DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. listopadu 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MORBID STENCH - Doom death metal, u kterého vám zmrznou všechny kosti v těle!

Rozhovor - MORBID STENCH - Doom death metal, u kterého vám zmrznou všechny kosti v těle!


Rozhovor s death doom metalovou skupinou MORBID STENCH.

Odpovídali Morbid a The Master Butcher, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - MORBID STENCH - The Rotting Ways of Doom (2022):

Ave MORBID STENCH! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Morbid - Ahoj Jakube, v první řadě děkuji za tvá slova a zájem o rozhovor. Myslím, že po hudební stránce je na tomto albu více kytarových postupů, což ho svým způsobem činí složitějším na poslech a hraní, ale podařilo se nám tyto postupy zvládnout v rámci doom/death žánrových hranic, které jsme chtěli zachovat, takže oproti prvnímu albu došlo k vývoji, na tomto jsme si utužili obtížnou cestu k nastavení našeho stylu přímo z hlubin Střední Ameriky. Hudba pro toto album vznikla za necelé dva měsíce během lockdownu, myslím si, že energie plynule přešla do kytarových harmonií, vše bylo velmi přirozené a rychlé.


„The Rotting Ways of Doom“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál MORBID STENCH?

Morbid - Album bylo nahráno ve střední Americe, kytary, basa a bicí v mém studiu "Víspera del Demonio" v San Salvadoru v El Salvadoru a vokály byly nahrány v San José v Kostarice. Poté bylo album mixováno a masterováno ve Švédsku. Co se týče skládání nového materiálu, určitě k němu dojde, inspirace a nápadů už je na stole spousta. Proces skládání se nikdy nezastaví, neustále si vyměňujeme myšlenky s „Mistrem Řezníkem“. Co se týče nahrávání, čas přijde, až budeme cítit, že je ten správný okamžik, myslím, že se shodneme na tom, že je potřeba dát nahrávkám trochu prostoru, aby je zainteresované labely mohly pořádně zpromovat a aby se jim vrátily jejich investice.

Kdo je podepsán pod zvukem a mixem? Musím potvrdit, že doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak jste jej docílili? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Morbid - Díky za tvá slova, jak už bylo řečeno výše, všechny riffy a bicí jsem nahrál ve svém studiu "Víspera del Demonio" v San Salvadoru v El Salvadoru se studiovým vybavením, které jsem dával do kupy více, než 20 let a hodně jsem zkoušel a dělal chyby. Tyto nástroje byly nahrány v noci, protože studio se nachází mezi několika obchody, takže jsme museli počkat na noc, aby budova byla osamocená a my mohli začít honit ďábelské melodie haha. Kytary a basu jsem nahrál opravdu rychle, potom jsme šli skládat za pochodu bicí a nahráli je, obvykle mám už při skládání hudby stručnou strukturu bicích, ale během nahrávání taky improvizujeme a dostáváme se do koloběhu, dokud se nám nelíbí, jak to zní, proces nahrávání bicích probíhá taky tak nějak plynule, jen zabral víc času.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u El Conjuro Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Master Butcher - Ahoj Jakube, doufám, že se ti daří, co se týče obalu, odpovídá obrazům zachovalých koster s drahokamy, které byly původně nalezeny v roce 1578 ve skrytých římských katakombách a náhodně objeveny dělníky na vinici. Katolické autority tvrdily, že odpovídají raně křesťanským mučedníkům a obecně vzato, ornamenty, které zobrazují, sloužily k vyobrazení hojnosti po životě pod předstupněm křesťanství. Pokud jde o obal, jméno postavy je svatý Maximus - známý také jako Maximus Mučedník. Při rozhodování, jak k obalu přistoupit, jsme chtěli něco, co by odráželo to, co je na albu - směs groteskních/bizarních prvků, ale zasazených určitým způsobem, které se promění v něco, co dokáže diváka/posluchače zaujmout od prvního okamžiku. Také musím říct, že jsme se snažili držet dál od současného trendu, který se v případě doom deathu zdá být spojen se stejným typem obalů, stejným typem zvukové produkce... však víš. Chceme jít vlastní cestou s každou volbu, kterou pro MORBID STENCH uděláme.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a na Kostariku si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Master Butcher - Děkuji za poklonu... opravdu si toho vážím. Ano, v posledních letech se tu objevilo několik kapel, které dělají dobrou muziku... Bloodsoaked Necrovoid, Astriferous, Crypt Monarch, Umbra Concientia, Advent of Bedlam, Culto Necgro. Něco se ale skrývá i v dalších středoamerických zemích, jako Tanatos Mundi z Hondurasu, Fleshtorture z Nikaraguy, Sorrwostorm z Panamy. Se Střední Amerikou je to tak, že se jí pravděpodobně kvůli geografické poloze nedostává takové pozornosti jako kapelám v Mexiku nebo Jižní Americe. Střední Amerika je určitým způsobem přehlížena. Teď ti řeknu, že Střední Amerika je průliv, malá část země mezi dvěma mnohem většími územími (Severní a Jižní Amerikou) s tím, že my, jako Středoameričané, přijímáme spoustu vlivů ze severu a jihu a pravděpodobně to způsobuje, že naše kapely vyvíjejí určitý styl a to je to, co dává kapele vyniknout.


