DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 8. listopadu 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - IN PAIN - Starý, prašivý švédský death metal, u kterého praskají kosti!

Rozhovor - IN PAIN - Starý, prašivý švédský death metal, u kterého praskají kosti!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - IN PAIN.

Odpovídal Michael "Micke" Andersson, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - IN PAIN - The Thing from the Grave (2022):

Ave IN PAIN! Poslouchám vaši letošní novinku „The Thing from the Grave“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Micke: Ahoj! Díky. Zatím je to dobré. Bylo teď pár hektických týdnů, kdy jsme rozesílali objednávky, zkoušeli a dělali další věci spojené s kapelou.

Album má klasický švédský zvuk. Kope pěkně, to ti povím! Přesto se neubráním srovnání s vašimi prvními demonahrávkami, kde byl zvuk přeci jen špinavější. Změnil se nějak způsob, jakým skládáte? Doba i technické možnosti jsou přeci jen jiné, než v devadesátých letech.

Micke: No, první demo jsme nahráli na osmi kanálovém portu ve sklepě s člověkem, který o death metalu nic nevěděl. Takže výsledek byl špatný, haha. Teď už hrajeme třicet let a máme možnost jít do kvalitnějšího studia, skladby jsou napsány lépe a umíme taky víc zacházet s našimi nástroji.


Jakým způsobem u IN PAIN vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Micke: V současné době skládáme hudbu Wegren, Nicklas a já. Já píšu všechny texty a dělám aranžmá vokálů. Existuje určitý "rámec", ve kterém se musíš držet, musí to znít jako IN PAIN, aby to prošlo. Wegren a Nicklas vědí, jak napsat skladbu IN PAIN, takže to není problém. Já píšu skladby od začátku, takže já to vím rozhodně. Předložíš nám celou skladbu, my si ji poslechneme a uděláme nějaké změny, pokud je to potřeba, no a pak už je to jen o vokálech a hotovo.

Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „The Thing from the Grave“?

Micke: Díky. Chtěli jsme něco, co dobře vypadá a reprezentuje hudbu. Je pro nás důležité mít dobrý obal. Autorem je Ola Larsson. Ola má za sebou mimo jiné práci pro DISMA, SULPHUR, AEON nebo THY PRIMORDIAL.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Micke: Momentálně jsem to já. Jsou o hororu, gore, misantropii, okultismu atd. Inspiraci čerpám z knih a hororů. Mám moc rád staré filmy od Hammeru, tam je spousta inspirace pro psaní textů.

Z původní sestavy si zůstal jen ty Micke. Když se podívám na Encyclopedia Metallum, tak ten zástup muzikantů, kteří prošli IN PAIN je úctyhodný. Čím si to vysvětluješ?

Micke: Ano, máš pravdu. Jsem jeden ze zakládajících členů a jediný původní člen, který zůstal. Když hraješ takhle dlouho, lidé skončí a najdou si jiné věci, které dělají radši, někteří ztratili zájem o hudbu, někteří si pořídili rodinu, jiní chtěli hrát něco jiného. Vlastně nic divného, ale jak jsi zmínil, pár jich kapelou prošlo.


Jako IN PAIN jste stáli u zrodu fenoménu zvaného Švédský death metal! Poprosil bych tě, abys pro nás trošku zavzpomínal. U nás se v devadesátých letech teprve rodila demokracie a vy jste tvořili něco nového. Jak probíhala devadesátá léta ve Švédsku? Vzpomeneš si ještě, jak jste zakládali kapelu? Mě a moje čtenáře by zajímalo, jaké to tehdy v počátcích bylo.

Micke: Byli jsme to já a Loui, kdo založil tuto kapelu. Potkali jsme se na škole a založili jsme punkovou kapelu a z ní vznikli IN PAIN. Založit kapelu bylo docela snadné, nepotřebovali jste vlastní nástroje, stačilo si zadarmo půjčit nástroje a zkušebnu. Lidé a kapely si tehdy pomáhali úplně jinak. Myslím, že dneska už to tak není. A tehdy nebyl internet, některé věci jsou dnes mnohem jednodušší. Některé věci byly ve Švédsku lepší v 90. letech a některé jsou lepší dnes.

V letech 1994 až 2015 jste přerušili svoji činnost. Proč vlastně? Co bylo tím důvodem?

Micke: Kapela byla rok nebo dva přerušena kvůli povinné vojenské službě někdy kolem roku 1996. Kapela byla vždy více či méně aktivní. Myslím tím, že jsme nahrávali věci mezi lety 1994 a 2015. Například demo Warmachine a demo War. Během těch let jsme působili také v jiných kapelách, takže to je asi hlavní důvod, proč kapela v některých momentech nebyla zas až tak aktivní.


Hrajete typický, klasický švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu IN PAIN ozvláštnit?

Micke: Kdysi jsme udělali experimentálnější skladbu, která měla vyjít na kompilačním albu před mnoha lety, ale nikdy nevyšla. Kromě toho jsme se drželi "IN PAIN zvuku". Budeme v té cestě pokračovat a víc ji rozvíjet, ale když si pustíte album IN PAIN, budete vědět, co dostanete. Pokud budeme chtít hrát něco jiného nebo udělat dramatické změny, založíme místo toho jinou kapelu, nechceš přece své fanoušky zmást.


Neuvažujete o znovu vydání demonahrávek z let 1993 a 1994? Třeba jako bonus k CD? Ještě se zeptám, vyjde i letošní album na vinylu? Jaký máš vztah vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku?

Micke: Právě teď procházím staré nahrávky, dema a VHS. Chystám se dát dohromady kompilaci se starými věcmi. V plánu bylo vydat ji letos, ale myslím, že to bude až příští rok. Na kompilaci bude část alb z let 93’ a 94’. Letošní album vyjde na vinylu 2023 u Regain/Helter Skelter & To The Death Records. Formát vinylu se mi líbí a vinyly kupuji, ale nepovažuji se za skalního sběratele. Jestli jich mám hodně? To záleží na tom, koho se zeptáte. Desky jsem už léta nepočítal, ale myslím, že jich mám možná kolem tisícovky, cédéček mnohem víc.

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Micke: Těžké, temné, melodické a drtivé kytary? Těžko to popsat. Death metal pro mě hodně znamená, je součástí mého života už od mládí. Dokud budu mít energii hrát death metal, budu ho hrát. Byla to hudba, kterou jsem chtěl prostě a jednoduše hrát.


Co chystají IN PAIN v nejbližších měsících? Podpoříte novinku nějakým delším turné a zavítáte také k nám do České republiky?

Micke: Momentálně je v plánu sestavit kapelu pro živé hraní. Náš bubeník se rozhodl kapelu opustit a právě jsme našli nového, takže teď zkoušíme živou sestavu a jakmile budeme připraveni, budeme moci opět hrát. Rádi bychom si zahráli v České republice, jednou se to určitě stane.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Micke: Díky, Jakube, vždycky je mi potěšením s tebou pokecat. Měj se!

Recenze/review - IN PAIN - The Thing from the Grave (2022):


Share this games :

TWITTER