DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 23. října 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CONSUMPTION - Death grindový útok těch nejděsivějších zombie!

Rozhovor - CONSUMPTION - Death grindový útok těch nejděsivějších zombie!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - CONSUMPTION.

Odpovídal Håkan Stuvemark (zpěv, basa, kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - CONSUMPTION - Necrotic Lust (2022):

Ave CONSUMPTION! Právě poslouchám vaši novinku „Necrotic Lust“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s CARCASS, EXHUMED, ENTOMBED, BOLT THROWER, REPULSION, CARNAGE, DISGRACE, GENERAL SURGERY. Deska má skvělý sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Ahoj! To je skvělé slyšet! Stejně jako v recenzi, která to zmiňuje. Ano, produkce je vynikající, řekl bych. Masivní úder! Nahrávky vznikaly u nás. Vokály, kytary a basa u mě, bicí u Jona a sólová kytara u Ludviga. Poslal jsem to Ronniemu Björnströmovi na mix a jak už bylo řečeno, zvuk dopadl skvěle. Nezasahoval jsem do toho víc, než že jsme s Ronniem testovali zvuky kytar.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Necrotic Lust“? Jak vlastně tvoří/skládají CONSUMPTION?

Hudba se víceméně děje sama. Někdy dostanu nápad nebo dva při práci, ale většinou riffy přijdou samy, když si sednu a hraju. S kytarou a basou a aranžováním skladeb trávím zhruba 1-1,5 hodiny na jednu skladbu. V jiných kapelách/projektech obvykle nahrávám čtyři kytary plus přídavky, ale v CONSUMPTION jsou to jen dvě kytary.


„Necrotic Lust“ má temný morbidní obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Felipe Mora, to je on! Je to skvělý umělec. Obvykle mu stačí dobrý název a výtvarné dílo, které spolu nesouvisí, ale tentokrát to bylo naopak. Nejdřív si vzal název ze skladby „Necrotic Lust“, která se myslím nejdřív jmenovala „Morbid Songs of Pus“. Každopádně měl na mysli oba názvy. Děsivý stařík a dáma hrající na nástroje z kostí atd., temné prostředí a oblečení ve stylu UK z roku 1800, což je taková malá pocta britskému grindu. S těmito detaily (a možná i s některými dalšími) a typem barevného schématu se Mora pustil do práce a rozhodně se mu to povedlo. Fantastický výsledek!

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Jsou tři autoři a já nejsem jedním z nich. Jsou to Rogga Johansson, Amine Elmhamdi a Per Albinsson a v podstatě jsem jim řekl, ať si píšou, co chtějí - čím míň vlídnosti, tím lépe.

Novinka vyšla na CD u Hammerheart Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci! Jak jste vlastně dali dohromady? Minulou desku jste vydávali u Iron, Blood and Death Corporation.

Ano, daří se jim dobře! První album vyšlo, jak jsi zmínil u IBDC a zanedlouho po jeho vydání mě kontaktovali z Hammerheart a chtěli udělat reedici alba „Recursive Definitions“ na CD a vinylu. Celkem brzy jsme se dohodli, že tam vydáme i další, tohle album.


Když si projíždím vaši tvorbu, od minulého alba jste ušli opravdu dlouhou cestu. Novinka mi přijde surovější, lepší. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně CONSUMPTION zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh?

Je to celkově trochu víc promyšlené, možná je to víc o struktuře a samozřejmě o vokálech. Vokály jsou teď podle mě mnohem lepší. První album bylo natočené ve vysokých rychlostech a temný vokál tam byl trochu posazený dolů, což na novém albu není. Taky jsem si byl jistější a věnoval jsem nahrávání vokálů o pár minut navíc. Ještě jsme spolu nehráli, ale budeme! Momentálně pracuju na tom, abychom měli kompletní sestavu. Zatím jsem to já, Jon a Ludvig. Jak to bude vypadat (v brzké) budoucnosti, uvidíme, a stejně tak uvidíme, kdo bude za mikrofonem, jestli já nebo někdo jiný. Můžu říct, že jsem se nenarodil se schopností hrát a zpívat současně.


Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu.

Věřím, že v mém případě je to spíš o tom, vytvořit něco, s čím jsem velmi spokojený, vydat to a doufat, že se to bude líbit lidem, ale jasně.... dobrý label je samozřejmě lepší a já nejsem proti velkému vydavatelství, které dělá to, co má. Hrát naživo je samozřejmě zábava, která dává možnost navštívit nějaká místa, kde je dobré jídlo a tak. Když mi bylo patnáct a dostali jsme smlouvu na album s WOMBBATH, snem byly turné, zbohatnutí na hudbě a tak, ale jasně, byl to jen sen. Někdy si říkám, že je to nejlepší koníček na světě. Mít Jeffa Walkera, který zpívá jednu skladbu na novém albu, byl opravdu splněný cíl. Nejlepší věc, která se v roce 2021 stala!

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Bohužel ne více než jedna. Málokdy poslouchám hudbu, vlastně mě to ani moc nezajímá, ale když už poslouchám, často to není death metal, který bych s chutí hledal, kromě starých skvostů, někdy to může být podivný materiál pro inspiraci. Ale je tu jedno album, které se mi opravdu líbilo. Nikdy předtím jsem se o ně moc nezajímal, i když se mi líbila jedna nebo dvě skladby, které jsem slyšel, ale cítil jsem, že tohle nové album si musím poslechnout. Nové album Ghost. Skvělý kousek!


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Ne, tím se chlubit nemůžu. Pár jsem jich slyšel na Symbolic Open Air festu, když jsme tam nedávno hráli s WOMBBATH. Super věci!

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Ouch....velmi dobrá otázka. ....je velmi široká....někteří omezenci říkají, že to musí být tak či onak, protože tak je to „originální“. Vždycky to bylo dost rozsáhlé, což se mi líbí. Od začátku si mohl najít tolik různě znějících kapel a proto se nedá říct, že death metal musí znít jenom „takhle“!

Co chystají CONSUMPTION v nejbližších měsících?

V nejbližší budoucnost asi nic moc, ale samozřejmě bychom měli pomalu začít procházet skladby/riffy a přemýšlet o budoucnosti. Především, kde začít další album WOMBBATH. Jedno po druhém!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Doufám! Neznám žádná prodejní čísla, ale myslím, že to jde docela dobře! Dobré nápady přicházejí neustále, pro všechny projekty, i pro nové CONSUMPTION. Díky



Share this games :

TWITTER