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit MORBID STENCH, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Morbid - Vzpomínám si, že to bylo někdy v roce 2014, kdy jsem chtěl být součástí jiné kapely, ve které bych se mohl soustředit pouze na hudbu, protože v jiných kapelách jsem skládal hudbu a texty, chtěl jsem tento scénář změnit a prozkoumat také interakci při skládání hudby s dalšími lidmi, kteří sdílejí stejnou vášeň pro zlatá léta death a doom metalu devadesátých let. PURULENT už fungoval, protože jsem ho znal z „Conceived By Hate“ a místní scény, ale teprve díky "trejdování" jsem se seznámil s „Mistrem Řezníkem“ a začali jsme nejprve s nějakou spoluprací na vokálech pro jinou kapelu (DISORDER) a poté jsme se dohodli, že spojíme síly a to byl poslední dílek skládačky. Osobně nemám metalové idoly, ale opravdu si velmi vážím toho, co King Fowley udělal pro americkou undergroundovou death metalovou scénu, jak je zapálený pro hudbu a jak se vždy tlačí dopředu, ať se děje cokoliv, aby udržel své kapely naživu a produkoval novou hudbu, naprosto mě inspirují lidé s takovýmto energetickým drivem. Co se týče kroků vpřed, vím, že ostatní kluci souhlasí, naší vizí je pokračovat v tvorbě hudby s vášní a upřímností, užívat si tento proces a stále posouvat naše hranice, abychom propagovali nás a naši scénu. Vzhledem k tomu, že každý z nás žije v jiné zemi, je náročné přemýšlet o živém hraní, ale určitě k tomu někdy v budoucnu dojde. Je to něco, na to se těším.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Master Butcher - Rozhodně si odvedl dobrou práci, o tom není pochyb. V mém případě, a myslím, že i v případě ostatních členů, patříme ke generaci, která se prostě necítí dobře s digitálními věcmi ...speciálně pokud jde o nákup hudby. Takže ano, podporujeme místní i zahraniční kolegy... ale ne proto, že jsou to přátelé... ne... podporujeme je, protože se nám líbí jejich hudba. Zdá se, že existuje myšlenka podporovat všechno a já ji prostě nechápu...ne všechno, co slyšíte nebo najdete je dobře udělané, takže je nereálné předstírat, že podporujeme všechno.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako MORBID STENCH ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Morbid - Podle mého názoru jsou na technologiích vždy dobré i špatné věci, ale já se snažím zaměřit na výhody a pro mě je největší výhodou to, že teď můžeme snadno komunikovat s mnoha lidmi na světě a šířit hudbu, můžeme to dělat rychle a levně, což bylo v minulosti rozhodně těžší. Taky si myslím, že jedna věc, která pomáhá neztratit se v tom velkém moři metalových kapel, jak jsi říkal, je snažit se dělat poctivou muziku, s vášní a ne pro trendy... v určitém okamžiku se to vyplatí.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Master Butcher – V mém osobním případě to znamená hodně...Myslím tím, že je součástí mého života už od střední školy v roce 1986 (kdy vyšlo Master of Puppets), zpívat jsem začal v listopadu 1992 se svou první kapelou Pseudostratiffied Epithelium a to bylo před třiceti lety. Takže jak vidíš, když se něčemu věnuješ víc než polovinu života, je to proto, že ta věc je nedílnou součástí vaší osobní rovnováhy. Teď nevím, jestli jste to viděli... ale v občas jsem u některých metalistů zaznamenal jisté arogantní postoje, jako by je to, že se věnují metalu, dělalo výjimečnými nebo nadřazenými ostatním... to je směšné. To je častější u takzvaných „old school true kult krieg“ lidí.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají MORBID STENCH v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

Master Butcher - No, čekáme na vydání několika verzí alba, to je pro nás velký úspěch. Vydat album u různých vydavatelství v různých regionech není snadné. Mezitím se bavíme a stanovujeme si obecné představy o dalším albu, protože si myslíme, že na albu začneš pracovat mnohem dřív, než když máš hotovou hudbu... vize z uměleckého hudebního hlediska je to, co zohledňujeme jako první a to máme až teď s naším dalším albem, aniž bychom zapomněli, že s MORBID STENCH směřujeme k tomu, abychom se rozvíjeli, aby se album obohatilo, ale bez přidávání zbytečných věcí, protože to by celou věc udělalo povrchní... a od toho tady nejsme.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „The Rotting Ways of Doom“ zase narvat do hlavy!

Morbid - Díky moc Jakube, že jsi si udělal čas na tento rozhovor a že se snažíš šířit naši prohnilou hudbu všude kolem, určitě se budeme muset někdy potkat osobně a vypít nějakou Zubrowku Bison Grass Vodku!!!!. Počítejte s námi s čímkoliv! S pozdravem z pekelného Salvadoru!

Master Butcher - Díky chlape, opravdu si vážím tvé podpory a zajímavých otázek, pekelně zdravím všechny tvé čtenáře ze středoamerických bažin.


Share this games :

TWITTER