DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 31. srpna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - MARDUK - Memento Mori (2023)

Recenze/review - MARDUK - Memento Mori (2023)


MARDUK - Memento Mori
CD 2023, Century Media Records

for english please scroll down

V každém z nás se ukrývá kus bestie. Temnota, kterou si s sebou neseme jako kříž. Stále jsme v podstatě krutá zvířata, zlá a krvelačná ze své podstaty. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Války, zkažená církev, rozzuřený dav v ulicích. Už dávno nestačí pokleknout a dostat rozhřešení. Už dávno je zcela zbytečné se modlit k padlým modlám. Ve vzduchu se vznáší shnilá krev a já poslouchám novou desku legendárních MARDUK ze Švédska. V jejich hudbě naleznete negaci všeho dobrého - satanismus, blasfemii, smrt, válku i temnotu.

Kapela vždy hrála syrový  a chladný black metal, který byl takovým nastaveným zrcadlem. Když jste se do něj podívali, viděli jste zrůdu v sobě. Stačilo si pustit nové album "Memento Mori" poprvé a ihned jsem měl popáleniny třetího stupně. Pánové jsou stále ve vynikající formě a je na ně spolehnutí. V dnešním prokletém světě jsou pevným záchytným bodem. Jakoby pokaždé vykopali starý hrob a exhumovali z něj to nejlepší, co mám na black metalu rád. I letos působí MARDUK jako smečka rozzuřených strážců podsvětí. 


U kapely je nový bubeník Simon Schilling, který odvedl vynikající práci a skladby tím získaly na ještě větším důrazu. U každého úderu mám pocit, že mi vystřelí mozek z hlavy. Tím se dostáváme ke zvuku, který je přesně takový, jaký by měl být (Devo Andersson). Řezající, mrazivý, bolestivý. MARDUK na nás útočí způsobem, ve kterém jsou nejsilnější. Chladné, morbidní pasáže se střídají s těmi kulometnými, agresivními. Přestavuji si, že jsem na starém hřbitově, bez světla a v absolutní tmě. Z hrobů lezou nemrtví vojáci a touží po jediném. Pomstít se. Ve skladbách je stále takový ten neklidný odér, vztek a špína, chcete-li. Švédi potvrzují svůj kultovní status a pro mě, pro starého fanouška, je hrozně příjemné se k nahrávce stále vracet. Určitě to znáte. Máte připraveno k poslechu řekněme deset alb a nakonec stejně zvolíte "Memento Mori". Protože má v sobě něco navíc, podvědomě cítíte a slyšíte, že  je kapela opravdová, reálná, uvěřitelná. Svět kolem nás se mění závratnou rychlostí. Bývá hrozně těžké poznat, co je pravda a co je lež. Satan musí být spokojený, chaos mu vždycky dělal dobře. Je dobré poslouchat skupiny, na které je spolehnutí. Od novinky jsem dostal přesně to, co jsem chtěl a očekával. Pořádnou porci syrového masa, podávaného na víku od rakve. Už teď se moc těším, až uslyším nové skladby naživo. Hoří totiž jasným plamenem! V každém z nás se ukrývá kus bestie. Temnota, kterou si s sebou neseme jako kříž. Stále jsme v podstatě krutá zvířata, zlá a krvelačná ze své podstaty. Bestiální, mrazivý black metal s příchutí krve, který je ohlodaný až na kost! Inferno!



Asphyx says:

There is a piece of the beast in all of us. A darkness that we carry with us like a cross. We are still essentially cruel animals, evil and bloodthirsty by nature. All we have to do is look around us. The wars, the corrupt church, the angry mob in the streets. It's no longer enough to kneel and receive absolution. It's long past useless to pray to fallen idols. There is rotten blood in the air and I'm listening to the new album by the legendary MARDUK from Sweden. In their music you will find the negation of all that is good - Satanism, blasphemy, death, war and darkness.

The band always played raw and cold black metal, which was such a set mirror. When you looked into it, you saw the monster within. All I had to do was listen to the new album "Memento Mori" for the first time and I immediately had third degree burns. The gentlemen are still in excellent form and can be relied upon. In today's cursed world they are a solid clue. It's like they dig up an old grave every time and exhume the best of what I love about black metal. Once again, MARDUK seem like a band of angry guardians of the underworld.

The band has a new drummer, Simon Schilling, who has done an excellent job and the songs have gained even more intensity. I feel like my brains are going to explode out of my head with every beat. This brings us to the sound, which is exactly what it should be (Devo Andersson). Cutting, chilling, painful. MARDUK are attacking us in the way in which they are strongest. The cold, morbid passages alternate with the bulleting, aggressive ones. I imagine myself in an old graveyard, without light and in absolute darkness. Undead soldiers crawl out of their graves, yearning for one thing. Revenge. There's still that restless air in the songs, anger and filth, if you like. The Swedes confirm their cult status and for me, an old fan, it's awfully nice to keep coming back to the record. I'm sure you know it. You have, say, ten albums ready to listen to and you still end up choosing "Memento Mori". Because it has something extra, you subconsciously feel and hear that the band is real, true, believable. The world around us is changing at breakneck speed. It can be very difficult to know what's true and what's false. Satan must be happy, chaos has always done him good. It's good to listen to groups you can rely on. I got exactly what I wanted and expected from the news. A good portion of raw meat served on a coffin lid. I'm already looking forward to hearing the new songs live. They are on fire! There's a beast in all of us. A darkness that we carry with us like a cross. We are still essentially cruel animals, evil and bloodthirsty by nature. Beastly, chilling black metal with a taste of blood that is gnawed to the bone! Inferno!


about MARDUK on DEADLY STORM ZINE:


Minirecenze/minireview - MARDUK - Frontschwein (2015)




Track listing:
1. Memento Mori
2. Heart of the Funeral
3. Blood of the Funeral
4. Shovel Beats Sceptre
5. Charlatan
6. Coffin Carol
7. Marching Bones
8. Year of the Maggot
9. Red Tree of Blood
10- As We Are

MARDUK is:
Daniel Rostén (Vocals)
Morgan Hakansson (Guitar)
Devo Andersson (Bass)
Simon Schilling (Drums)


Share this games :

TWITTER