DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 4. března 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - NECROTESQUE - Temný death metal ostrý jako břitva!

Rozhovor - NECROTESQUE - Temný death metal ostrý jako břitva!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Holandska - NECROTESQUE.

Odpovídal Dave Blummel (basa), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky přeložil Jakub Asphyx.

Recenze/review - NECROTESQUE - The Perpetuated Festering (2023):

Ave NECROTESQUE! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Ahoj Jakube! Nejprve děkuji za pochvalu! Naše první EP, které jsme vydali, bylo testovací, abychom zjistili, jestli lidi zajímá hudba, kterou máme v hlavě. Zdá se, že se jim líbí, takže jsme se hned po vydání našeho prvního EP vrhli na psaní nového materiálu. Pořád máme spoustu nápadů, které chceme přetavit v super skladby, ale zároveň víme, že by se to nemělo přehánět. Takže musíme držet tempo. U nového alba jsme se hodně naučili, co se týče zvuku, který chceme vytvořit a myslíme si, že je to oproti EP krok vpřed.

„The Perpetuated Festering“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál NECROTESQUE?

První EP vzniklo doma během období corony/lockdownu. S Arjanem jsme doma napsali kytarové party, přihodili pár vodítek pro bicí a poslali to zbytku kapely, ať si s tím poradí. To nám vyhovuje. Takže jsme to tentokrát udělali dost podobně. Naštěstí jsme měli nyní víc času na zkoušení skladeb, takže jsme si také mohli vyzkoušet některé věci společně, což se podle mě opravdu odráží v energii této nové desky.


Musím potvrdit, že se mi líbí produkce alba. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Kdo vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Veškerou předprodukci jsme dělali doma. Re-amping kytary a basy a poté jsme to poslali na mix, Rickovi @RaRecordings, který dělal i naše první EP. Nahrál také bicí pro první EP a nové album. Jsme s ním opravdu spokojení, protože je na stejné vlně jako my. Prostě nahrává skladby a nesnaží se k tomu přidávat moc hovadin. Ať je to syrové. Žádné časování bicích atd. Vokály jsme částečně nahrávali ve studiu, no a zbytek jsme dělali u našich bubeníků doma (mají doma taky malé studio).

Album je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Přes internet jsme kontaktovali umělce, jehož díla se nám velmi líbila. Nikdo z nás nemá talent na kreslení, takže to byl nejlepší nápad. Jeho jméno na Facebooku je Dedy Badic Art. Opravdu přesně vystihl myšlenku, kterou jsme mu sdělili. Téma je rozšířením našeho prvního EP s názvem "The Necrotic Grotesque", odkud pochází název naší kapely. Jeden z veršů v textu Nekrotické Grotesky zní "Hnijící kapka masa bez kůže", takže nám přišlo logické pokračovat v "Neustálém hnití" ... prostě hnít dál, jak se říká!


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Holandska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Nizozemsko bylo koncem 80. let spolu se Švédskem centrem rozvoje evropského death metalového zvuku. Gorefest, Pestilence a Asphyx jsou pravděpodobně svatou trojicí holandské staré školy. Představte si, že byste tyhle kapely poslouchali jako teenageři nebo dospívající a zažívali tuhle scénu. Není těžké pochopit, že o více než 30 let později, když přijde krize středního věku, se lidé snaží zopakovat ten pocit, že jsou součástí hudební revoluce. Proto se kapelám jako Necrotesque a Graceless (což je jedna z těch současnějších kapel, ke kterým vzhlížíme), které využívají ten původní zvuk a atmosféru, dostává obrovské podpory.

Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit NECROTESQUE, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Myšlenka kapely a jejího směřování byla společným nápadem mým a Arjana. Chtěli jsme prostě udělat death metalovou kapelu, která se nebude zabývat žádnými hovadinami. Žádná (nebo co nejméně) sól a podivná crossoverová dobrodružství. Prostě death metal ze staré školy. Kam jsme se chtěli dostat? Všude! Velké festivaly, malé sály, všude bychom rádi hráli. Dokud máme publikum, chceme hrát. Z vystupování máme docela dost energie. Takže jo, turné by bylo fajn!


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Ano, vedeš si poměrně dobře. Vidíme docela dost tvých příspěvků! Naši propagaci si většinou děláme sami. Jsme (já a Arjan) velmi netrpěliví, takže čekat, až nás bude propagovat někdo jiný, je docela obtížné, haha. Děláme si reklamu, kontaktujeme blogy, časopisy a vlogy. Všemi možnými způsoby se snažíme, aby se o naší hudbě dozvěděl celý svět. A taky navštěvujeme další koncerty. Abychom si je prostě užili, ale taky abychom navázali kontakty s kluby a dalšími kapelami. Také jsme uspořádali několik koncertů a pozvali další kapely, aby si s námi zahrály.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako NECROTESQUE ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Nabádáme lidi, aby sdíleli naši hudbu. Nehrajeme žánr, na kterém bychom někdy zbohatli. Hrajeme ho proto, že ho sami posloucháme a máme spoustu nápadů na skladby. Máme merch a doufám, že když nás lidi uvidí hrát, zalíbíme se jim a koupí si tričko, cd, čepici, nášivku atd... tak máme peníze na nové nahrávky a nový merch. Hudba, kterou lidé sdílejí, je způsob, jak můžeme tento merch prodávat.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Pro mě je to prostě to, co mi zní dobře. Dodává mi to energii a uklidňuje mě to, když je hlava zaneprázdněná.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají NECROTESQUE v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou republiku?

Máme naplánováno několik koncertů a dokonce i několik v České republice! Přijďte se na nás podívat 8. září na "United in Brutality 2023" v Kempu U Ferdinanda (doufám, že to říkám správně, haha) a 9. září v Mladé Boleslavi v klubu Orthodox.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „The Perpetuated Festering“ zase narvat do hlavy!

Díky moc!




------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER