DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 21. května 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CUTTERRED FLESH - Morbidní brutální death metalová symfonie s temně krvavým otiskem!

Rozhovor - CUTTERRED FLESH - Morbidní brutální death metalová symfonie s temně krvavým otiskem!


Rozhovor s brutální death metalovou skupinou CUTTERRED FLESH z České republiky.

Odpovídal Jirka Krš, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CUTTERRED FLESH - Sharing is Caring (2021):

Ave CUTTERRED FLESH! Zdravím své oblíbené patology! Doufám, že se vám daří dobře. Mělo by, protože od konce loňského roku máte venku desku „Sharing is Caring“. Jaký z ní máš s odstupem pocit? Já osobně jsem doslova nadšený. Už dlouho jsem neslyšel brutální death metal, který by mě tak bavil. Jaké máte ohlasy, co fanoušci?

Ahoj. Díky moc za pochvalu a za zájem o naší tvorbu. Já jsem na tom pořád stejně jako ty. Desku jsem sice nahráli již před nějakou dobou a díky covidu trvalo trošku déle, než vylezla, ale stále si ji točím a hlavně nás pořád baví hrát ji naživo 😊 Díky tomu vidíme, že i fans se dost líbí. Limitka byla ihned vyprodaná a teď čekáme, až dorazí i v LP verzi.


CUTTERRED FLESH prošli od minulé desky „Code: Violence“ (2018) personálními změnami. Jednak od vás odešel dlouholetý bubeník Frčoun a hlavně máte nového vokalistu Jirku Krše, který zpívá i v mých oblíbených PANDEMIA. Jak ke změnám vlastně došlo a jak jste se dali s novými posilami dohromady?

Tak co se týče mně (Jirka) tak k tomu došlo celkem nečekaně. Pokud si trošku vybavuješ turné po Rusku, které jsme s CF absolvovali, tak původně jsem na toto tour měl jet se svojí kapelou Štáb ZS-CO. Bohužel to tenkrát kytarista totálně zazdil. No, a jelikož jsem kolem toho tour hodně dlouho lítal a řešil, aby se uskutečnilo, tak mi přišla strašná škoda to jen tak odpískat. No a CF zrovna vylezla nová deska. Vitali se mnou hraje v Pandemii tak jsme pokecali a já dostal nápad, že by to tour odjeli oni a jelikož Vitali hraje a zpívá tak bych mu vypomohl a na tom turné to odzpíval já, ať tam jen netahám bedny 😊. Měli jsme asi měsíc tak sem se nadrtil program a turné dopadlo na výbornou. V podstatě při konci jsme si řekli, že bychom v tom mohli pokračovat dál a já se stal trvalým členem kapely. Co se týče Frčouna, tak ten odešel po vlastním rozhodnutí. Potřeboval nějaký čas a po letech muziky nějaký oddech. Odchod byl úplně v pohodě a náhradou byl aktuální bubeník František, kterého jsme všichni znali z kapely I Warned You, v které hrál také s Vitalim. Od té doby došlo ještě k výměně na postu baskytary, kdy Zdendu nahradil Tomáš. Zdenda měl ještě další skupiny a jelikož CF začali hodně koncertovat jak u nás, tak venku, tak to bylo časově náročné a rozhodl se kapelu opustit. Tomáš hrál nějaký čas také s Vitalim, tak ho oslovil a bylo.

Ještě minulou desku hrála vaše kapela klasický brutální death metal. Na loňské desce jste se ale vydali trošku jiným směrem. Základem jsou sice tradiční prvky stylu, ale je přidána spousta temnějších i melodičtějších pasáží. V některých momentech jste dokonce i progresivní. Mně se tenhle vývoj hrozně líbí, ale zajímalo by mě, jak jste k němu dospěli? Jak vznikala nová deska „Sharing is Caring“?

