DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 10. března 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - WRATHRONE - Hudba obecně, včetně death metalu, je velmi důležitou součástí mého života.

Rozhovor - WRATHRONE - Hudba obecně, včetně death metalu, je velmi důležitou součástí mého života.

 

Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska.

Odpovídali Lauri and Matti, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - WRATHRONE - Eve of Infliction (2021):

Ave WRATHRONE! Zdravím do Finska. Na úvod si vám hned dovolím vyseknout poklonu. Právě jsem se vrátil z výletu do lesa a ve sněhu a mrazu se mi vaše novinka „Eve of Infliction“ poslouchala skvěle. Měl jsem pocit, že se melodie úplně zasekávaly do mozku. Jak album vznikalo a přistupovali jste k němu jinak než k předchozímu „Reflections of Torment“? Mě připadá novinka temnější, chladnější, ale i melodičtější, byl to účel?

Lauri: Taky tě zdravím! Rád slyším, že se ti album líbilo. Album vznikalo docela snadno, přinesli jsme skladby do zkušebny, vytvořili několik před produkčních nahrávek a vybrali tu nejlepší možnou kombinaci pro album vypuštěním některých melodií. Poté bylo album nahráno na dvou samostatných víkendových akcích.

Matti: Mám pocit, že „EoI“ je docela přirozený krok vpřed od „RoT“. Spousta podobností, ale možná i trochu kombinací, skladby mají větší variabilitu, což nám vyhovuje. Postup je již nějakou dobu stejný. Vili a Lauri píší skladby, Pekka také přispívá a aranžmá jsou završena společným úsilím. Takhle nám to funguje a vyhovuje.


Kde jste album nahrávali a kdo jej mixoval, produkoval? Jak už jsem psal, zvuk je opravdu křišťálově ledový, ale zároveň ostrý, temný a syrový.

Lauri: Nahrávalo se na Viliho chatě u jezera uprostřed nejchladnější zimy. Pan Venho (který například nahrával a mixoval Torture Killer a Reverend Bizarre) přivezl studiové vybavení a zůstal s námi přes víkend. Vokály se nahrávaly podobně, jen při jiné příležitosti a klávesy jsem naprogramoval doma po dokončení všeho ostatního. Pan Venho poté album mixoval a další studiový chlapík pan Sillvan provedl mastering pro CD a vinyl.

Nemám ještě v ruce originální CD a zajímalo by mě, kdo vám maloval obal? Byl to stejný umělec jako minule? Oba motivy mi připadají, jakoby navazovali na sebe. Jak jste se dali dohromady?

Lauri: Tentokrát obal alba a veškerou další grafiku (kromě fotografie kapely) nakreslil náš multi talentovaný basák Pekka Wärri. Styl je ve srovnání s předchozím albem trochu podobný a velmi se nám líbí.

Matti: Pekkova umělecká díla se k albu dokonale hodí. Bylo to jeho první umělecké dílo pro celé album jako takové a on to úžasně trefil. Dříve nám dělal design triček, takže jsme věděli, že je dobrý. Je to opravdu skvělé mít takovýto talent v kapele.


Vždycky mě zajímá, jakým způsobem kapela skládá. Jak vzniká nová skladba. Kdo přinese riffy, jestli si hrajete nejdřív sami pro sebe doma a potom vše přinesete do studia? Nebo vše vzniká společně? Jak tvoří WRATHRONE?

Lauri: Myslím, že náš způsob skládání je velmi běžný model. Kluci nahrávají dema a nosí je na zkoušky, kde se ostatní učí skladby hrát a některé úpravy se provádějí společně. Většinu věcí na „Eve of Infliction“ napsal Vili, ale opravdu neřešíme, kdo co napsal, všichni v kapele můžou házet nápady na stůl a my použijeme to, co podle nás zní nejlépe a hodí se obecně do nálady alba.

Patřím mezi fanoušky death metalu, kteří hudbu i fyzicky sbírají. Jsem stará škola, mám rád, když sedím u přehrávače a čtu si texty. O čem jsou na „Eve of Infliction“ a kdo je jejich autorem? Kde pro ně berete inspiraci?

Lauri: Myslím, že všechny texty pocházejí od Mattiho a Mikaela.

Matti: Jo, to je pravda. Mám sklon opírat se o docela tradiční death metalová témata. Ponuré, krvavé hororové příběhy překračující jisté hranice. Mám také pocit, že obecný pokles přírodních aspektů způsobený katastrofami a pandemiemi nakonec napraví naše tupé jednání. Tyto scenérie se objevují také v mém psaní.

Poslední dobou mi připadá, že je ve Finsku doslova boom death metalových kapel. Nikdy jsem ve vaší krásné zemi nebyl, ale nějak podvědomě pořád smečky od vás vyhledávám. Mám rád vaší starou scénu (třeba PURTENANCE poslouchám, znám od jejich prvotiny, CONVULSE také, líbí se mi noví REVULSION, SHRAPNEL STORM, DEATHGOAT, WORTHLESS, SPIRITUAL HOLOCAUST). Navenek to působí, že to u vás v undergroundu hodně žije? Zajímal by mě tvůj pohled zevnitř. Vy jste součástí scény.

Lauri: Myslím, že to není boom, ale spíše dlouhá časová osa od počátku devadesátých let. Finský death metal byl vždy směsicí originálního zvuku a některých švédských vlivů. Možná byste se měli kouknout na Sepulchral Curse, Gorephilia a Galvanizer, pokud máte rádi nový finský death metal.


