DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 7. října 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - BURIAL REMIANS - Death metal je pre mňa vrcholná forma hudby.

Rozhovor - BURIAL REMIANS - Death metal je pre mňa vrcholná forma hudby.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Nizozemí - BURIAL REMAINS.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - BURIAL REMAINS - Spawn of Chaos (2020):

Ave BURIAL REMAINS! Letos jsem se na vás hrozně těšil na SYMBOLIC FESTIVAL. Chtěl jsem vás pozvat na pivo a poděkovat za vaši hudbu a pokecat. Jenže přišel koronavirus. Koncerty jsou omezené, cestování také. Jak vás současná situace ovlivnila? U nás už je zase zavřené skoro všechno. Jak to funguje v Holandsku? 

Aj my sme sa veľmi tešili, že si zahráme na festivale Symbolic, že sa tam stretneme s priateľmi a vypijeme zopár pív! Kvôli vírusu sa bohužiaľ veľa koncertov neuskutočnilo alebo boli preložené na ďalší rok. Keďže hranie na živo máme naozaj radi, mrzí nás táto situácia a je aj veľmi ťažké spraviť promo novému albumu, keď nemôžeme ísť von z krajiny a zahrať zopár koncertov. Po čiastočnom uzamknutí krajiny situácia pomaly prechádzala k normálu, ale za posledných pár dní sa zdá, že všetko smeruje len k tomu, že sa to zopakuje a skončí to ďalším „lock-downom“. 


Víš co je zajímavé? Já když píšu recenze, tak zásadně nepiju, musím mít čistou hlavou. Ale když jsem slyšel vaši novinku „Spawn of Chaos“, musel jsem si otevřít pivo. Album mě vrátilo po časové ose zpět do devadesátých let. Zní výborně! A dobře se u něj pije! Jak novinka vznikala? Jak probíhalo skládání a tvorba nového materiálu? 

To nás veľmi teší, pretože s pivom ide všetko lepšie. Ale je skvelé, že máš pocit, že si sa vrátil späť na začiatok 90. rokov, pretože práve hudba toho obdobia nás poháňa. Skoré albumy DISMEMBER, ENTOMBED, BENEDICTION a BOLT THROWER nás skutočne ovplyvňujú. Nový album vznikol vcelku jednoducho a napísali sme pomerne veľa skladieb. Zvyčajne iba sedíme spoločne v skúšobni a skladáme riffy, zbierame ich a sledujeme, ktoré z nich sú pre použitie v skladbách najlepšie. Nie sme zaneprázdnení tvorbou originálne znejúcich skladieb, ale iba dobrým old school death metalom, ktorý nás posúva. Musí to mať tú pravú energiu a zápach starej školy. A musí byť pre nás potešením hrať tieto piesne! 


Mezi novinkou a „Trinity of Deception“ uběhl jenom rok, ale v BURIAL REMAINS došlo ke spoustě změn. Změna sestavy, navíc odešel můj oblíbený zpěvák Sven kvůli nemoci. Jak bylo pro Wim de Vriese těžké se ujmout mikrofonu? Jestli se nemýlím, tak hraje jinak na kytaru ve skvělých GRIM FATE? 

Musím povedať, že „Trinity Of Deception“ bol hotový už nejaký čas pred vydaním, takže už popri jeho vydávaní sme pracovali na nových veciach. Zmeny v zostave pre nás neboli prekvapujúce, pretože sme nemali ani stáleho basáka, ktorý by s nami hral naživo, a vedeli sme, že Sven bude k dispozícií iba pre naspievania prvého albumu a že sa chce sústrediť na FLESHCRAWL, takže žiadna dráma okolo zmien v zostave ani nič podobné sa nedialo. Jeho choroba prišla neskôr, ale je to skurvená situácia a želáme mu, aby sa čo najskôr uzdravil. Získanie nového speváka je niečo, o čom sme hovorili už dlhšie, ale keďže atmosféra v kapele bola naozaj skvelá, rozhodol som sa, že skúsim popri hre na gitaru aj spievať. V posledných rokoch som sa však spevu veľmi nevenoval, takže bolo dosť ťažké sa do toho dostať, ale myslím, že som to nakoniec zvládol celkom dobre. Čo sa týka živých vystúpení, máme na palube nového gitaristu, pretože mi viac vyhovuje, keď sa môžem popri spievaní pohybovať a blázniť sa na pódiu. Tiež som stále v GRIM FATE, rovnako ako Philippus a neplánujeme s touto kapelou tak skoro skončiť ;-) 


Zůstali jste opět věrní Jonnymu Peterssonovi a jeho studiu. Přiznám se, že váš zvuk je prostě skvělý. Chladný, špinavý, ale čitelný. Já považuji Jonnyho za jednoho z nejlepších současných zvukařů v death metalu. Jak jste se dali dohromady a proč vlastně zrovna on? Inspirovala vás nějaká jeho práce? 

S Jonnym Petterssonom sme spolupracovali už na predchádzajúcom albume a výsledok nás ohromil, takže dávalo zmysel pokračovať v tejto spolupráci. Za posledných pár rokov sme sa s ním stretli na niekoľkých koncertoch a popili sme nejaké pivá, vďaka čomu je vzájomná spolupráca oveľa zábavnejšia. Veľmi sa mi páčia niektoré jeho kapely, hlavne JUST BEFORE DAWN a GODS FORSAKEN, ale ten človek robí na toľkých projektov, že nedokážem držať krok so všetkou jeho prácou. 

Do zelena laděný obal je tentokrát prací Johna Quevedo Janssena. Moc se mi líbí, ale o autorovi jsem nemohl nikde nic nalézt. Mohl bys nám ho představit? Jak jste obal na novou desku vybírali? Je John i autorem motivů na vaše trika? Já si totiž objednával to černobílé a je opravdu povedený! 

Keď sme hľadali umelca pre obal nového albumu, narazil som na album NOCTURNAL HOLLOW, ktorý je mimochodom naozaj skvelý. Tá práca na obale dosky ma naozaj zaujala, a tak sme našli Johna Queveda Janssensa. Pozreli sme sa na jeho Facebook a čím viac jeho prác sme videli, tým viac sa nám páčili. V tej chvíli sme už mali vymyslený koncept, ktorý sme mu pretlmočili a on ho pretavil do naozaj skvelo vyzerajúceho obalu. O motív na tričká sa postaral taktiež úžasný umelec Raul Fuentes, ktorý robil aj obal nášmu prvému albumu. Som rád, že sa ti tričko páči a ďakujeme za jeho objednanie a podporu. 


Pojďme ještě rozebrat texty na novém albu. O čem pojednávají? A jak vznikaly? Kdo je jejich autorem a kde bral inspiraci? 

Texty sú väčšinou o okultných veciach. Veľa Crowleyho, ale inšpiruje nás aj Lovecraft, ako aj veľa okultných kníh. Myslím si, že texty musia skutočne ísť ruka v ruke s hudbou, a to ich charakterizuje najlepšie. Väčšina chalanov v kapele pracuje na textoch, niektorí prispievajú viac, niektorí menej, čo je skvelé. Takýto prístup poskytuje tiež viac vízií/inšpirácií a pohľadov z viacerých strán, s ktorými môžeme pracovať. 

Jsem fanouškem metalu již více než 30 let. Prošel jsem si v podstatě všemi styly, ale death metal mě stále baví nejvíc. Asi ta temnota. V minulém rozhovoru si odpovídal, že bez death metalu by byla v tvém životě nuda. Určitě si také fanoušek hudby jako já. Co poslouchají BURIAL REMAINS za muziku? Máš pro mě i nějaké tipy třeba od vás z Holandska? Nové smečky, které stojí za pozornost? 

Myslím, že medzi členmi kapely počúvame všetky štýly metalu, od starého heavy metalu až po grindcore. Ja osobne obľubujem rôzne štýly, no death metal je to, čo mi dodáva energiu a inšpiruje ma. Od začiatku 90. rokov ma táto hudba úplne dostala a odvtedy ma proste nepustí. Okrem známych kapiel v Holandsku by si ľudia mali určite vypočuť GRACELESS. Tá kapela je tak kurevsky masívna a brutálna. Vašu pozornosť si skutočne zaslúžia aj kapely ako MOUFLON, ANARCHOS a stará kapela ako BURIAL, ktorá sa vrátila na scénu. 


„Spawn of Chaos“ bylo vydáno na CD i vinylu. Dnešní doba ale přeje hlavně digitálnímu stahování. Existují posluchači, kteří musí mít něco fyzického v ruce, jiní zase přísahají na mp3. Na internetu se dostaneš v podstatě ke všemu. Kam myslíš, že se bude tato situace vyvíjet? Jaký máš názor na stahování a v jakém formátu hudbu posloucháš nejčastěji? 

Dúfam, že aspoň na metalovej scéne fanúšikovia zabúdajú na digitálny odpad ako spotify a podobné veci. Používam tieto platformy na vypočutie nových kapiel, novej muziky, ale keď sa mi niečo páči, chcem vlastniť fyzickú kópiu buď na CD alebo LP. Držať ho v rukách a prechádzať bookletom, pozrieť sa na obal albumu detailnejšie. Celý tento zážitok by podľa mňa mal byť súčasťou počúvania hudby. Môže to znieť pekne, že máte celú zbierku obľúbených albumov v telefóne vo svojom vrecku, ale koniec koncov vlastne nemáte nič. Dávam prednosť peknému vinylu ako po zvukovej stránke, tak aj kvôli pôžitku z krásneho obalu vo väčšom formáte. 


Když jsou teď zakázané kvůli koronaviru koncerty, co děláte? Mě osobně živá vystoupení neskutečně chybí. Mám rád klubové akce, kde k sobě mají kapely a fanoušci blízko. Máte už něco v plánu? Co nějaké turné, až tahle prokletá chřipka končí? 

Áno, robíme veľa vecí, aby sme podporili náš nový album. Samozrejme, natočili sme niekoľko epizód Chaos TV a plánujeme ich urobiť ešte viac. Taktiež sme odohrali jeden koncert pre 60 ľudí, kde všetci museli sedieť na stoličkách. Nie je to ideálna situácia, ale musíme sa s tým nejako vyrovnať a určite chceme hrať naživo. Rovnako ako v prípade malých video záznamov, musíte byť kreatívni a hľadať nové spôsoby, ako sa dostať k poslucháčom. Toto je naozaj zasrané obdobie, a dúfam, že sa to čoskoro zmení. Ale inak si myslím, že je hudobný biznis dostatočne kreatívny na to, aby našiel nové spôsoby, ako sa dostať z tejto zlej situácie. 


Jak říkám, když poslouchám BURIAL REMAINS, musím pít pivo. Mám tu ještě nějako plzeňské, hezky vychlazené. V takových chvílích člověk trošku filozofuje. Jak bys vlastně popsal death metal a co pro tebe znamená? Proč sis vlastně vybral tento styl? Co bylo prvním impulsem, že si jej začal hrát? 

Ľahšie sa dá opísať, ako sa cítim, keď pijem pivo, ale túto časť úlohy si už zvládol ty. Death metal je pre mňa vrcholná forma hudby. Tá brutalita, agresivita, temná atmosféra ma neskutočne oslovujú. Mám rád doom, thrash, heavy metal, ale nie je nič lepšie ako zasraný old school death metal. Nikdy sme si nevybrali hrať tento štýl hudby, ale na začiatku bolo zrejmé, že keď budeme zakladať kapelu, bude to tak či onak death metal. Všetko je tu o sile, búšiacich riffoch, brutalite. A pri hraní je to rovnaké ako v prípade keď death metal počúvate. 

Víc piv, ani otázek, už nezvládnu. Chtěl bych ti moc poděkovat za rozhovor. A víš co, jedno pivo ještě zvládnu. Jdu si pustit znovu „Spawn of Chaos“. Vypnu počítač a pořádně přidám volume. Ta deska se vám opravdu povedla. Díky moc za ní! Ať se vám daří a doufám, že se brzy někde uvidíme! Na zdraví! 

Dúfam, že sa budúci rok stretneme na nejakom koncerte a vypijeme spolu zopár skvelých českých pív. Ďakujem za rozhovor a tvoje milé slová. Naozaj si to ceníme. Pite pivo a klaňajte sa satanovi!

about BURIAL REMAINS on DEADLY STORM ZINE:



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx

instagram
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlystorzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.ZINE/

tumlbr:
https://www.tumblr.com/blog/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER