DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 8. února 2021

Recenze/review - SEPULCROS - Vazio (2021)


SEPULCROS - Vazio 
CD 2021, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down

Občas se ztrácím ve snech. Připomínají mi pavučiny, do kterých mě někdo zamotal. Navštěvuji místa, na kterých jsem nikdy nebyl. Dnes zrovna do majestátních jeskyní v Portugalsku. Přijal jsem pozvání od kapely SEPULCROS, která mě vzala na dlouhý snový výlet. Doom metal, death, ale i kousky black metalové špinavosti, mě přitahuje. Je totiž zvláštní esencí toho, co mám na metalu tolik rád.

V desce je vášeň, chlad i temnota, můžete se s ní toulat za tmy ulicemi a pokud máte velkou představivost, garantuji vám, že vaše mysl bude značně zjitřena. Hudbu si už dávno vybírám podle toho, jak na mě působí, jak mě transformuje, utváří a hněte. Na stylu mi tolik nezáleží. Portugalci jsou skvělí v tom, co dělají. Těžko se to popisuje slovy, nechte raději hovořit muziku.


"Vazio" je deskou za stejných chrámů jako nahrávky THERGOTHON, SKEPTICISM, MY DYING BRIDE, BURZUM, EVOKEN, ESOTERIC, MOURNFUL CONGREGATION. Poslech se rovná procházce bažinami. Ze země stoupá mlha a vy cítíte postupný chlad, který se vám usadí v kostech. Bude tam ještě dlouho potom, když album vypnete. Člověk musí být pro podobné symfonie smrti v určitém rozpoložení, mít zklidněnou mysl a toužit po samotě. Líbí se mi zvuk, dívám se s chutí i na obal. V téhle jeskyni budu ještě dlouho a rád, někde tam dole v hlubinách, je totiž vchod na onen svět. Nevěříte? Copak netoužíte zjistit, co se stane po smrti? SEPULCROS vám sice nedají odpovědi na všechny otázky, ale rozhodně vás nasměřují. Dlouhé táhlé melodie, rozjímání, chvění, touha, smutek. Tohle všechno z jejich hudby cítím. Troufám si tvrdit, že jejich nová deska "Vazio" je jako závoj utkaný ze zlých činů. Záhadný, magický. Nakonec se v něm udusíte, zalknete. Dost ale bylo slov, je na čase se vydat na cestu. Smrt je tak blízko...


sumarizace:

Na "Vazio" vlastně ani nelze nahlížet jako na obyčejnou nahrávku. Jedná se spíše o okultní obřad k vyvolávání nemrtvých. Kapela vás vezme na dlouhý výlet do shnilých močálů, zamotá vás do pevných pavučin riffů a nakonec zakope několik metrů pod zem. Tahle deska pálí zevnitř, bolí a drásá. Zhasněte všechna světla!

"Vazio" je velmi žhavým, mokvajícím dílem. Je plným morbidních nálad, nekonečných stínů a nepropustné tmy. Osobně si nejvíc užívám potemnělou atmosféru. Mám při poslechu pocit, že sedím sám v opuštěném chrámě, kde se před několika okamžiky odehrávala seance pro vyvolávání duchů, o jejichž síle nemáme ani ponětí. Ještě vidím na oltáři kapky krve a zloba je doslova nasáklá do stěn i obrazů plných utrpení. Nahrávka má skvělý zvuk, zastřeně chorobný vokál i zajímavý obal. Kapela se pohybuje mezi stíny se samozřejmostí, s lehkostí a přehledem. Těžkotonážní doom metal se zde potkává s plesnivým death metalem a nahrubo nasekanou tmou. Vstupuji spolu s SEPULCROS do podzemí. Také slyšíte z nekonečných chodeb podsvětí tolik bolesti? To jsou ozvěny nemrtvých. Naleznete je i na nové desce "Vazio". Smrt dostala nové jméno. Death doom metalová deska, do niž jsou otisknuty tváře prokletých! 

pro fanoušky: THERGOTHON, SKEPTICISM, MY DYING BRIDE, BURZUM, EVOKEN, ESOTERIC, MOURNFUL CONGREGATION


Asphyx says:

"Vazio" cannot even be seen as an ordinary record. Rather, it is an occult ceremony to summon the undead. The band takes you on a long trip to the rotten swamps, entangles you in the rigid cobwebs of riffs and eventually digs a few meters under ground. This album burns from the inside, hurts and wrinkles. Turn off all lights!

"Vazio" is a very hot, crazy work. It is full of morbid moods, endless shadows and impermeable darkness. Personally, I enjoy the dark atmosphere the most. Listening to myself, I feel that I am sitting alone in an abandoned temple, where a few moments ago there was a session for evoking spirits for whose power we have no idea. I still see drops of blood on the altar, and anger is literally soaked into the walls and the images full of suffering. The record has a great sound, blurred ill vocal and interesting cover. The band moves between shadows for granted, with ease and overview. Heavy duty doom metal meets mouldy death metal and coarsely chopped darkness. I enter the underground with SEPULCROS. Do you also hear so much pain from the endless corridors of the underworld? These are the echoes of the undead. You can also find them on the new album "Vazio". Death got a new name. Death doom metal album imprinted with the faces of the cursed!

for fans: THERGOTHON, SKEPTICISM, MY DYING BRIDE, BURZUM, EVOKEN, ESOTERIC, MOURNFUL CONGREGATION

tracklist:
1. Involucro Oco
2. Vazio
3. Marcha Funebre
4. Magno Caos
5. Hecatombe
6. Humana Vacuidade
Line up -
SB - Vocals
NZ (Summon, Viles Vitae, Abominamentum) - Guitars
RT - Guitars
AH (Candura, Summon) - Bass
JS (Summon) - Drums

Artwork by Mariusz Lewandowski (Eremit, Rogga Johansson)
Logo by View From The Coffin (Vitriol)
Layout by TG Rantanen (Paganizer, Master)

Share this games :

TWITTER