A co koncerty? Hrajete hodně? Jak vás ovlivnila současná situace s pandemií covid 19? Máte ve vašem městě nějaký klub, kde se dá zahrát nebo musíte do Helsinek? Mimochodem, dělal jsem rozhovor s ruskými PYRE z Petrohradu a vypadá to, že tam to také hodně poslední dobou žije. Co nějaké turné na podporu nové desky, nechystáte?

Lauri: Před „morem“ jsme měli turné ve Finsku, několikrát v Německu, Polsku a pobaltských zemích. Myslím si, že v roce 2020 vůbec žádné živé koncerty nebyly, což je škoda, rádi hrajeme živě a navštěvujeme nová místa. Možná bude tento rok lepší. Zatím však nemáme žádné plány.

Matti: Hraní naživo a turné je pro nás to pravé (i když se všemi souvisejícími aktivitami také docela namáhavé!). Je skvělé poznávat nová místa a hrát pro menší či větší publikum. Pojďme se zbavit téhle pandemické sračky a vyrazit znovu, rozhodně po tom toužíme!

Právě jsem zhlédl i váš nový klip ke skladbě „We feast on fear“. Jak a kde jste nahrávali? Vzpomněl jsem si na staré klipy na videokazetách, zkopírované z Headbanger´s ball z MTV. Snad jen to pivo mi tam chybí:).

Lauri: Video bylo natočeno dvěma DSLR kamerami a jednou GoPro kamerou u našich přátel, pak jsem to sestříhal. Chtěli jsme to udělat jednoduše a levně, protože se nám stejně nelíbí přeprodukované a super naleštěné věci. Já osobně bych chtěl, aby to vypadalo ještě syrověji, ale dopadlo to dobře.

Ono vůbec, vy jste přesně tím druhem death metalové kapely, která hraje old school uvěřitelně. Kdo byl vlastně vaším vzorem? Která skupina byla důvodem, že jste vzali do rukou kytary, začali mlátit do bicích a křičet do mikrofonu? Nebo jste začali hrát kvůli holkám?

Lauri: Na kytaru jsem začal hrát koncem devadesátých let poté, co jsem poslouchal staré Sentenced, Amorphis, At the Gates, The Crown, In Flames a podobně. V dnešní době poslouchám více black metalu než death metalu.

Matti: První setkání s death metalem pro mě byla první dvě alba Amorphis. V té době jsem objevoval tradiční heavy metal, ale tahle alba mě prostě dostala. Pak následovali Sentenced, Obituary, Morbid Angel, Cannibal Corpse a podobné. V současné době poslouchám docela pestrou směs metalu, i když mí oblíbenci stále pocházejí z doby, kdy jsem objevil fascinující svět metalu. Na death metalu mě vždy bavil hluboký growling, proto se o něj většinou taky snažím.


WRATHRONE na mě působí jako parta veselých maníků. Co děláte, když zrovna nehrajete? Máte nějaké jiné koníčky? Co hospoda, pivo? Pařby? Finsko mám spojené s vodkou, co vy na to?

Lauri: Svůj volný čas většinou využívám k hraní videoher, poslechu nahrávek a trávím čas se svou rodinou.

Matti: Když se vydáme na cestu s kapelou, určitě jsme parta veselých týpků a hlavní roli v tom hraje nadměrné množství jakéhokoliv alkoholu. Spojení s touto finskou společností nám tedy není neznámé. Jak se říká, je to jen malá součást života. Během dne pracujeme, staráme se o své rodiny, ale když se vydáme na cestu, užijeme si to naplno!

Co pro vás znamená hudba? Jak vnímáš death metal vzhledem ke svému životu? Jsi i fanoušek? Sbíráš třeba vinyly, kazety, CD? Klidně se můžeš pustit i hlouběji a nahlédnout na death metal i z hlediska životní filozofie.

Lauri: Hudba obecně, včetně death metalu, je velmi důležitou součástí mého života. Rád kupuji vinyly, abych podpořil umělce, kteří mě baví a postuji fotky na instagram, abych jim pomohl s propagací. Líbí se mi, že si dnes můžete najít novou kapelu, kterou si užijete, pokud brouzdáte na Youtube dostatečně dlouho. Metalová hudba jako životní filozofie zní trochu kýčovitě, ale myslím si, že mě baví agresivní a strašidelná hudba stejně, jako někoho baví třeba hororové filmy.

Matti: Pravidelně poslouchám hudbu, ale pro mě je to běžná každodenní součást života. Opravdu se na to moc nezaměřuji, i když je to jistě důležitá a příjemná součást. V mladším věku jsem si kupoval více CD a stále je mám, v současné době už hudbu tolik nekupuji.


Co chystají WRATHRONE v nejbližších měsících? Na co se od vás můžeme těšit? Co trička s novým motivem, budou? Musím objednat!

Lauri: Protože kvůli pandemii nemáme žádné koncerty, nazkoušeli jsme nový materiál a máme připraveno mnoho skladeb v předprodukci. Možná bychom příští rok mohli nahrát čtvrté album. Také sním o vydání předchozího alba na vinylu. Trička jsou ve výrobě!

Děkuji moc za rozhovor. A vlastně i za vaši hudbu. Novinka mě opravdu hodně baví. Už se těším, až zase vyrazím odpoledne po práci do lesů. Určitě si ji vezmu s sebou. Ať se deska dobře prodává a ať se vám daří i v soukromých životech! Death metal forever, WRATHRONE rules!

Lauri: Díky za podporu.

Share this games :

TWITTER