vrátil do Španělska a nyní žije v Galicii. Ekaitz stále žije v Baskicku a můj zadek hnije v Berlíně v Německu. Normálně zkoušíme jen před turné a vystoupeními, ale každý z nás hodně cvičí a je dobře připravený, jakmile se sejdeme a máme hrát.

Death metal je ze své podstaty temný, chladný a ošklivý styl. Vám se jej, myslím, povedlo na „Sumerian Promises“ přesně definovat. Co pro tebe tenhle styl znamená, jak bys jej definoval ty? Co by měl podle tebe obsahovat? Neboj se, klidně se pusť i do filozofických úvah.

Není potřeba žádná akademická nebo filozofická myšlenka, příteli. Můj death metal je ten z 80. let, jak ho hrají a uctívají kapely jako Sadistic Intent, Mortem (Peru), Possessed, Morbid Angel, Incubus (USA/Fl), Sepultura a neobsahuje nic jiného než hrůzu, smrt, temnotu a ďábla. .
Děkuji moc za rozhovor i za muziku. Jdu si „Sumerian Promises“ zase pustit. Vypadá to, že brzy bude tma. Přeji nahrávce co nejlepší prodeje, co nejvíc oddaných fanoušků a ať se vám daří i v soukromí!

Jakube moc děkuji za rozhovor, bylo mi potěšením Upřímně zdravím všechny čtenáře, nepodléhejte žádnému zkurvenému trendu a buďte hrdí na to, že jste underground. Sijjin hail Death Metal!

Share this games :

TWITTER