DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 11. února 2022

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Později - Stephen King (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Později - Stephen King (2021)


Později - Stephen King
2021, Beta-Dobrovský

Téma rozmlouvání s mrtvými je poměrně ohrané. Už jsem o něm četl tolikrát, že když jsem si koupil po vánocích tuhle knihu, moc se mi do ní nechtělo. Jenže je pod ní podepsán sám mistr, od něhož mám tolik výtisků, že když bych je vyrovnal na sebe, sloupec bude větší než já. Mladý dospívající kluk, ve kterém se probudí schopnost vidět mrtvé, vypráví takovým způsobem, že jsem byl schopen vše přelouskat za jedno odpoledne a kus noci. Chytlo mě to hned od začátku a pořád mi vrtalo hlavou, kde se v Kingovi bere tolik fantazie? Jako bych se vrátil do doby, když jsem s ním začínal u titulů jako Žhářka, Osvícení, Řbitov zvířátek, To. 

Mistr hororu je už starý, ale pořád ve svých knihách neztratil svěžest. Hrozně dobře se čte, jako bych byl přímo v příběhu, díval se na jednotlivé postavy. Na jeho mámu, na Jamieho, na zkaženou policistku. Možná to už není na dnešní dobu nic šokujícího, ale pořád se nejedná jen o dobře odvedené řemeslo. King byl vždy velmi dobrý v reáliích a pak samozřejmě v popisu postav. Ano, i já kdysi býval podobným klukem. Jen jsem tedy neviděl mrtvé. A pokud ano, tak rozhodně nemluvili. Někde na hranici mezi fantazií, temnotou, fikcí a hororem. Perfektně odvyprávěno.

Stejně je to svým způsobem zvláštní. Pořád jsme různými záhadami přitahováni. Moc dobře víme, že existuje i něco jiného, než jen obyčejný materiální svět. Tušíme to, ale neumíme a asi ani nemáme pochopit. Já vím, je to jen knížka, ale věřte mi, že když jsem chodil po ulicích v našem městě, občas jsem si říkal, jestli jsou někteří živí a nebo už mrtví. Přemýšlel jsem o tom, opravdu ano. Možná je právě tohle důkazem, že je kniha opravdu dobrá. Mistr King si mě prostě zase namazal na chleba. Celý příběh, vyprávění Jamieho, plyne samozřejmě, automaticky, s nadhledem. Jako když jdete do hospody a celá společnost visí na rtech dobrému vypravěči. 

Tak jo, dnes svůj tip trošku zkrátím, protože se jedná vlastně o takovou pěkně zahnívající jednohubku. Bylo pro mě opět velkou ctí Mistře. Pevně doufám, že je ještě párkrát u podobných dobrot potkáme. Vlastně stačilo napsat - Máte rádi Kinga? Tak s chutí do toho, určitě neprohloupíte.

Děkuji moc za pozornost. Přeji vám dobrý zrak a jak jinak - spoustu napínavých zážitků s knihou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Syn svobodné matky, Jamie Conklin, nechce nic víc než prožít obyčejné dětství. Jenže Jamie není obyčejné dítě. Jamie se narodil s nadpřirozenou schopností, matka ho ale nabádá, aby to tajil. Může vidět to, co nikdo jiný nevidí, a naučit se to, co se nemůže naučit nikdo jiný. Ale cena za užití této schopnosti je vyšší, než si Jamie dokáže představit. Zjistí to ve chvíli, když ho detektiv vtáhne do pronásledování vraha.

https://www.dobre-knihy.cz/pozdeji-590653.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER