DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 3. března 2023

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Vlk - Samuel Bjørk (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Vlk - Samuel Bjørk (2022)


Vlk - Samuel Bjørk
2022, Kniha Zlín

Dnes jsem se vrátil domů a už byla tma. Strávil jsem páteční odpoledne v lesích, abych si vyčistil hlavu. Ještě mrzlo a pod nehty se mi dostával chlad. Chtělo by to něco, co by mě zahřálo. Nemám ale čas. V boxu kousek od našeho domu na mě čekala nová kniha od Samuela Bjørka. Koupil jsem ji jen podle jména autora. Měl jsem nějakou slevu a bylo nutné ji využít. Papírová krabice s důrazem na ekologii. Přestřihnu lepenku a vybalím 464 stránek velkou knihu. Pozdravím se s rodinou a zapomenu na večeři. Ty si nejedl? Zeptá se mě manželka a směje se mi. Moc dobře ví, že jsem mimo. Mimo tenhle svět. V zemi stínů na severu, kde Munch a Mia vyšetřují jeden hnusný případ. Dva mrtví kluci. Něco, na co nechcete ani pomyslet. Pokud jste tedy normální. Šustím stránkami a knížku odložím až po sto stránkách. 

Ale stejně mi to nedá. Odmítnu pozvání na promítání filmu a zalezu si do kouta. Vlk je prequelem, zajímavě napsaným příběhem toho, co se stalo kdysi předtím, než začal celou tuhle sérii Samuel Bjork psát. Četl jsem od něj vše, jako první skvělou V lese visí anděl a patří k mým velmi oblíbeným autorům. Tentokrát ve velmi dobré formě. Jen musíte mít klid, není to takový ten dnešní jednoduchý případ, který nějaký super detektiv vyřeší díky své genialitě. Naopak, Vlk více připomíná realitu. Spousta slepých odboček, podivných lidí, kterých žije na severu (a nejen tam) spousta. Postupné rozplétání nitek. Je to jako matematický příklad o několika neznámých, který musíte vyřešit. Ono tedy, nakonec zůstane vše takové otevřené. To je snad jediná moje kritika. Ale možná je to schválně, protože bude pokračování. Necháme se překvapit. 

Psát o knihách a neprozradit vám důležité věci, je poměrně složité. Nesmím ani naznačovat. Lepší bude, když vám popíšu své pocity a emoce, které z knihy mám. Tak zaprvé. Je opravdu napínavá, hned jsem se chytl. Důkazem budiž několik dotazů mé ženy, na které jsem řekl ano a vůbec si je nepamatuju. Když jdete lesem a je tma, zbystří se vám smysly. Alespoň tak to vnímám já. Stane se z vás oběť a nebo šelma. Samozřejmě v přeneseném slova smyslu. Je ale pravdou, že se více lekáte stínů. A s touhle knížkou jsem to měl hodně podobné. Je záhadná, jako stíny stromů. Jako lesní pěšina, která najednou skončí a zůstane jenom pár stop v bahně. Oba hlavní detektivové, ale i všichni jejich kolegové, jsou my sympatičtí. Postavy jsou vykresleny velmi přesně a zajímavě. Pro mě mimochodem velmi důležitá věc. Miu samozřejmě miluju, to asi každý, že? Vyšetřování se několikrát zasekne, což někteří čtenáři pravděpodobně nepochopí a nebude se jim to líbit. Osobně s tím ale nemám vůbec žádný problém. 

Konečně jsem se navečeřel. Ani jsem nepostřehl, že někteří z naší rodiny už šli spát a někteří odešli za kamarády. Pořád si čtu a pak už toho musím nechat, protože je noc. Ještě počkám, jako správný fotřík, až zaklapnou dveře a jsme všichni pohromadě a pak jdu spát. I když jsem unavený po celém týdnu v práci, tak nemůžu spát. Vlk se mi přenesl i do stavu mezi bděním a sněním. Jen nejsme na severu, ale u nás. V sychravém lese na kraji města. Možná bych věděl, kdo to mohl udělat, to je poslední myšlenka, se kterou usnu. Ráno si ihned vypláchnu oči, nasadím brýle a čtu si dál. Venku pěkně fouká a všichni spí. Jsem zase daleko mimo realitu. Mám to takhle pokaždé, když čtu něco, co mě baví. Miluju svět fantazie. Zkoušel jsem sice číst nějaké slavnější současné autory beletrie a většinou jsem knihu vrátil. Nešlo to. Potřebuji napětí, něco neotřelého. Možná si myslíte, že to není normální, ale to byste museli kritizovat i čtenáře Agathy Christie. Ta dovedla být také velmi morbidní. 

Až se mě kolega z práce zeptá, co bych mu doporučil za nějakou dobrotu, Vlka mu s klidem předhodím. Bavil mě. Je trošku jiný, než jsme od autora zvyklí, ale i tak mě opravdu chytil. On je totiž Samuel Bjork velmi chytrý, je znát, že je původním povoláním dramatik a divadelník. Někde jsem četl přirovnání k Jo Nesbovi, ale není to dle mého pravda. Rytmus jeho knih je zcela jiný. Příběhy promyšlenější a složitější. Navíc, od Nesba se mi poslední knížky moc nelíbily. Připadá mi vyčerpaný. Ale to berte jen jako můj názor. Nad Vlkem jsem hodně přemýšlel. Vždycky jsem si říkal, jak je lidská mysl dodnes záhadná. Co někoho vede k tomu, že je zlý? Nakonec zbyde jenom smutek. Odpoledne se chystám zase do lesa. Dnes se můžu toulat o něco déle. Žena půjde se mnou. Jen mě mrzí, že knihu ještě nečetla a nemůžeme spolu všechno probrat. Doufám, že jsem vám svým dnešním tipem udělal radost. Jako vždy musím poděkovat za pozornost. Mějte se co nejlépe a přeji dobré světlo na čtení!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tady to všechno začalo. Mysteriózní prequel bestsellerové série.

Oblíbený norský autor Samuel Bjork přichází s novými díly z detektivní série s vyšetřovateli Holgerem Munchem a Miou Krügerovou.

Píše se rok 2001. Novopečený šéf zvláštní vyšetřovací jednotky Holger Munch má za úkol vyřešit vraždu dvou jedenáctiletých chlapců. Nedostatek důkazů ho přivede na nápad angažovat talentovanou studentku policejní akademie Miu Krügerovou. Ani s pomocí její intuice se však nevyhnou všem falešným stopám, které jim zanechává pomatený vrah posedlý vizuální dokonalostí. Podaří se nakonec dopadnout muže, jenž má hrůzné činy na svědomí?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER