DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 21. března 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - ROTHADÁS - Kopár hant​.​.​. az alvilág felé (2021)

Recenze/review - ROTHADÁS - Kopár hant​.​.​. az alvilág felé (2021)


ROTHADÁS - Kopár hant​.​.​. az alvilág felé
vinyl 2021, Me Saco un Ojo Records, Desiccated Productions

for english please scroll down

Často jsem přemýšlel o tom, kde se vlastně zlo bere. Máme je zakódováno v genech? Existují už malé děti s krvelačným pohledem? Lidská mysl je nevyzpytatelná a některé kroky nechápu. Pokaždé, když se stane něco ošklivého, tak přemýšlím proč? Většinou nepřijde žádná odpověď. Pohledy plné temnoty si ale pamatuji. Vycítím je. Zlo. Temnotu. Stejně jako u hudby. Maďarské ROTHADÁS jsem vůbec neznal. Našel jsem si je na svém oblíbeném labelu. Zaujal mě obal. A potom muzika.

Death metal a doom, ve vzájemném těsném objetí. Zhnisaná rána, co se nechce zahojit. Vyděšené oči, nikdo ti nerozumí. Jenom démoni a všichni obdivovatelé starých opuštěných kostelů, ranní mlhy na hřbitovech, toulání nočním městem. Poslouchám a přiznávám, jsem nakažen. Nová deska (dlouhohrající prvotina), mě baví. Stejně jako dobrá pohřební řeč. 


Někde tam vzadu, zcela osamocen, je hrob se jménem ROTHADÁS. Samozřejmostí je mlha, popínavý břečťan. Seschlé, hnijící listí, tlející kosti. Pach smrti. Jsem tu správně. V prastarém království death doom metalu. Maďaři na to jdou odhodlaně, přesně ví jak na mě. Neotáčejí dějinami hudby, ale v tom, co hrají, jsou velmi dobří. Pokud máte rádi smečky jako DISMA, MORTIFERUM, CEREMONIUM, KRYPTS, WORM, INCANTATION, neváhejte. Jsem jako ve snu. V ošklivém, zlém snu, ve kterém konečně chápu lidskou nenávist a zuřivost. Podpořen mrazivými tóny se potácím v mlze. Ještě, že je paměť milostivá, kolem jsou totiž pochována těla obětí násilných činů. Při poslechu si připadám, že přesně vidím, jak zemřela, trpěla, jak bědují nad svým osudem. Nalezl jsem si zde pro sebe vše, co mám na muzice rád. Temnotu i chlad, spoustu zajímavých momentů. Nekonečnou a neprostupnou mlhu. Venku je sychravo a po setmění chodí ven jenom zlí lidé. Už začínám tušit, odkud se vzaly všechny noční můry. "Kopár hant​.​.​. az alvilág felé" je pro mě albem, od kterého jsem vůbec nic nečekal. A nakonec jsem si pro sebe objevil další kapelu, která mě opravdu baví. Death doomová seance plná chladných stínů!



Asphyx says:

I like the death metal which is smelled by doom. Sophisticated, dark and insidious. Crawling like a ball of little snakes that will grow up fed by your hate and will eat you. Long walks in the cemetery during autumn days. Sadness and memories, from these feelings I have while listening to the new album "Kopár hant​.​.​. az alvilág felé".

I appreciate the sulphurous and frenzied sound. I also like the cover, I'm excited about riffs, cut out from old death doom textbooks (DISMA, MORTIFERUM, CEREMONIUM, KRYPTS, WORM, INCANTATION). Morbid experiences with the transition to the other world come to life, they are suddenly quite palpable. If underground music is mainly about emotions, feelings, about the last moments of people, then ROTHADÁS managed to record a great record. Have you ever knelt by the grave and talked to your ancestors? Have you sifted soil between your fingers and wondered what would happen once you crossed over? This is exactly what this album is all about. About Death, Sadness, Oblivion. It is suitable for long walks through the night landscape, preferably in rain and fog. I'm adding volume and I want to fall into a thousand pieces. I am broken, destroyed, I am again in the morgue and I am scary of every shadow. "Kopár hant​.​.​. az alvilág felé" is a death doom metal occult session which evoking the souls of the dead! Rot, cold and death, nothing else. Just pain. Death doom session full of cold shadows!


Tracklist:
01. Utolsó Kenet
02. Koporsószeg
03. Sírkő
04. Kripta
05. Temető


Share this games :

TWITTER