DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 22. září 2023

Recenze/review - VALRAVN - The Awakening (2023)


VALRAVN - The Awakening
CD 2023, Primitive Reaction

for english please scroll down

Nejdřív jsem byl rád, že jsem daleko od zlého a ošklivého světa. Zavřeli mě do malé kobky, několik metrů pod zem. Bez jídla, bez pití. Jen já, tma a několik zuřivých krys. Umíral jsem pomalu a marně volal o pomoc. Rozdrásal jsem si obličej do krve a proklínal jsem Boha. Zajímavé je, že úplně stejné stísněné a bolestivé pocity mám i u poslechu nové desky finských black metalistů VALRAVN. Ti letos přicházejí se svým druhým dlouhohrajícím albem a rovnou musím napsat, že se jedná o přesně takový ten druh hudby, která koluje i v mých žilách.

V kostech se mi usadil mráz a vrátily se mi děsivé noční můry. Říkají o mě, že jsem prokletý. Muzika zde připomíná jedovaté hady, kteří se plazí směrem k vám. Když vás uštknou, tak nejdříve překvapeni hledíte do tmy, abyste nakonec padli na zem a zemřeli v nekonečných křečích. Mám rád black metal, který u mě vyvolává emoce. Zde se potkávají chladné melodie s atmosférou strachu a beznaděje. 


V tomhle stylu si opravdu hodně vybírám a VALRAVN prošli mým sítem i letos. Důvodů je několik. Skladby jsou velmi dobře napsány, zvuk pálí a chladí zároveň a vokály připomínají choroby ze starých časů. Finové si hrají s temnými náladami jako šelma se svojí kořistí. Nejvíc mě ale zaujalo chvění, zvláštní tlak, energie, které se v jejich hudbě ukrývají. Bylo pro mě velmi zajímavé zhasnout všechna světla a zavřít se ve svém pokoji. Jen si tak sedět a poslouchat. Nebo se vydat do lesů se sluchátky na uších a čekat, až se setmí. Ze stínů vystoupily přízraky a kývaly souhlasně hlavou. Ano, tahle deska se opravdu povedla. Je silná ve svých základech, ale kapela netlačí zbytečně na pilu, když to není potřeba. Nechává vyniknout sílu melodií. Přiznám se bez mučení, k nahrávce jsem se často a rád vracel, neustále si ji rval do hlavy. Není divu, povedlo se opravdu vše - zvuk, obal, celkové provedení, produkce, vše je na perfektní úrovni. Všechno bylo podřízeno jedinému, aby vynikla hudba a nápady, kterých je na nahrávce velké množství. V dnešní době mě spousta nových kapel nudí, protože jenom kopírují. VALRAVN sice stojí na pevných klasických, tradičních základech, ale zároveň přidávají něco svého, kus vlastní invence. A to velmi oceňuji! Od chvíle, kdy jsme slyšel "The Awakening" poprvé, tak se těším na každou mlhu, na noc, na staré katakomby, které rád za zvuků téhle desky navštěvuji.  Rozdrásal jsem si obličej do krve a proklínal jsem Boha. Mrazivý black metal, který hoří jasným plamenem!


Asphyx says:

At first I was glad to be away from the bad and ugly world. They put me in a small dungeon a few meters underground. No food, no drink. Just me, the dark, and a few fierce rats. I was dying slowly, crying for help in vain. I tore my face to blood and cursed God. Interestingly, I have the same cramped and painful feelings when listening to the new album by Finnish black metallers VALRAVN. They come this year with their second full-length album and I have to write right away that this is exactly the kind of music that runs through my veins as well.

A chill settled in my bones and the scary nightmares came back. They say I'm cursed. The music here is like poisonous snakes slithering towards you. When they bite you, you first stare in surprise into the darkness, only to fall to the ground and die in endless convulsions. I like black metal that evokes emotion. Here, cold melodies meet an atmosphere of fear and despair.


I really choose a lot in this style and VALRAVN passed through my net this year. There are several reasons. The songs are very well written, the sound burns and chills at the same time, and the vocals are reminiscent of the diseases of old. The Finns play with dark moods like a beast with its prey. But what caught my attention the most was the trembling, the strange pressure, the energy that is hidden in their music. It was very interesting for me to turn off all the lights and shut myself in my room. Just sit and listen. Or go into the woods with headphones on and wait for it to get dark. Ghosts stepped out of the shadows and nodded their heads in agreement. Yes, this record was really good. It's strong in its fundamentals, but the band doesn't push the envelope unnecessarily when it doesn't need to. It lets the power of the melodies shine through. I'll admit without torture, I returned to the record often and gladly, constantly banging it around in my head. It's no wonder, everything has been done - the sound, the packaging, the overall performance, the production, everything is at a perfect level. Everything has been subordinated to one thing, to make the music and ideas stand out, of which there is a lot on the record. Nowadays I'm bored with a lot of new bands because they just copy. VALRAVN may stand on solid, traditional classical foundations, but at the same time they add something of their own, a piece of their own invention. And I really appreciate that! Ever since the first time I heard "The Awakening" I've been looking forward to every fog, to the night, to the old catacombs that I like to visit to the sounds of this record. I've ripped my face to shreds and cursed God. Freezing black metal that burns with a bright flame!


Tracklist:
1. The Black Flame
2. Kehän murtama
3. Liekki tiemme valaisee
4. The Great Deceit
5. The Insolent
6. Sisyphean Torment
7. A Symphony of Horror
8. Charge of the Last Cavalry

Lineup:
A. Olkkola – Guitars
Alarik – Vocals, bass
B. Carey – Guitars
T. Sipola – Drums



Share this games :

TWITTER