DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 4. května 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - BAJONET - Kult Kurev (2020)

Recenze/review - BAJONET - Kult Kurev (2020)


BAJONET - Kult Kurev
CD 2020, Support Underground

Když se tak dívám na ten hezkej zadek na obalu, tak si říkám, že takhle nějak vypadaly fotky na videokazetách v době, kdy jsem se začínal trošku víc rozhlížet kolem sebe. Německo, heavy metal, kožený kalhoty, vždyť to znáte. Třeba z vyprávění rodičů. Všechno se motá v kruhu. Móda i hudba. Třeba thrash metal, ten se vrátil už několikrát. BAJONET jsou z hlavního města a loni vydali dvoj CD. O čem jsou, zjistíte ale nejen z obalu, ale i z názvů skladeb.

Obě desky působí takovým tím neurvalým způsobem, výrazivo jest až punkáčské. Já se tedy poslední roky moc v českém podsvětí nevyskytuji, ale když jsem viděl tuhle kapelu někde naživo, tak první, co mě napadlo, tak byla česká legenda KRYPTOR. Hudba zní tak nějak podobně, akorát samozřejmě moderněji. Zvuk je syrový, osobně bych si dovedl představit ještě divočejší, špinavější. Záměrně primitivní thrash, který svůj účel splní hlavně při pitkách nebo na koncertech, kde teče nejen pivo proudem.


Hudebně je to samozřejmě taková dnešní klasika. Cituje se ze starých učebnic, díky českým textům cizinec nepochopí vůbec nic. Rychlost vítězí, už jsme to všichni všechno slyšeli tisíckrát, ale ono když se vše podá podobným způsobem, tak nahrávky ani nenudí. Tedy, já raději promyšlenější thrash metal, ale o to BAJONET asi nejde. Někdy je těch kurev až moc, možná kdyby se zpívalo anglicky, byl bych fakt spokojenější. Vokály občas připomínají staré české blackovky (MASTERS HAMMER, TORR). Alespoň tedy dikcí a výrazivem. Poslouchám dál a zjišťuji, že se příliš nechytám. Pravděpodobně nebudu cílová skupina, fanoušci podobných záležitostí ocení určitě víc. Dle mého skromného názoru se  určitě nejedná o první ligu, spíše o druhou, záleží opravdu na úhlu pohledu. Některé momenty jsou zajímavé, v klidnějších pasážích dokáží být BAJONET i celkem překvapiví, ale jakmile kopnou do vrtule, jsem zase mimo. Závěr se sám nabízí - nějak zatím nevím, kam kapelu zařadit. "Kult kurev" mě ani po delší době nijak nenadchl, ale ani neurazil. Thrash metal je sice zahraný naplno, poprvé se zasmějete některým hláškám, po pár pivech si dovedu představit i mosh-pit. Jen si říkám, že mají pánové navíc. Kdybych býval byl bodoval číselně, dal bych šedesát procent. To je koneckonců kurva do prdele ty vole hovno chcanky sračky docela dost ne? 


tracklist:
KRUH KRVE (CD1)
01. Intro (2:58)
02. Zaostale vypráskanej kov (1:09)
03. Píči kyseliny (1:51)
04. Matička válka (1:28)
05. Pytle krve a sraček (2:14)
06. Stínadla (0:50)
07. Uveďte mrtvé (1:52)

KRUH HOVEN (CD2)
01. Archanděl Krematorsk (3:59)
02. Řeka chcanek (1:19)
03. Kult kurev (2:38)
04. Francouzká sekyra (0:57)
05. Rekrucifikace (1:28)
06. Outro (1:54)


band:
Máma Teror - kytara, zpěv
Studna Strachu - basa, zpěv
Thomas von Krchov - bicí, zpěv



Share this games :

TWITTER