DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 5. června 2023

Recenze/review - WALHALLA - Release the Beast (2023)


WALHALLA - Release the Beast
CD 2023, Great Dane Records

for english please scroll down

V duši mám už dávno jenom chlad. Vezmu do rukou kladivo a musím jít. Žiji už dlouhé roky pouze ve tmě. Na starém hřbitově, v dávno opuštěných kobkách. Je mi tu dobře, mezi mrtvými i dlouhými stíny. Přivezli další těla. Čeká mě dlouhá a těžká práce. Temnota, chlad a pach rozkladu. Nadechnu se, zvednu kladivo a zapnu novou desku finských WALHALLA. Chvilku si podupávám do rytmu a pak se začnu usmívat. Tohle je přesně druh hudby, která je určena pro staré hrobníky.

Kapela datuje svůj vznik do roku 1996. V jejích středu stojí jediný původní člen Lord Heikkinen (pamětníci jej mohou znát ze smeček jako SOULGRIND a TENEBRAE). Dá se tedy předpokládát, že hudba těchto maniaků bude pokrytá pavučinami a bude odsýpat v rytmech známých z osmdestáeých a devadesátých let minulého století. Pokud máte rádi syrový black thrash metal, neváhejte ani chvilku. Hraje se zde pro vás, i pro všechny prokleté!


"Release the Beast" je opravdu jako úder kladivem do hlavy. Působí zastarale, přesto v sobě má čerstvou krev. Jedovatý vokál, rychlé riffy, zahrané elegantně a s jediným účelem - rozsekat vás na malé kousky. Zničující bicí, stylový obal, jako starý pes si nemám rozhodně na co stěžovat. Naopak, oceňuji prašivý zvuk, feeling a drive. Skladby obsahují velké množství třaskavé směsi. Stylově se pohybujeme v oblasti, ve které působily kapely typu SLAYER, VENOM, NIFELHEIM, AURA NOIR, DESTROYER 666, HELLHAMMER, BULLDOZER, DARKTHRONE, SODOM, DESASTER. Samozřejmě, Finové přidávají velkou porci svých nápadů a invence. Poslouchat WALHALLA je jako se nechat zavřít na několik nocí do márnice. Věřte tomu, že během poslechu a rozmluvy s mrtvými, se vám začne tahle deska také líbit. Stejně jako mě, který se už spoustu let toulá záhrobím a snaží se podporovat podobné prokleté skupiny. Pánové nahráli album, které se opravdu povedlo. Ocejchují si vás, stanete se opravdovými členy podsvětí. Líbí se mi, jakým způsobem jsou skladby napsány. Věřím kapele každý tón, každou notu. Je pro mě potom o hodně příjemnější, brát každou noc do rukou kladivo a drtit staré plesnivé kosti. Hroby jsou otevřeny a víka od rakví pukají. Myslím si, že tahle deska by neměla chybět ve sbírce žádného opravdového fanouška stylu. Vzteklý, zuřivý black thrash metalový útok smečky temných démonů! Budete roztrháni na kusy!


Asphyx says:

I've had nothing but coldness in my soul for a long time. I'm gonna pick up the hammer and I gotta go. I've been living in darkness for years. In an old cemetery, in long-abandoned dungeons. I'm comfortable here, among the dead and the long shadows. They brought more bodies. I have long and hard work ahead of me. Darkness, cold and the smell of decay. I take a breath, pick up the hammer and turn on the new Finnish WALHALLA record. I stomp to the rhythm for a while and then I start to smile. This is exactly the kind of music for old grave diggers.

The band dates back to 1996. At its center is the sole original member, Lord Heikkinen (memorable members may know him from packs like SOULGRIND and TENEBRAE). So it's safe to assume that the music of these maniacs will be covered in cobwebs and pumping out rhythms familiar from the 1980s and 1990s. If you like raw black thrash metal, don't hesitate a moment. It's played here for you, and for all the damned!


"Release the Beast" is really like a hammer blow to the head. It feels dated, yet has fresh blood in it. Poisonous vocals, fast riffs, played elegantly and with one purpose - to cut you into small pieces. Devastating drums, stylish cover art, like an old dog, I definitely have nothing to complain about. On the contrary, I appreciate the dusty sound, feel and drive. The tracks contain a lot of shaky mix. Stylistically we are in the area where bands like SLAYER, VENOM, NIFELHEIM, AURA NOIR, DESTROYER 666, HELLHAMMER, BULLDOZER, DARKTHRONE, SODOM, DESASTER were active. Of course, the Finns add a big portion of their own ideas and inventiveness. Listening to WALHALLA is like being locked in a morgue for a few nights. Believe it, while listening and talking to the dead, you'll start to like this record too. Just like me, who has been wandering the afterlife for many years trying to support similar cursed bands. The gentlemen have recorded an album that is a real success. They brand you, you become a real member of the underworld. I like the way the songs are written. I trust the band with every note, every note. It makes it a lot more enjoyable for me to pick up a hammer every night and smash old moldy bones. The graves are open and the coffin lids are popping. I think this record should not be missing from any true fan of the style's collection. An angry, furious black thrash metal assault by a pack of dark demons! You will be torn to pieces!



Tracklist:
01. Through The Shores Of Acheron
02. Ensemble To The Feast
03. The Bride Of The Profane
04. Peace, Love And Understanding
05. Cabin In The Woods
06. Demons Over Nordland
07. Sinner
08. Walhalla Rising
09. Morningstar Above
10. Punishment Of The Crippled World
11. A Goat For Kirill



Share this games :

TWITTER