DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 20. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DEEDS OF FLESH - Jsem rozhodně otevřený možnosti, že existuje život na jiných planetách.

Rozhovor - DEEDS OF FLESH - Jsem rozhodně otevřený možnosti, že existuje život na jiných planetách.


Rozhovor s legendární brutal death metalovou kapelou DEEDS OF FLESH.

Odpovídal Mike Hamilton, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - DEEDS OF FLESH - Nucleus (2020):

Ave DEEDS OF FLESH! Zdravím a přeji hezký den. Doufám, že se máte dobře. U nás v Čechách je díky pandemii pořád všechno zavřené. Zrovna včera v noci jsem jel z práce a celé město vypadalo jako po apokalypse. Na uších jsem měl sluchátka s vaší novou deskou „Nucleus“ a celý zážitek dostal úplně jiný rozměr. Vím, že nahrávka nevznikala vůbec lehce, je za ní spousta práce. Jak ji s odstupem vnímáš ty? 

MIKE: Zdravím a děkuji za rozhovor. Nucleus by určitě mohl být soundtrackem k postapokalyptickému světu! Ve skutečnosti to bylo od začátku záměrem, aby to tak bylo vnímáno. S vytvořením tohoto alba bylo spojeno obrovské množství práce. Album napsali a nahráli Erik, Craig, Ivan a Darren dva roky před vydáním v roce 2020. Práce na tomto albu jako textaře a vokálního aranžéra byla pro mě známým územím. Erik, Jacoby a já jsme vždy spolupracovali na aranžmá - hudebně, hlasově i textově na albech DOF, která jsme společně nahráli. 


Když jsem začal připravovat otázky pro rozhovor, tak jsem pořád nevěděl, jak se citlivě zeptat na Erika Lindmarka. Myslím ale, že je tohle téma pořád hodně otevřené a bolestivé, tak bych jen vyjádřil upřímnou soustrast a věnoval se hudbě. Erik pro novinku hudbu napsal, je jeho odkazem, vy jste jej vzali, dodali aranže, texty a začali nahrávat. Jak vůbec „Nucleus“ vznikal? Kdo byl hlavním iniciátorem a chápu jej dobře jako takový odkaz, poctu Erikovi? 

MIKE: Děkuji za laskavá slova. Erik, Jacoby a já jsme se stali bratry. Náš společně strávený čas přinesl neuvěřitelné diskuse, nekonečné jamování a finální hudbu, která je dodnes považována za špičku. Byla to zničující ztráta našeho přítele a části naší rodiny. Když jsme s Jacobym šli k jeho památníku, síla okamžiku a sdílení vzpomínek nám opravdu říkali, že musíme dokončit Nucleus, že musíme pomoci Deeds of Flesh pokračovat tam, kde Erik skončil. Nutný návrat do reality. Byl to očistec a spojovalo nás to s Erikem. I když se Nucleus může někomu zdát jako konec, stal se poctou Erikovi a novou kapitolou pro Jacobyho a mě. Deeds of Flesh se bude v následujících letech vyvíjet, ale začalo to u nás tří. V malém kalifornském studiu, kde jsme zkoušeli a tvořili hudbu bez limitů. 


Covery svých alb svěřujete již od roku 2005 Raymondu Swanlandovi. Letos je obal laděný do modré. Trošku ve mně evokuje grafiku z posledního Vetřelce Covenant z roku 2017. Démonická vlna, bojovníci, přilétající na zem. Představuji si spoustu věcí, ale co vlastně přesně motiv zobrazuje a jak se vztahuje k muzice? Raymond odvedl skvělou práci, pořád musím nad obalem přemýšlet. 

MIKE: S Raymondem spolupracujeme od doby Crown of Souls a máme k němu a jeho talentu velkou úctu. Raymond nám perfektně pomohl zachytit naši vizi alb - Crown of Souls, Of What's to Come, Portals to Cannan a nyní toto mistrovské dílo „NUCLEUS“. Chtěli jsme, aby barva a koncept alba obsahovaly zlověstný pocit uvnitř zachycený ve studené krajině. Stávající obal je tím, co Raymond vytvořil z našeho popisu níže, což vypovídá o tom, proč s ním už roky spolupracujeme. On je ten pravý! Obal je vyobrazením pokročilé rasy válečníků, kteří povstávají a shromažďují se po kognitivním vylepšení zemským dozorcem. Koncept na Nucleus je příběh, který představuje dozorce a starce zasahující a pomáhající poslednímu lidstvu v konečné bitvě mezi člověkem a mimozemskou invazí. „Nucleus“ je organické vylepšení člověka implantované dozorci (kteří jsou starodávnými bytostmi, které zde byly dopraveny před miliony lety). Z Dozorců se uvolní malý parazit, který napájí mozek zvláštním jedem, který člověku pomáhá stát se všemocnou bytostí. Šelma, která dodává parazity, je H.P. Lovecraftova postava Cthulhu, částečně inspirovaná starými severskými mýty mořských tvorů. Starší rasa je původcem lidstva ve vesmíru a nyní, když přišla poslední válka, se dozorci vydali na povrch, aby parazity rozmnožili na nejcennější muže. Poslední z lidské rasy je vylepšen a vybaven mocnými silami bojovat v závěrečné bitvě v naději, že znovu získá zemi. 


Mix a mastering měl na starosti opět Zack Ohren. Novinka mi přijde chladnější, syrovější, temnější, než předchozí album. Byl to záměr? Se Zackem také spolupracujete dlouhé roky. Znamená to, že on jediný rozumí tomu, jak chcete znít? U technického death metalu je zvuk hrozně důležitý, nástroje musí být čitelné, ale deska nesmí postrádat živočišnost. Vám se to na novince opět povedlo. Mluvili jste Zackovi do zvuku, měli připomínky nebo jste vše nechali jen na něm? 

MIKE: Co se týče produkce, Zack úzce spolupracoval s Erikem, Craigem a Ivanem. Darren nahrál své bicí stopy a poslal je Zackovi na finální mix a mastering. Spolupracujeme se Zackem, protože je velmi talentovaný a má skvělé ucho na metal. Velmi si vážím jeho práce na našich albech a dalších death metalových albech, která produkoval a zmasteroval. 

„Nucleus“ je zakončením příběhu, který jako kapela vyprávíte od roku 2008. O texty se postaral váš bývalý bubeník Mike Hamilton. Jak pro něj bylo těžké navázat na předchozí desky? A kam chtěl příběh zavést, směřovat? 

MIKE: Spolupracovali jsme s Jacobym na textech pro Nucleus. Napsal jsem asi 75% textů a asi 50% vokálních aranžmá a Jacoby se postaral o zbytek. Erik měl nějaké názvy skladeb a my jsme přišli se zbytkem. Mám dlouholeté zkušenosti s psaním textů. Erik, Jacoby a já jsme spolupracovali na - Mark of the Legion, Reduced to Ashes, Crown of Souls, Of What’s To Come a Portals to Canaan. Líbí se mi ten proces a zjišťuji, že mi to přijde přirozené. Řekl bych, že nejnáročnější částí bylo vytvořit zajímavý a zcela nový příběhový oblouk, který navazuje tam, kde Portals skončil. Mám pocit, že jsme toho dosáhli. 


Na nové desce je velké množství hostů. Když jsem tuhle informaci četl poprvé, říkal jsem si, jestli nebude album roztříštěné, zda bude držet pohromadě. Kdo měl vlastně hlavní slovo, kdo byl hlavním organizátorem a dozorem? Ono je hrozně hezké mít na albu tolik slavných jmen, ale aby všichni odvedli perfektní výkony a ještě vše sedělo perfektně jako celek, to už je skoro zázrak! Jak jste se vlastně dali všichni dohromady? 

MIKE: Jacoby a já jsme toho byli organizátoři a vedli jsme docela dlouhé diskuze o hostech, které jsme chtěli na Nucleus mít. Chtěli jsme pozvat umělce, kteří byli blízkými osobními přáteli a byli důležití pro historii a úspěch Deeds of Flesh. Většina zpěváků je nebo byla v kapelách, které byly na soupisce „Unique Leader“. Připisuji veškerou zásluhu Jacobymu za organizaci nahrávek vokálů. Díky tvrdé práci všech jsme stihli termín včas - vydání v roce 2020. 

Nová deska se vlastně povedla po všech stránkách. Navíc má v sobě takovou tu starodávnou metalovou jiskru, kterou mám u hudby tolik rád. Zachovali jste si živočišnost, pořád cítím, že hudbu hrají „lidé a ne stroje“, jak tomu často bývá. Pro mě je ale také hrozně důležité, abych viděl kapelu naživo. Budou DEEDS OF FLESH vystupovat i s novou deskou? Kdo převezme ale všechny vokální party? Jacoby? Chystáte k novince turné a uvidíme vás i v Evropě? 

MIKE: Prozatím je hlavním cílem zajistit, aby bylo toto album vydáno na Erikovu počest. Všichni jsme pracovali opravdu tvrdě, abychom zajistili integritu zvuku Deeds of Flesh na Nucleus. Ano, Jacoby bude zpěvákem, pokud DOF vystoupí živě. S Covid 19 je budoucnost koncertů nejistá a pouze čas ukáže, jestli Deeds zahrají znovu naživo. Existuje mnoho faktorů, které je třeba vzít v úvahu, ale vždy jsem optimistický! 


V jaké formě budou DEEDS OF FLESH pokračovat v budoucnu? Je v plánu nová muzika? A pokud ano, tak už máte připravené nějaké nápady? 

MIKE: Mluvili jsme o budoucnosti Deeds of Flesh. Pohráváme si s myšlenkou tvorby nového materiálu, stejně tak jako nějakého menšího turné a festivalů. Mohu vám říci, že jsme velmi optimističtí ohledně všech možností. 

Jako nějaká nit se tématy DEEDS OF FLESH prolínají sci-fi témata. Které spisovatele máš nejraději a kteří tě nejvíc ovlivnili vzhledem ke kapele? A co filmy? Like a thread, DEEDS OF FLESH themes intertwine sci-fi themes. Which writers do you like best and who influenced you the most about the band? What about movies? 

MIKE: Já osobně jsem vždy byl fanouškem filmů a knih s tématikou sci-fi. Mám rád autory Franka Herberta, Raya Bradburyho a Zecharia Sitchina. Alien, Aliens, Prometheus, Alien Covenant, Dune, The Thing, Blade Runner, Transcendence a Westworld - to vše jsou filmy, které mě inspirovaly. Sledoval jsem je roky a všechny mě ovlivnily. 


Věříte na mimozemské civilizace? Mě občas napadá, že jsme jako lidstvo měli obrovské štěstí, že jsme přežili tak dlouho. Když se rozhlédnu kolem sebe, tak mám divný pocit, že se něco děje, mění. Máme internet, který byl zpočátku úžasný a najednou zjišťujeme, že může být i dost účinnou zlou zbraní. Co si myslíš o současné společnosti a jejím směřování? Někdy mi připadá, že jsme jen kolonií ovládanou z vesmíru. Tolik nelogických kroků, chudoby, válek, ničení planety přeci nemůže být pravda. Ale nechci házet vinu na nikoho jiného…jsme nepoučitelní. 

MIKE: Jsem rozhodně otevřený možnosti, že existuje život na jiných planetách. Byli bychom laxní a arogantní, kdybychom si mysleli, že Země je jedinou planetou, kterou obývá život ve vesmíru. Nejde mi tolik o to, aby mimozemšťané navštívili nebo převzali Zemi. Musíme jen předložit jakýkoli důkaz o existenci mimozemšťanů. Více mě zajímá rostoucí síla a vliv technologie. Technologie postupuje alarmujícím tempem. Je to vzrušující, zajímavé, děsivé a znepokojující zároveň. Cítím, že před dlouhou dobou byl a možná i v našem životě bude problém s tím, že umělá inteligence převezme moc a nabere na síle v určitých aspektech života. Už se to teď děje. Jak dlouho potrvá, než se člověk stane obsoletním? 

 

Děkuji moc za rozhovor, vážím si tvého času. Přeji novince „Nucleus“ i celé kapele, aby se vám dařilo po všech stránkách. Těším se na další muziku od vás a jdu pořádně přidat hlasitost na přehrávači. Nové album se opravdu povedlo! Ať se vám daří i v soukromých životech. 

MIKE: Mockrát díky za rozhovor. Chci osobně poděkovat mnoha fanouškům a přátelům Deeds Of Flesh z celého světa, kteří cestují časoprostorem za jejich mnohaletou podporu! 

Na počest Erika Lindmarka…. "KUPŘEDU"!

Recenze/review - DEEDS OF FLESH - Nucleus (2020):




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 


twitter:
Share this games :

TWITTER