DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 9. ledna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MACERATION - Ďábelská death metalová pocta temnotě!

Rozhovor - MACERATION - Ďábelská death metalová pocta temnotě!


Rozhovor s legendární dánskou death metalovou kapelou - MACERATION.

Odpovídal Jakob Schultz (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - MACERATION - It Never Ends... (2022):

Ave MACERATION! Ahoj Jacobe, tady Jakub (což je česky Jacob). Zdravím do dánského podzemí a moc vám děkuji za novou desku. Jsem váš velký fanoušek od devadesátých let a na novinku jsem se hrozně těšil. Také jsem měl trošku obavy, protože znáš to, některé návraty starých kapel nedopadly úplně nejlépe. MACERATION jsou ale ve skvělé formě! Novinka hodně kope a řeže! Jak nové album vznikalo?

MACERATION jsme začali znovu skládat jen já a Larsand bez dalších členů, abychom zjistili, co se stane a jestli dostaneme nějaké nápady na skladby. Bylo fajn zase psát skladby. Lars a já jsme pracovali v našich domácích studiích. Psali jsme skladby, nahrávali dema jednotlivých skladeb, a když jsme měli materiál hotový v hrubé podobě, nahráli jsme k němu bicí ve studiu Fastbeat v Kodani. Když byly bicí nahrané, nahráli jsme všechny kytary a basu v našich domácích studiích a pak jsme vše poslali Danu Swanovi, který začínal s mixováním a aranžováním textů, které od nás také dostal. Měl volné ruce, aby se rozhodl a vybral si, jaké texty pro jednotlivé skladby chce. Takže bylo docela vzrušující slyšet, v jakých skladbách se texty nakonec objeví. On vlastně na textech skoro nic neměnil, nahrával a aranžoval je a posílal nám jednu skladbu po druhé, než bylo všechno hotové a on udělal finální mix.


Vždycky jste mívali skvělý zvuk. Severský, chladný a temný, přesto syrový. Novinka pokračuje v nastavené linii. Doba se ale mezitím změnila. Od uplynutí „A Serenade of Agony“ uplynulo 30 let a změnily se nejen technologie nahrávání, ale i přístup ke kapelám i ke zvuku. Jak si vnímal tyhle změny ty?

Se zvukem a produkcí jsme byli velmi spokojeni a dopadlo to podle našich představ. Je to nové a svěží, ale stále velmi oldschoolové, a také to mělo mnohem lepší celkový proces nahrávání a lepší mix a produkci než debut - to vše nebylo možné v roce 1991, kdy jsme nahrávali první album a nikdo ve studiu nevěděl, jak by měl death metal znít. A ano - na novém albu jsme použili pedál HM2 Chainsaw a dostali jsme přesně ten zvuk, který jsme chtěli - a ten pedál jsme tehdy před 30 lety také používali, ale ta produkce nikdy nebyla tak skvělá. Je moc fajn, že to takhle vyšlo. První album nikdy neznělo tak, jak jsme si vysnili - bylo to prostě tak, jak to tenkrát bylo, když nikdo v Dánsku nevěděl, jak se dělá metalová produkce.

Pod obalem je podepsán, jako vždy skvělý, Ola Larsson. Na coveru je příšera, děsivá chobotnice, která vylézá z temnoty. Jak jste se dali s Olou dohromady a co přesně má motiv vyjadřovat?

Chtěl jsem, aby se podílel na výtvarném zpracování, protože se mi líbí, co dělá. Kontaktovali jsme se mailem a on to dal dohromady. Úžasné.


Jak jste dali dohromady současnou sestavu? Ty a Lars jste asi byli jasnou volbou, ale přemluvit Dana Swanö bylo asi těžké? Nebo ne? A co noví členové? Znali jste se z minulosti?

Spojili jsme se s Danem a řekli mu o našich plánech. Nejdřív řekl, že ne, protože přestal zpívat a navíc od dob EDGE OF SANITY vlastně na ničem negrowloval, takže řekl, že to není možné, ale určitě by album smíchal a produkoval. Chvíli jsme o tom přemýšleli a pracovali na skladbách, pak jsem se mu znovu ozval a on řekl, že o tom přemýšlel a že by to rád zkusil. A když začal nahrávat vokály, strašně ho to nadchlo a znovu si zamiloval growling a strašně ho to bavilo. Je to neuvěřitelné, když se zamyslíte nad tím, že už tolik let growling nedělal. Zní velmi podobně jako tenkrát - možná ještě lépe, takže je prostě skvělé, že zpívá stejně jako na debutovém albu, protože je to prostě jeden z nejlepších deathmetalových zpěváků. O bicí jsme požádali Rasmuse, protože je to velmi dobrý bubeník a sehnali jsme Jana, aby na albu nazpíval živé vokály a několik dvojhlasů s Danem.

Vždycky jsem přemýšlel, proč jste vlastně „přerušili činnost“ na tak dlouhou dobu? MACERATION jsou na scéně od roku 1990 a máte na kontě pouze dvě alba. Proč jste vlastně tehdy skončili?

Prostě jsme přestali, protože jsme měli v životě jiné věci na práci. A tehdejší line up byl nestabilní. Tak jsme se rozešli.


Všiml jsem si, a nejen já, že ve vašem novém klipu zpívá nový zpěvák Jan Bergmann Jepsen. Můžeš nám prosím vysvětlit, jaká je tedy situace s Danem Swanö a jeho fungováním v kapele? Chápu to dobře, že Dan jenom nazpíval desku a třeba na koncertech už bude vystupovat Jan? A mohl bys nám prosím nového vokalistu představit?

