DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 23. června 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - PYRE - Death metal je jednoducho skvelým sprievodcom v zákutiach podsvetia.

Rozhovor - PYRE - Death metal je jednoducho skvelým sprievodcom v zákutiach podsvetia.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Ruska - PYRE.

Odpovídal Dym Nox, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - PYRE - Chained to Ossuaries (2020):


Ave PYRE! Zdravím do Ruska. Doufám, že se máte dobře a činnost vaší kapely nebyla příliš ovlivněna současnou těžkou situací. Máte venku nové album „Chained to Ossuaries“, které se ihned, stejně jako vaše předchozí deska „Human Hetacomb“ (2014), stala častým hostem v mém přehrávači. Jaký vidíš za těch pět let posun ve vaší hudbě? Osobně mi novinka přijde temnější, chladnější. 

Ahoj! Áno, máme sa celkom dobre, ďakujeme. Aj napriek tomu, že sme všetci v kapele začiatkom jari prekonali nejaké menšie ochorenie, teraz sme všetci v poriadku. Táto seba-izolácia nijako neovplyvnila stav našej kapely, keďže sme mali na pláne len vydanie nového albumu a boli sme v štádiu hľadania nového bubeníka. A spolu so zavretím všetkých hraníc a zrušením všetkých podujatí sa stratili aj všetky starosti spojené s organizáciou európskeho turné na podporu novej dosky „Chained To Ossuaries“. Takže v podstate je to pre nás ešte lepšie, lebo sme mali aspoň viac času na cvičenie s našim novým bubeníkom. 


Jak si řekl, změnili jste bubeníka. Na minulé desce je uveden Kannib Meledik, jehož hra se mi moc líbila, na novince je ale pod bicími podepsán Dmitry. Jak tomu mám rozumět? PYRE je kapelou, která je bez bubeníka? Jak to řešíte při živých vystoupeních? 

S Kannibom sa naše cesty rozišli po niekoľkých nezhodách už v roku 2017. Následne sme do kapely vzali Mal Noera, ktorý s nami odohral niekoľko živých vystúpení a nahral aj dve skladby pre split album s CORPSEHAMMER. Ale na prelome rokov 2018-2019 sme prerušili spoluprácu aj s Malom. Medzitým sme dostali ponuku od Raula z Memento Mori vydať pod ich značkou nový dlhohrajúci album. Zostali sme však bez bubeníka, tak sme začali skúšať nové riffy a skladby so mnou za bicou súpravou. Kannib Maledik bol opätovne pozvaný zaplniť rady kapely, ale len pre európske turné. No a po tom, čo sme obdržali ponuku od Memento Mori, rozhodli sme sa pokračovať v trojici s tým, že ja som sa chopil opäť bubnov. Ja som v podstate celý svoj život bubeník, ale v čase keď sme zakladali PYRE, som sa ambiciózne rozhodol chytiť do ruky basu a venovať sa vokálom a prvýkrát si tak vyskúšať aj inú rolu v kapele. Takže po takmer roku cvičenia a písania skladieb sme šli do štúdia, kde som nahral bicie party, ako aj vokály a nahral som aj zopár basových liniek. Ďalší členovia, Roman a Fred stále zastávajú pozíciu gitaristov, takže nahrali gitary a Roman taktiež pomohol aj s nahrávaním basy. Takže takto nejako sa to vyvinulo. Momentálne máme však nového bubeníka a už sme opäť vo štvorici. 

V dnešní době hraje spousta kapel old school death metal nebo se o to aspoň snaží. Velmi často jsou ale jen kopií starých skupin z devadesátých let a nelze je moc rozeznat od sebe. Vám se povedlo mít vlastní zvuk. Kde jste nahrávali, kdo je podepsán pod mixem a produkcí? 

Takmer všetky naše albumy boli nahrávané v štúdiu Hiboll tu v Petrohrade a za produkciou stojí Konstantin Dolganov. Ale tu musím dodať, že mix a celková produkcia zvuku je vždy pod našou kontrolou, pretože len my vieme, ako by vo finále mala naša muzika znieť. Tentoraz sme v Hiboll štúdiu nahrávali len bicie a ostatné nástroje ako aj vokály boli nahrávané v Deaf Enough štúdiu, kde boli dokonca aj zmixované. Ide v postate o našu skúšobňu. No a taktiež sa stále viac chceme vzdialiť od všetkých druhov klišé. 


Když jsem si dohledával informace o Artemu Grigoryevovi, který vám dělal obal, moc se mi jeho práce líbila. Jak koresponduje kresba na nové desce s muzikou? A jak jste se dali s Artemem dohromady? A co přesně má vlastně působivý motiv na obalu znázorňovat? 

Popravde sme na neho natrafili niekde na sociálnych sieťach a jeho práca sa nám veľmi páčila. Roman mu napísal správu v anglickom jazyku v tom čase ešte nevediac, že ide taktiež o Rusa, haha, keďže jeho pseudonym ako Black Typography nič také nenaznačoval. Ale ako sa nakoniec ukázalo, raz navštívil dokonca náš koncert v Petrozavodsk, celkom dobre poznal našu kapelu a podporoval nás. Takže aj táto skutočnosť nám veľmi pomohla v komunikácií s ním. Najskôr sme dostali nápad my, opísali sme mu ho do detailov iba slovami, on pripravil skicu a aj napriek tomu, že malo ísť o krátky čas a on trochu s maľbou meškal, výsledok je jednoducho úžasný. 

Pocházíte z Petrohradu, což je krásné město. Patří k jednomu z mých cestovatelských snů. Bohužel, zatím se mi nepovedlo k vám podívat. Jak ale u vás funguje underground? Jsou v Rusku fanoušci nakloněni starému death metalu? Ke mně se totiž na recenze dostává spíše ten brutální, případně technický. 

Áno, je to jedno z najkrajších miest na svete. Ale originálne odtiaľto nepochádzame. Sme z južnejších regiónov krajiny. Najskôr sme sem ja s Romanom cestovali s našou predchádzajúcou bandou DRAMA odohrať nejaké koncerty. Potom sme sa rozhodli presťahovať a usadiť sa tu nastálo, keďže Petrohrad vždy bolo a bude mestom slobodných umelcov, muzikantov, neformálnych kreatívnych ľudí a je považované za hlavné mesto ruskej kultúry s bohatou históriou. Vždy tu existoval istý duch undergroundu a slobody. Preto je tu pravdepodobne najlepšia scéna v Rusku, čo sa týka rôznych žánrov. 


Co chtěli PYRE vyjádřit texty na „Chained to Ossuaries“? Je pro vás textová stránka důležitá? Spousta death metalových kapel to moc neřeší, hlavně aby šly slova do hudby, ale vy asi nebudete tenhle případ, co? Co jsem od vás četl, tak mi dávalo hlavu a patu. Kdo je vlastně autorem textů? 

Keď sa pozrieš na názvy skladieb ako „Ornaments of Bones“, či „Chained to Ossuaries“ v momente by ťa mohla napadnúť kostnica v meste Sedlec u vás doma. A vskutku, titulná skladba albumu, respektíve text napísal Artemy Nemerowski (hlava kapely TEITANFYRE) po jeho návšteve sedleckej kostnice. „Ornaments of Bones“ napísal náš gitarista Roman bez toho aby navštívil nejakú kostnicu, ale nechal sa inšpirovať podobnou tematikou. A čo sa týka textov vo všeobecnosti, naozaj nám na nich záleží. A som rád, že ti dávajú zmysel a považuješ ich za zmysluplné. Takmer všetky texty napísal Roman. Niekedy nám s textami pomáha aj kolega Paul Vakhlakov, ktorý nám z času na čas poskytne jeden zo svojich pripravených textov. Na novom albume je to rozdelené nasledovne, Roman - 3 skladby, Paul - 3 skladby a 3 skladby napísané Artemi Nemerowskim. 

Pocházím z Československa (dnes Česká republika) a k metalu jsem se dostal ještě v dobách, kdy tu příliš příležitostí pro poslech nebylo. Kazety jsme sháněli, kde se dalo a prvním death metalem, který jsem slyšel, byli VADER a KRABATHOR. Kdo ovlivnil tebe jako fanouška a jako muzikanta? 

My sme sa narodili v bývalom Sovietskom zväze, takže o Československu samozrejme vieme a taktiež si vieme predstaviť ako asi vyzerala situácia s prístupom k metalovým nahrávkam. V Ruskom regióne v čase deväťdesiatych rokov, keď sa SSSR rozpadla a všetko bolo zničené a spustošené. Samozrejme v tej dobe ešte nebol ani internet. Ale kto hľadal, ten aj vždy našiel. Vďaka starším kamošom sme mali celkom slušnú zbierku skopírovaných kaziet s bieločiernou kópiou obalu albumu s ručne písaným logom kapely na boku kaziet. Pamätám si album „Orthodox“ od KRABATHOR, bol jedným z mnohých v našej zbierke kaziet. Kopy metalových časopisov, atď. Boli to času veľkého hladu po muzike, ale šťastné časy. 


Vím o tom, že jste hráli kousek od mého rodného domu v Mladé Boleslavi v klubu Farářova sluj. Bohužel jsem tenkrát nemohl kvůli práci koncert navštívit. A tak mě napadá, až se zase kvůli koronaviru otevřou hranice, chystáte turné k nové desce? Jak je pro vás vlastně těžké uspořádat zahraniční tour. Hlavním problémem je kromě peněz asi i vzdálenost, nebo se mýlím? 

Vážne? Tak potom ti musím povedať, že náš koncert v Mladej Boleslavi bol jedným z najlepších z celého turné. To bola atmosféra! Úžasné, pravý metalový underground v tom najlepšom svetle. Dúfam, že sa niekedy vrátime, keď tento covid ošiaľ pominie. Ale pre nás nie je najproblematickejšou vecou vzdialenosť, na tej nezáleží, skôr ide o peniaze, ktoré musíme zaplatiť za menežovanie celého turné, prenajatie dodávky atď. Netrúfame si jednoducho zorganizovať celé turné sami, nemáme svoju dodávku a dokonca nikto z nás nemá vodičský preukaz. Takže je tu mnoho dôvodov, prečo by sme boli nútení do toho vraziť veľa peňazí, ktoré sa len veľmi ťažko vracajú iba z predaja merchu. Ale myslím si, že toto nie je nič nové v prípade UG kapiel, pokiaľ teda nehovoríme o nejakých veľkých kapelách. Takže s veľkým potešením by sme opäť radi vyrazili na cestu, haha. 

Jak vlastně v Rusku probíhají koncerty? Kdysi jsem dělal rozhovor s mými oblíbenci z Moskvy - GRACE DISGRACED, kteří mluvili o undergroundové skupině „515“, která organizuje fanoušky, podporuje kapely a je prý velmi činná. Nevím, jak je tomu dnes, ale jak je tomu v Petrohradě? A co koncerty v jiných oblastech? Rusko je přeci jen obrovská země. 

No, veci tu nie sú tak skvelé ako vo zvyšku Európy. Je tomu tak z niekoľkých dôvodov ako napríklad ekonomika krajiny, nízka úroveň vývoja scény a životného štandardu vo všeobecnosti. A samozrejme, vzdialenosť medzi mestami, ktorá spôsobuje, že turné je nielen finančne náročné, ale často aj nelogické. Ale niektoré kapely aj napriek tomu organizujú turné. Ale všeobecný pohyb sa deje viac menej medzi dvoma centrálnymi mestami, Moskvou a Petrohradom. Čo sa týka skupiny 515, patria medzi zoskupenia v Moskve, a aj keď robili koncerty a nebolo to vždy zlé, no väčšinou šlo o slamming brutal death metal a tie akcie vyzerali skôr ako školské párty pre deti počas víkendu, takže... 


Je pravda, jak jsem již zmínil, že když se ke mně dostane nějaká deska z Ruska na recenzi, tak je to buď black metal (většinou pagan) anebo brutální death metal. Jak jste na tom ale s old school death metalovými kapelami? Můžeš nám nějaké vaše smečky doporučit? 

Ruský death metal a celá metalová scéna by sa dala rozdeliť do troch období. Skoré sovietske, post-sovietske obdobie skorých rokov osemdesiatych a prvá polovica deväťdesiatych rokov, čo boli silne old schoolové časy s titanmi ako ARIA, MASTER, KORROZIA METALLA, KRUIZ, DIV, ASPID, GRAVESIDE, SHAH, HELLRAISER a mnoho ďalších. Druhé obdobie predstavuje najslabšie časy v radoch extrémneho metalu v Rusku, väčšinou šlo o revivaly, po kolapse SSSR bolo takmer všetko v rozklade. A tretie obdobie prichádzalo v rozmedzí rokov 2005-2010, scéna začala rásť, stávala sa silnejšou, objavovalo sa viac a viac dobrých kapiel. No a v súčasnosti už sme svedkami aktívnej činnosti mnohých skvelých kapiel svetovej triedy na našej scéne. Áno, v tomto období sa tu vyrojilo veľa pagan black metalových kapiel. Ale taktiež to platí aj pre death metal. Uvádzam tu zopár mien (nielen z death metalu), ktoré stoja za zmienku - Grond, Wombripper, Cist, Dig Me No Grave, Ulvdalir, Grave Disgrace, Drama, Blazing Rust, Iskra, Todestriebe, Edoma, Infiltration, Caustic Vomit, Bastard, Contemptor, Sandarmoh, Minuala, Is, Ork Bastards, Is, Lashblood, Pressor, Teitanfyre, Mental Slavery, Vendel, Constrictor, Tanator, Internal Damage, Pseudogod. 

Mám vždycky na závěr připravenou jednu záludnou otázku. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím teď riffy a bicí, ale spíš z hlediska náhledu na život, styl, jak jej vnímáš ať už jako fanoušek, tak i jako muzikant? Co ti dává death metal? 

Vieš, v podstate celý tradičný metal je našou závislosťou, naším životom. Ale death metal získal ďalší rozmer. Jeho mágia pochádza totiž z podsvetia. Temné a chorobné témy vzrušujú mysle ľudí odjakživa. Death metal je jednoducho skvelým sprievodcom v zákutiach podsvetia. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen vašemu novému albu co největší prodeje a pevně doufám, že se brzy uvidíme na nějakém koncertě. Ať se vám daří i v osobním životě. PYRE RULES! 

Ďakujem ti veľmi pekne za tento rozhovor, ako aj za podporu a záujem! A všetkým priaznivcov odkazujem, že sa dúfam čo najskôr uvidíme v kotli nejakého skvelého koncertu. Majte sa! 

About PYRE on DEADLY STORM ZINE / o PYRE na DEADLY STORM ZINE:


Recenze/review - PYRE - Chained to Ossuaries (2020)

Share this games :

TWITTER