DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 17. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DÉCEMBRE NOIR - Your Sunset | My Sunrise (2023)

Recenze/review - DÉCEMBRE NOIR - Your Sunset | My Sunrise (2023)


DÉCEMBRE NOIR - Your Sunset | My Sunrise
CD 2023, Lifeforce Records

for english please scroll down

V některých místech je led již popraskaný. Utopenci se tak mohou alespoň trošku nadechnout. Sedím na břehu a dívám se na hejno krkavců, kteří krouží kolem. Koloběh přírody, život a smrt. Narodíme se v bolestech a celý život si s sebou neseme kříž svých předků. Pomíjivost, zrnko písku ve věčnosti. Tichý les, přízraky, které vylezou pokaždé, když poslouchám novou desku německých death doom metalistů DÉCEMBRE NOIR. Jsou pro mě kapelou pro dlouhé procházky zimní přírodou, jsou pro mě soundtrackem k pohřebním hostinám. 

Smutek a temné síla, chlad a bolest, to jsou hlavní charakteristiky hudby, kterou nám pánové předkládají i letos. Silné melodie, zdánlivě tichý hřbitov, s náhrobkem, na kterém si jednou přečtete i svoje jméno. Opět na mě dýchl ledový vzduch, zatuchlina a dotkla se mě samotná Smrt.


Pánové se pohybují ve stejných močálech, jako kapely typu MY DYING BRIDE, OCTOBER TIDE, INSOMNIUM, SWALLOW THE SUN. Němci sice příliš nevystupují z předem nastavených mantinelů, ale rozhodně mají svůj vlastní výraz. Novinka na mě působí svěžím a zajímavým dojmem. Skladby jsou pestré, pokud bych byl malířem, charakterizoval bych je jako smutnou paletu do černé zahalených odstínů. Zvuk, obal, celková produkce a provedení jsou vybroušeny k dokonalosti. "Your Sunset | My Sunrise" je albem, které jsem nejčastěji poslouchal, když jsem si četl, když jsem se vrátil z dlouhých výletů bez konce. Je to právě podzimní a zimní počasí, které mi bylo pro společná setkání nejlepší kulisou. Koloběh přírody se spojil s jednotlivými motivy a pod nohama mi praskal čerstvý sníh. Nová deska mě donutila se zastavit, přemýšlet. Hudbu si neskutečně užívám, je pro mě nedílnou součástí. Je hrozně příjemné se v dnešním uspěchaném a povrchním světě zastavit, uklidnit svoje myšlenky. Chvíli nedělat nic, jenom přidávat hlasitost. Srovnat si všechno v hlavě, vychutnat si jednotlivé pasáže, zase jednou se nestydět za smutek, který nás každého občas přepadne. Nenadále a ze zálohy. Jako děsivý stín, který vás obejme a nepustí. Zase jsem si jednou uvědomil, co je v životě důležité. DÉCEMBRE NOIR dokázali na novince vytvořit spoustu pochmurných nálad. Byl jsem zase jednou můrou, která se snaží rozbít lampu. Smutný, depresivní doom death metal, který rozdrásá vaše duše!


Asphyx says:

In some places the ice is already cracked. Drowning people can breathe a little. I'm sitting on the shore watching a flock of ravens circling. The cycle of nature, life and death. We are born in pain and carry the cross of our ancestors with us all our lives. Transience, a grain of sand in eternity. The silent forest, the ghosts that come out every time I listen to the new album by German death doom metallers DÉCEMBRE NOIR. They are the band for long walks in the winter countryside, they are the soundtrack to funeral feasts for me. 

Sadness and dark power, coldness and pain, these are the main characteristics of the music that the gentlemen present to us this year. Strong melodies, a seemingly silent cemetery, with a tombstone on which you will one day read your own name. Once again, the icy air, the mustiness, and Death itself touched me.


The gentlemen are in the same swamps as bands like MY DYING BRIDE, OCTOBER TIDE, INSOMNIUM, SWALLOW THE SUN. Although the Germans don't really step out of the pre-set boundaries, they definitely have their own expression. The novelty makes a fresh and interesting impression on me. The songs are colourful, if I were a painter I would describe them as a sad palette of shades shrouded in black. The sound, packaging, overall production and execution are polished to perfection. "Your Sunset | My Sunrise" is the album I've listened to most often when I've read when I've returned from long trips with no end in sight. It's the fall and winter weather that has been the best backdrop for me to get together. The cycle of nature merged with each motif and fresh snow crunched under my feet. The new record made me stop, think. I enjoy music immensely, it's an integral part of me. It's so nice to stop in today's hectic and superficial world, to calm my thoughts. To do nothing for a while, just turn up the volume. To sort everything out in your head, to savour the individual passages, to once again not be ashamed of the sadness that comes over all of us from time to time. Suddenly and out of the blue. Like a terrifying shadow that embraces you and won't let go. Once again, I realized what's important in life. DÉCEMBRE NOIR managed to create a lot of gloomy moods on their new album. I was once again a moth trying to break a lamp. Sad, depressing doom death metal that will tear your soul apart!



Tracklist:
01. Dead End: May
02. Against The Daylight
03. Your Sunset | My Sunrise
04. Sentimental Giants
05. Sleepwalker (In Yesterday´s Smoke)
06. Trivial Heart



Share this games :

TWITTER