Nebylo to určitě nic prvoplánovaného. Je to jen normální vývoj. Každý jsme se od poslední desky posunuli. A určitě hraje vliv i částečná změna sestavy. Sám jsem zvědav na další album, jelikož songy co máme již skoro hotové, tak jsou hodně zajímavé. Vznik songů je víceméně kolektivní práce. Někdo přitáhne nápad, na zkoušce se to prubne, pak se to dotvoří, naučí se to všichni a já pak pár dnů před vystoupením doháním texty 😊 😊 😊


Vývoj ale nenastal jen v muzice jako takové, ale i ve zvuku. Přiznám se, že mi jméno Kristian Kohlmannslehner příliš neříká. Vím, že stál u zrodu některých desek třeba takových ABORTED, ale jinak je pro mě neznámým pojmem. Jak jste se dali vůbec dohromady? A jak znělo zadání, předpokládám, že jste chtěli co nejvíc temnoty a surovosti.

Kristiana „Kohla“ doporučil Vitali. Znal jeho tvorbu a jeho práce se Sinister, Benighted, Aborted atd. je parádní! A byl to určitě krok správným směrem. Z nového zvuku jsme nadšení. Další desku bychom rádi vyprodukovali opět s ním. Zadání bylo, aby to hlavně pojal komplexně. Nejen jako zvukař ale i jako producent. Byli jsme u něj ve studiu v Německu skoro 2 týdny a byla to úžasná zkušenost. Dali jsme mu dost volnou ruku, což považuju za správné. Když umělce moc svazuješ, nebývá to dobré. Většinou se ti dobří ani nenechají 😊

Přiznávám, někde na poště mám originál CD i triko. Mně se motiv alba hrozně líbí. Jak bylo těžké se dostat k Paru Olofssonovi? Podle mě patří k jedněm z nejtalentovanějších malířů, kteří dělají metalové obaly. Vybírali jste již z připravených kreseb nebo je obal malovaný přímo na zakázku?

S Parem máš naprostou pravdu. Je to jeden z nejtalentovanějších malířů. Spolupráce s ním byla jedna radost. Má své limity, za které nejde, připravuje nám obal nové desky a tam jsme byli hodně blízko jeho limitu, ale jsem rád, že jsme se opět domluvili. Každopádně je dost vytížený, takže jsme vše řešili dost s předstihem a díky tomu se to povedlo. Je to krásnej motiv a zaznamenáváme hodně pozitivní reakce. Obal nám dělal přímo dle našeho nápadu. Nejprve jsme si nastínili představu, udělal nějaké skici, pak se to celé překopalo, pak udělal další skici a pak se to dotáhlo do téhle podoby. Prostě super práce.


Nejsem zrovna cílová skupina pro videoklipy, ale musím říct, že nad videem k songu „Good boy“ jsem hodně přemýšlel. Výborná práce! Kdo klip režíroval a kde jste se inspirovali pro text? Jestli se nepletu, tak v songu zpívá i Von Young z LIVIDITY?

Díky moc. Klip má na svědomí Radim Věžník. Text je vlastně o tom že monstrum může být v úplně každém. I v rozmazlovaném chlapečkovi. Přehnaná výchova může být stejně špatná jako žádná. A ano, máš pravdu, Von Young nám na desce zahostoval právě v této skladbě. Potkali jsme se na několika koncertech a následně jsme ho oslovili pro tuto spolupráci. Zhostil se toho parádně.

Ono vůbec, posunuli jste se i po textové stránce. Všeobecně mi připadá, že jsou texty v brutal death metalu dost opomíjené, ale já si myslím, že zpěvák musí vždycky věřit tomu, co zpívá. Pro novinku je psal Jirka Krš? O čem jsou a jak vznikaly?

Ano texty jsem si psal já. Což dělám vždycky s výjimkou songu The Mystery Of The Black Hen, což je přímo pasáž ze starého zaklínadla. Byl to takový experiment, ale líbí se mi. Textově je to hodně rozmanité. Není to koncepční album. Snahou je trošku šokovat. Ukázat, že svět není jen černobílý a že co je pro někoho hrozné, je pro někoho jiného běžná součást života. Možná u toho někdo zapřemýšlí a začne se na věci koukat trošku jinak. A nebo taky ne 😊


Naposledy jsem vás viděl v Praze se SINISTER. Bylo to mocné! Mně se na vás líbí, že rádi a často koncertujete. Je zkrátka radost vás vidět někde na pódiu. Každý ale máte práci, rodiny, jiné závazky. Je těžké dát dohromady termíny? Vybíráte si nějak, kde budete hrát? Co pro vás znamenají živá vystoupení?

Se Sinister to byla radost. Zrovna teď se chystáme na 6 koncertů do UK. Jedeme společně s Monument of Misantrophy a Visions of Disfigurement. Bude to určitě mazec 😊 Koncerty si opravdu užíváme. Myslím, že to nás všechny u toho stále drží! Ta možnost bejt tam s fanouškama. Covid byl strašnej i v tomhle ohledu. Celkem se nám daří to skloubit. Je to dost o prioritách. Koncert se neodříká, když má někdo oslavu. Musí být fakt důvod. Jinak, co se týče toho výběru, snažíme se hrát tam, kde nás chtějí, ale je pravda, že jsme kvůli času začali filtrovat akce typu „oslava narozek“ či parádní „kalba v klubíku a ne zvukař nebude potřeba“. Samozřejmě i za to jsme rádi, ale jak si psal, máme rodiny a odjíždět od nich kvůli kalbě už nechceme. Snažíme se plánovat vždy nějaké to tourko a pak asi jako každá kapelka větší festy. Živé hraní je neoddělitelná součást kapely a i nás všech.


Mám poslední roky pocit, že se všude na všechno jen nadává. Nevím, jestli je to sociálními sítěmi nebo tím, že fanoušci stárnou. Znáš to, teplý pivo, dřív byla tráva zelenější, ženský měly větší prsa a tak. Mě by spíš zajímalo, co vidíš na dnešní době pozitivního? Myslím tím teď i ve vztahu ke koncertům, fans, promotérům. Ukaž nám, že i brutální death metalista se umí dívat na svět s nadšením.

Tak já jsem víceméně optimista, ale co říct věčným stěžovatelům? Babrat se v minulosti nemá cenu. Chceš se mít líp? Tak něco dělej. Stěžování si na FB nebo u piva tvůj problém nevyřeší. Nechci se úplně pouštět do problematiky sociálních sítí atd. to spíš mrkni na film „ Social dilema“, z toho jsem měl docela husí kůži, s ohledem na to že mám 2 malé holky. Myslím, že v dnešní době je spousta možností, co dřív nebylo. Jsme více ve světě, muzikanti jsou stále lepší a lepší. Já jako prcek odposlouchával songy z kazet, dneska si klikneš a máš taby a návody na snad úplně všechno. Také je možné lehce oslovit tisíce lidí. Sdílet svou hudbu se světem. To je úplně super. Máme vydavatele v Indii a ten naše desky prodává po celém světě. To se mi před lety vůbec nesnilo. Vše má své pro a proti. Musíš se s tím smířit a poprat. Hlavně to chce klídek 😊


Někde jsem četl, že chystáte nějaké koncerty v Británii. Co jinak nového u CUTTERRED FLESH? Na co se můžeme my fanoušci těšit? Chceš třeba něco lidem vzkázat? Zde máš prostor.

Jo vyrážíme v úterý 😊 Na tourko se strašně těšíme. Bude to 6 koncertů, ale Británie je pro nás nová. Navíc na podzim pojedeme dalších cca 6 koncertů také s Monument of Misantrophy po Evropě. A to je právě to, na co se léta snad každý muzikant těší. Vzkaz pro lidi? Užívejte si muziku, choďte na akce, hlavně na ty lokální. Díky této scéně se rodí nové kapely a nové talenty. Bez Vás to nepůjde.

Už se neskutečně těším, až mi konečně všechny pošty světa doručí CD a triko domů. Děkuji moc za rozhovor a doufám, že se uvidíme brzy někde na koncertě! Ať se vám s kapelou daří a ať vás provází síla i v osobních životech!

Já ti moc díky za možnost napsat tu pár řádků. Jsem rád, že sis na nás vzpomněl a rád tě vždy vidím na akci. Ať se daří. A určitě se uvidíme a dáme pivko!

Měj se

Jirka

Recenze/review - CUTTERRED FLESH - Sharing is Caring (2021):





---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER