DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 14. května 2023

Recenze/review - HYPNOS - Deathbirth (2023)


HYPNOS - Deathbirth
EP 2023, Einheit Produktionen

for english please scroll down

Zrozeni v bolestech celý život hledáme smysl vlastního bytí. Trápíme se, radujeme, děláme spoustu chyb a doufáme, že spatříme světlo na konci tunelu. Jedinou jistotou je smrt. Umíráme a rodíme se a jsme přesvědčeni o své důležitosti. Přitom bychom měli spíše pokleknout před věčností, přírodou a být pokorní. Kdysi dávno jsem našel spoustu odpovědí na své otázky v hudbě. HYPNOS pro mě vždy byli kapelou, která mě donutila k zamyšlení. 

Letos přicházejí s novým EP s příznačným názvem "Deathbirth". Album jsem si přinesl domů a znovu jsem zažíval takové ty těžko popsatelné pocity. Hlavou mi létaly zběsilé myšlenky. Jaká novinka asi bude? Těšil jsem se hlavně na dvě nové skladby. Nejsem totiž moc velký příznivec různých coverů a předělávek. Zapnul jsem přehrávač a podal jsem ruku démonům. Ztratil jsem se v krásném světě morbidní fantazie a novinku si neskutečně užíval. 


Nakonec jsem ocenil i oba covery i remake. Může za to zvuk, aranže, celková atmosféra. To je jedna z věcí, které mám na téhle kapele tolik rád. Jejich hudba má v sobě velkou spoustu do černa zabarvených nálad. Zmínit musím i obal, který je velmi povedený a líbí se mi i jako symbol. Pravdou ale je, že podobný použili i CANDLEMASS na svém posledním albu. Na tričku se ale vyjímá nádherně. Po formální stránce dostane fanoušek vše potřebné. Mě jde ale hlavně o hudbu, která je tentokrát takovým volným pokračováním předešlé desky "The Blackcrow" z roku 2020. Zase se cítím, jako bych se procházel podél hranice mezi naším a oním světem. Někde v těchto místech se potkávají přízraky, nemrtví i čerstvě narození. Vše se odehrává v kruhu a každý konec je zároveň počátkem. Na "Deathbirth" působí HYPNOS jako našeptávači, jako opravdoví démoni ze starých časů, kteří se vrátili, aby nám předložili syrový smrtící kov s černým odérem. A dělají to elegantně a s nadhledem zkušených mistrů. Navíc, tuhle smečku poznáte během několika prvních tónů. Nedá mi to a musím to napsat. Poslední roky je hrozně příjemné být fanouškem. Od kapely dostáváme přesně, to co chceme. Spoustu temné energie, zajímavých riffů, zničujících bicích a songů, které se posluchači doslova zadřou pod kůži. Zrozeni v bolestech celý život hledáme smysl vlastního bytí. Trápíme se, radujeme, děláme spoustu chyb a doufáme, že spatříme světlo na konci tunelu. Jedinou jistotou je smrt. A také HYPNOS. Temná, démonická death metalová definice věčnosti!


Asphyx says:

Born in pain, all our lives we search for the meaning of our own existence. We suffer, we rejoice, we make many mistakes and hope to see the light at the end of the tunnel. The only certainty is death. We die and are born convinced of our importance. Yet we should rather kneel before eternity, nature and be humble. A long time ago, I found many answers to my questions in music. HYPNOS have always been a band that made me think.

This year they come out with a new EP fittingly titled "Deathbirth". I brought the album home and once again experienced those hard to describe feelings. I had frantic thoughts running through my head. What's the new album going to be like? I was especially looking forward to the two new songs. I'm not a big fan of covers and remakes. I turned on the player and shook hands with the demons. I got lost in a beautiful world of morbid fantasy and enjoyed the new stuff immensely.


In the end, I appreciated both the cover and the remake. It's the sound, the arrangements, the overall atmosphere. That's one of the things I love so much about this band. Their music has a great amount of black-tinged moods in it. I must also mention the cover art, which is very hilarious and I like it as a symbol as well. But the truth is that CANDLEMASS used a similar one on their last album. But it looks great on a t-shirt. Formally, the fan gets everything they need. But for me, it's all about the music, which this time is such a free continuation of the previous album "The Blackcrow" from 2020. Somewhere in these places ghosts, the undead and the newly born meet. It all happens in a circle, and each ending is also a beginning. On "Deathbirth", HYPNOS act as whisperers, like true demons from the old days who have returned to present us with raw death metal with a black odor. And they do it with the grace and insight of experienced masters. Moreover, you'll recognize this band within the first few notes. I can't help but write it down. It's been a pleasure to be a fan these last few years. We get exactly what we want from the band. Lots of dark energy, interesting riffs, devastating drums and songs that literally get under the listener's skin. Born in pain, we've been searching for the meaning of our existence all our lives. We suffer, we rejoice, we make many mistakes and hope to see the light at the end of the tunnel. The only certainty is death. And HYPNOS. Dark, demonic death metal definition of eternity!



about HYPNOS on DEADLY STORM ZINE:

Report, photos - HYPNOS, FLESHLESS, PIKODEATH - Death Metal Forever Tour 2022 - Teplice, club HVJEZDA - 19. 2. 2022:



Tracklist:
1. DEATHBIRTH PT. 1 / BIRTH (Nová skladba)
2. DEATHBIRTH PT. 2 / DEATH (Nová skladba)
3. INFERNATIONAL (Remake skladby z dema a debutního alba Hypnos)
4. SHORT REPORT ON THE RITUAL CARNAGE (Cover Krabathor)
5. LIGHT HATES ME (Cover Six Degrees of Separation)

Share this games :

TWITTER