Dan se na albu podílí pouze na vokálech. Nechce být v kapele ani hrát živě. Pouze na nahrávkách. Tak jsme našli Jana, který je také z Esbjergu, města, odkud MACERATION pochází.

Když už jsme u těch koncertů. Jak jsou na tom současní MACERATION? Nová deska si zaslouží turné, nemyslíš? Budete hrát naživo? Můžeme se těšit na koncerty?

Hráli jsme na několika festivalech tady v Dánsku a čeká nás několik koncertů. 12. srpna budeme hrát na Alcatrazu v Belgii. A také máme v plánu koncert v Čechách v září.


Jestli si dobře vzpomínám, tak v devadesátých letech byli pro mě MACERATION poměrně úkaz. Měl jsem tehdy kapely zaškatulkované podle zemí. Typický holandský, britský, německý death metal, z Dánska jsem ale znal především ARTILLERY (a samozřejmě vše, čeho se dotkl KING DIAMOND). A vás. Ale vy jste nehráli zrovna typicky. Byli jste jiní, odlišní. Čím si to vysvětluješ a jak si vaší první desku vnímal ty? Byla to pocta švédskému chřestění kostí?

MACERATION byl nejprve projektem pro zábavu, ale nakonec se vyvinul v něco vážnějšího. Byl to vedlejší projekt, a když jsem odešel z INVOCATOR, vzal jsem MACERATION a znovu ho na rok rozjel. Záměrem bylo mít vedle INVOCATOR kapelu, která by hrála brutálnější věci v duchu kapel ze Švédska a Floridy. Milovali jsme death metal, ale chtěli jsme hrát i tenhle styl.

Myslím, že jsme měli nějakou roli v Dánsku, ale tehdy jsme o tom nepřemýšleli - prostě nás bavilo dělat MACERATION. Když jsme udělali desku a sehnali Dana Swanö, aby nám nazpíval vokály a byli jsme tam dva členové INVOCATOR, automaticky jsme si získali pozornost scény, protože pak lidé věděli, že to album je vážná věc. Ale samozřejmě to byli Invocator, kdo připravil půdu jak pro MACERATION, tak pro kapelu jako ILLDISPOSED.


Jacobe, před MACERATION si hrál v legendárních INVOCATOR. Hráli jste technický thrash metal. To byl pro mě absolutní kult! Můžeš pro nás prosím zavzpomínat na své začátky? Jak si se dostal vlastně k muzice? Proč thrash metal a pak MACERATION?

Protože jsme milovali death metal! To bylo to, co jsem chtěl hrát. V INVOCATOR jsme měli několik pasáží, které byly více death thrashové, ale nikdy ne úplně death metalové.

Čtenáře by určitě zajímalo, jaká byla metalová scéna a underground v devadesátých letech v Dánsku? A jaká je dneska? Mám vaši krásnou zemi zafixovanou jako místo, odkud byly vždy skvělé kapely. Mimochodem, vaše současná filmová scéna je také vynikající.

Tehdy byla asi menší než dnes, ale tehdy ji vedli Invocator, Konkhra, Illdisposed a Artillery. Později to převzaly kapely jako Hatesphere a Mercenary a dnes je scéna velmi rozsáhlá s mnoha jmény jako Baest, kteří přinesli dánský death metal masám.


Jsi skvělým kytaristou, osobně se mi hrozně líbí tvůj rukopis. Kytara je krásný nástroj. Zajímalo by mě, kdo byl tvým vzorem, koho jako kytaristu obdivuješ? Cvičíš hodně? A co MACERATION jako kapela? Jste profesionálové, co si už jen posílají ukázky přes internet nebo jste partou, která se stále ráda schází ve zkušebně a pak jde třeba na pivo?

Díky. Z kytaristů mě asi nejvíc inspirovali Jeff Hannemann, Kerry King, Trey Azagtoth, Richard Brunelle, Rick Rozz a Chuck Schuldiner. Všechny nahrávky jsme pořídili, aniž bychom se potkali, samozřejmě jsme se pak sešli a zkoušeli v souvislosti s koncerty, které jsme odehráli. A ano, máme rádi pivo.

Co pro tebe znamená hudba? Jak vnímáš extrémní styly jako thrash metal a death? Jsou pro tebe relaxem, životním stylem? Klidně se můžeš na tuto otázku podívat i z filozofického hlediska.

Hudba pro mě znamená všechno. Je součástí mého života každý den a znamená pro mě úlevu, zábavu, emoce, radost. Je velmi důležitá a tvoří to, kým jsem i dnes od doby, kdy jsem začal poslouchat metal.

Přiznám se bez mučení, „It Never Ends...“ je pro mě skvělým albem, které má v sobě vše namíchané v doslova zabijáckém poměru. Zvuk, obal, ale hlavně nápady. MACERATION jsou zpět v plné síle. V recenzi jsem napsal, že se jedná o ďábelskou death metalovou poctu temnotě. Moc ti děkuji za rozhovor, ale hlavně za vaši hudbu! Přeji vám, abyste měli co nejvíce nápadů, aby byly všechny koncerty vyprodané a aby se vám dařilo i v osobním životě! MACERATION navždy!

Díky moc!

Recenze/review - MACERATION - It Never Ends... (2022):


Webshop:

Web:


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER