DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 1. prosince 2023

Home » , , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Ticho ve sněžném městě - Eva García Sáenz de Urturi (2019)

KNIŽNÍ TIPY - Ticho ve sněžném městě - Eva García Sáenz de Urturi (2019)


Ticho ve sněžném městě - Eva García Sáenz de Urturi
2019, Vendeta

Přiznám se hned na začátku. Já nejsem příliš velký čtenář knih od spisovatelek. Vlastně ani nevím proč, ale je prostým faktem, že je velmi málo autorek, které mě za můj čtenářský život oslovily. Možná je to tím, že mají ženy zcela jiný pohled na svět, než mám já. Nevím, ale mám doma několik knih, které jsem dostal a byly sepsány spisovatelkami a leží mi v knihovně a padá na ně prach. Zkoušel jsem to, ale nešlo to. Zvláštní, co? Přitom se mi ženy jinak samozřejmě moc líbí a mám je rád. Ty svoje dvě, co mám doma samozřejmě nejvíce. Ticho ve sněžném městě jsem koupil víceméně na doporučení svého kamaráda, který mi dal tip po emailu. Byla ve slevě a já dal na jeho názor. A měl zkrátka pravdu. Tenhle příběh je zkrátka skvělý, napínavý a má v sobě vše, co má správná detektivka mít. Napětí, komplikovaný příběh (nebo vlastně dva, každý v jiné časové ose). Nejdřív jsem se trošku ošíval. Moc se mi do knihy nechtělo. Ještě že jsem ale překonal svoje "předsudky". Je to skvělý příběh.

Mám rád staré katedrály, kostely, hřbitovy. Ve Španělsku jsme několikrát s rodinou byli a pokaždé mě tahle země fascinovala. Mám to asi jako každý, kdo je trošku osvíceným turistou. Nastuduji si historii místa, kam jedu. Baskicko mi bohužel zatím zůstalo utajeno, ale stejně jsem měl při čtení před sebou temné uličky, žhnoucí slunce nebo naopak, zasněžené město. Nebyl jsem na kraji sídliště v Plzni, ale v malé kavárně ve městě a ukusoval jsem paellu, zapíjel to sangrií a ohnivá Španělka, když mi nosila víno, tak nechodila, ale tancovala. Četl jsem si a postupně se dostával do děje. Kolem mě je starobylé město (ne není to "moje Barcelona", ale jako ve knize Viktoria). Jdu spát do penzionu, ale předtím se ještě trošku projdu. Musím si vyčistit před spaním hlavu. První mrtvola by klidně mohla ležet támhle, představuji si a leknu se pejskaře s divným psem. Oba na mě koukají jako na vetřelce. Každá normální země má krásnou fasádu, ale pod povrchem, uvnitř lidských myslí, bývá temnota. Po přečtení téhle knížky mi dáte určitě za pravdu. 

Sympatický je mi i vyšetřovatel Kraken, který je jak vystřižený z mých oblíbených detektivek z osmdesátých let. Oba příběhy jsou velmi zajímavé, ten z historie možná i více, ale tak tomu většinou bývá. Je vůbec možné, aby byl pachatelem populární archeolog Tasio Ortiz de Zárate, který je stále ve vězení? Jak spolu současnost a minulost souvisí? Čtěte pozorně a nic nedbejte na složitá baskická jména. Chce to jen trošku více pozornosti. Osobně se mi nejvíc líbil takový zvláštní neklid, nálada, chcete-li. Když autorka knihu psala, nejen že měla moc dobrý plán a povedlo se jí vystavět silný příběh, ale navíc mají v sobě její slova vášeň. Stejně je to zvláštní. Ráno již cestou do práce několikrát mrzlo. Když se jdeme projít, tak bývá při návratu už tma. Usedáme ke svým knihách a cestujeme na velké vzdálenosti časem a pak si, když vše oba přečteme, o knihách vyprávíme. Ticho ve sněžném městě nás s manželkou zase jednou spojilo. Hodně jsme si o téhle knížce povídali a snili o tom, že Baskicko určitě navštívíme. Snad to někdy dopadne. 

Je to temnota. Zvrácenost lidské duše, která vypluje na povrch. Nejhorší je, že takové lidi potkáváme i my. A vůbec o tom nevíme. Pokud se pozná dobrá knížka podle toho, že ve vás probudí (stejně jako třeba hudba nebo film), emoce, fantazii, tak potom se Ticho ve sněžném městě opravdu povedlo. Netuším, co na tuhle knihu řeknete vy, ale každý názor je vždy subjektivní. Já vždy jen, s dovolením a pokorou, opatrně, abych neprozradil moc, dávám jemné návrhy, co byste si třeba mohli přečíst. Knížka se ke mě dostala díky tomu, že byla ve slevě. Za pár korun, taková krása. Někde jsem četl, že už je i film. Zkoušel jsem jej vyhledat, kousek zhlédl a nekoukejte na to. Podle mě je opravdu špatně natočený a knížce to spíš uškodí, než že by ji to podpořilo. To se bohužel občas stává. On ten Netflix moc filmy neumí. To ale nechme stranou, my jsme tu přeci od toho, abychom probrali knihu. A ta je určitě více než dobrá. Závěr sice není nijak moc překvapivý, ale jak už jsem psal, jde tu hlavně o atmosféru. A ta je opravdu pochmurně podmanivá.

Pokaždé, když jsem byl ve Španělsku, pil jsem tam víno. Já víno jinak nepiju vůbec. Ale to jejich temně červené mi vždy k dovolené tak nějak sedne. Patří k dobré náladě, ke vší té historii a nádheře okolo. Od té doby, co jsem si tuhle knihu přečetl, pořád mi vrtá hlavou, kdy a jak se do Baskicka podívám. Hrozně rád bych navštívil místa, která jsou v knize zmiňována. Tak to vidíte, člověk by měl být otevřený novým myšlenkám. Číst knihu, kterou napsala žena a napsala ji velmi dobře, pro mě bylo vlastně nakonec osvěžující. Možná to bude tím, že můj kamarád má skvělý vkus. Přivedl mě k velké spoustu skvělých knih. Nezbývá, než mu tímto poděkovat a připít na zdraví (mám tu Bodegas Alion 2018). Udělám to i pro vás ostatní, co ještě čtete! Mějte se co nejlépe a děkuji za přízeň. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve Vitorii, hlavním městě Baskicka, se chystají na největší událost roku – oslavy svátku místní patronky, Panny Marie Sněžné. Na svátky však padá stín – ve Staré katedrále jsou nalezeny dvě prazvláštně naaranžované mrtvoly dvou mladých lidí. Podobné vraždy otřásly městem už před dvaceti lety, ale jejich pachatel, populární archeolog Tasio Ortiz de Zárate, za ně stále ještě pyká ve vězení. Proč se série obnovila jen nedlouho předtím, než má být Tasio propuštěn? Na tuto a mnoho dalších otázek musí nalézt odpověď inspektor Ayala, přezdívaný Kraken, muž s neortodoxními vyšetřovacími metodami a komplikovaným životním příběhem. Temný detektivní román nás zavede do vnitrozemského Baskicka, kraje s bohatou minulostí a s tradicemi, které dodnes zachovávají mnoho z dob dávno minulých. Získal si více než milion čtenářů po celém světě a v současnosti se chystá i filmové zpracování.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER