DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 24. února 2023

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Spasitel - Andy Weir (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Spasitel - Andy Weir (2021)


Spasitel - Andy Weir
2021, Laser-books (Laser)

Na začátek se nabízí otázka. Umíte být sami se sebou? Myslím tím teď opravdovou samotu. Třeba ve vesmíru. Schválně, představte si to. Jste milióny kilometrů od domova, vznášíte se prostorem a probudíte se a nevíte nic. Zbytek příběhu vám nebudu prozrazovat. Nedělá se to. Mohu říct jen jediné - tohle je absolutní poctivé sci-fi, které ale neosloví jen fanoušky žánru. Má spoustu přesahů. Každý, komu jsem knížku doporučil, byl nadšený. Je to takové (velmi) volné pokračování skvělého Marťana. Slyšel jsem, že se připravuje i film. Uvidíme. Zatím čtu knížku podruhé. A dělám to hlavně proto, protože je v ní spousta technických pasáží, z nichž některé jsem si při druhém setkání vyhledával. Jedná se o vskutku napínavý příběh. Skvěle napsaný, s takovou tou jiskrou a schopností vás udržet stále ve stavu pozornosti a v mém případě i bdění, protože jak známo, čtu hlavně večer. 

Zatímco všichni kolem mě blahořečili nové seriály, seděl jsem raději v křesle a četl si. Příběh mě zcela pohltil. Říkal jsem si, zda bych to celé vydržel, fandil jsem Rylandovi Gracemu, hltal každé slovo. Mám rád, když věci do sebe hezky zapadnou a na rozdíl od mnohých mi "vědecké pasáže" vůbec nevadily. Když knihu četla manželka, byla stejného názoru, jen se mě sem tam zeptala, co něco znamená. Rád jsem poradil a těšil se o to víc. Dal jsem jí totiž Spasitele k vánocům a byla třetí knížkou, po které sáhla. Vždycky mě pak hrozně baví, když si sedneme, třeba po měsíci a probereme, jak se nám příběh líbil. Viděl jsem na své ženě, jak by mi chtěla sdělit, o čem kniha je, ale vydržela a neprozradila nic. Moc dobře ví, že se to nedělá. O to víc byla naše pravidelná víkendová procházka po lesích zajímavá. Mě se vždycky hrozně líbí, že přemýšlí přeci jen jinak. Je moc chytrou ženou a ty mívají už ze své podstaty jiný pohled. Na jednom jsme se ale shodli - Spasitel je vynikající knihou. 

Mě osobně nejvíc zaujala představa samoty. Třeba já moc sám být neumím. Jsem zvyklý na rodinný chaos, v práci je nás také poměrně dost. Sám jsem vlastně jen když jdu ráno do práce, to ještě město spí. Se sluchátky na uších s nějakou dobrou metalovou hudbou, jsem přemýšlel, jaké by to bylo být ve vesmíru. Jestli bych dokázal vůbec něco řešit. Možná bych jen seděl a čekal na smrt. Navíc, opravdu bych chtěl zachránit náš druh? Není náhodou už dávno ztracený? No, řeknu vám, že si nejsem úplně jistý. Kdybych měl u sebe, jako hlavní hrdina, dvě mrtvoly, byl bych vyděšený k smrti. Ale možná ne. Třeba bych se aspoň snažil. Abych zemřel s čistým svědomím. Ale kolik takových lidí vlastně je? Jasně, jako každé sci-fi, je celý příběh lehce neuvěřitelný. Mě vždycky bavilo - co by se stalo, kdyby. Knížka je v tomhle perfektně napsaná. Andy Weir odvedl opravdu skvělou práci. Nikde nic nepřebývá a nikde nic nechybí.

Navíc je knížka napsaná hezky "postaru". Sází se na silný příběh. Technické věci jsou doplňkem, nedílnou součástí, ale přesto se vše skvěle čte. Vždycky se musím ztotožnit s hlavním hrdinou. Přemýšlet jako on a naladit se na stejnou vlnu. Ryland Grace je mi velmi sympatický. Je příjemné mu fandit, prožívat s ním jeho starosti. Uvažovat jako on. Přemýšlet, jak bych jednal já, někdy s ním nesouhlasit, jindy si říkat, že bych jednal úplně stejně. Přesto, velmi často jsem si říkal, jaké to musí být hrozné, být sám. Úplně sám. Vůbec si to nedovedu představit. Mě vždycky stačí, když jezdím sám na chalupu a strávím dva dny v lesích a na zahradě. Ke konci si mluvím pro sebe a těším se na prodavačku v krámě, abych si měl s kým promluvit. Ale třeba bych si zvykl. A to přesto, že létání nepatří zrovna k mým oblíbeným činnostem. Pokud jste, stejně jako já, začínali se sci-fi v osmdesátých letech minulého století, mohl by se vám Spasitel hodně líbit. 

Abych nezapomněl na jednu věc. Knížka je svým způsobem opravdu vtipná. Schválně, kdybyste se probudili uprostřed vesmíru a nic byste si nepamatovali, co by vás napadlo jako první? Že to byla včera fakt pořádná pařba. Nebo se mýlím? Ono to nevypadá, ale humor se proplétá celým příběhem jako velmi osvěžující nit. Zrovna včera mi Spasitel pronikl i do mých snů. Pomíchalo se mi v něm několik věcí, ale pamatuji si, že nejhorší byl beztížný stav. Vznášel jsem se a neovládal příliš své tělo. Ztrácel jsem kontrolu a nevěděl, jak z toho ven. Schopnost umět zachovat chladnou hlavu mnohým chybí. Někdy si říkám, proč neustále všichni dávají najevo svoje emoce? Kdybyste byli ve vesmíru, tak by bylo všem úplně jedno, jak se cítíte. Museli byste vydržet sami se sebou. Být silní a pokusit se přežít. Koneckonců, tohle se dá přenést i do běžného života. Jak říká jeden můj starý kolega - více knížek, méně obrazovek. Vidím to poslední roky hodně podobně. Děkuji za pozornost, připoutejte se a pozor - startujeme!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER