DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 17. května 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SHADOWSPAWN - Pokoušíme se nasměrovat posluchače, aby se zaměřili na svou vlastní vnitřní osobnost.

Rozhovor - SHADOWSPAWN - Pokoušíme se nasměrovat posluchače, aby se zaměřili na svou vlastní vnitřní osobnost.

Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z Dánska - SHADOWSPAWN.

Odpovídal Kelvin Dam, basa, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

SHADOWSPAWN - The Biology Of Disbelief (2021):

Ave SHADOWSPAWN! Zdravím do Dánska. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mám doma na recenzi vaši letošní novinku „The Biology of Disbelief“ a hrozně se těším na originální CD. Album vyšlo po 4 letech po neméně dobré desce „Hope Lies Dormant“ (2017). Jak novinka vznikala a jak její vydání ovlivnila současná situace s covid 19?

Ahoj Jakube, díky, že jsi nás kontaktoval, jsme ti velmi zavázáni. Máme se dobře a doufáme, že ty taky. Myslím si, že nové album je přirozeným výsledkem čekáni na to, až budou ty správné skladby na správném místě ve správný čas. Také jsme se potýkali se změnami v sestavě, takže jsme museli sestavit správný tým. Trvalo to nějaký čas, ale jsme zpátky! ;) Covid-19 navzdory jeho negativnímu dopadu nahrávku nijak zvlášť neovlivnil. Nemáme o tom žádné tematické skladby, ani to nenarušilo nahrávání jako takové. V tomhle ohledu to šlo hladce :)


Jsem starým fanouškem poctivého deathu a thrashe a musím říct, že se mi hrozně líbí zvuk nové desky. Kde jste nahrávali a kdo je podepsán pod mixem a produkcí? S jakými pocity jste šli do studia? Oproti minulé nahrávce mi připadá „The Biology of Disbelief“ syrovější, temnější, chladnější? Byl to účel?

Díky. Opravdu se nám líbí zvuk 90’ a počátku 00’ let, takže je fajn, že naše závislost na atmosféře staré školy je slyšet. Nicméně však rádi trochu experimentuje a okořenili jsme náš zvuk a vypilovali ho tak, jak si myslíme, že by měl znít. Myslím si, že je to ta kombinace, kterou slyšíte na nahrávce ... doufám.:) Bicí byly nahrány s Tue Madsenem v jeho Antfarm Studiu. Všechno ostatní jako kytary, basa, vokály a efekty nahráváme sami v naší zkušebně/ studiu. Já (Kelvin, Bass) jsem to mixoval. A poté to masterovalo „Angioni Studio“ v Dánsku. To, že jsme mohli nahrávat sami a postupovat svým vlastním tempem, učinilo celý proces mnohem lepší.

Na obalu je kostlivec, možná samotná smrt. Rád se k němu vracím a dívám se na něj, když vaši desku poslouchám. Co má vlastně přesně znázorňovat? A jak souvisí s názvem „The Biology of Disbelief“? Znamená to, že nevěříte v lidský druh? Kdo je autorem obalu a jak jste se dali dohromady?

Haha, věříme v lidskou rasu :) .... Obal je pouze směsicí myšlenek, které jsme měli a takhle to dopadlo. Vzhledem k tomu, že lyrická témata na desce jsou poněkud abstraktní, ale také poukazují na některé temnější elementy, obal se k tomu docela dobře hodí.


Každá kapela má jiný recept na to, jak složit nové skladby. Jaký je ten u SHADOWSPAWN? Máte vše připraveno dopředu, když jdete do studia? Nebo improvizujete? Popiš nám prosím samotný proces vzniku nového songu.

Velmi dobrá otázka! Jak pro „Hope…“, tak nyní u „The Biology…“, jsme Nicolai, Oliver a já, každý přispěli do tracklistu hotovými skladbami. Takže se scházíme v našem vlastním (malém) studiu a nahráváme. Jen kytarové stopy a pak několik jednoduchých počítačových bicích. Pak posloucháme a upravujeme a nakonec máme takových 20-25 skladeb. Takže, když se celá kapela shodne na 10–12ti skladbách, o kterých si myslíme, že jsou úžasné, pak nahráváme doopravdy. Bicí nahráváme přímo ve studiu a pak kytary, basy atd. Hotovo. Nakonec vytvoříme s Bue vokály a Bue si vyřve hlavu! :) Pak následuje mix a mastering. Improvizujeme u sól a vokálů. Víte, někdy jsou vokály jen na zkoušku, ale pak to zní skvěle a přidá to místy nový úhel pohledu.

Vaši hudbu lze popsat jako starý poctivý death thrash metal staré školy. Jste věrni nejen zvuku, ale i textům? O čem jsou ty na „The Biology of Disbelief“ a kdo je napsal?

No, nikdy nás nenapadlo, že musíme být něčemu věrni, nebo zapadat do nějaké škatulky. Děláme to, díky čemu se cítíme dobře, a to, co si myslíme, že zní dobře. Většinu našich textů píšu já (Kelvin) a jsou to teatrální úvahy o každodenním pozorování světa. Pokoušíme se nasměrovat posluchače, aby se zaměřili na svou vlastní vnitřní osobnost ... v zásadě - buďte VY, postavte se za to, čemu VY věříte a nedovolte, aby vás někdo ovládal.


Poslední roky jsem velkým fanouškem kapel jako UNDERGANG, DEIQUISITOR. Vypadá to, že dánská death metalová scéna je velmi silná. Je tomu tak doopravdy? Co kluby, festivaly, fungují? A fanoušci? Kupují nosiče, merch, podporují kapely? Nech nám prosím nahlédnout do vaší skvělé scény.

Ano, dánská metalová scéna je docela silná, věřím tomu! Dostává se nám dobré pozornosti médií a některé z našich největších jmen jako ARTILLERY, BAEST a mnoho dalších se hrají v národním rádiu, televizi atd. Víc metalu v Dánsku (jako ve většině Evropy) je silný plán! Lidé tím žijí a objevují se na koncertech a festivalech. V těchto posledních letech se také v Dánsku zrodilo mnoho malých metalových festivalů. Asi 300–800 lidí, které trvají několik dní a pozvou jednu nebo dvě velké kapely a poté vyzvou dánské kapely, aby jim předskakovaly. Skvělé a velmi příjemné je mít nějaké menší kluby, kde se můžete bavit, pít pivo a třepat hlavou. ;)

Kdo vás ovlivnil ve vašich začátcích? Já třeba z Dánska dodnes doslova zbožňuji ARTILLERY. Poslouchám je přes třicet let. Co bylo hlavním impulsem pro to, abys začal hrát, dal dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Proveď nás prosím i historií SHADOWSPAWN.

ARTILLERY jsou taky našimi hrdiny. Z knihy starých hrdinů si myslím, že mohu mluvit za všechny ze SHADOWSPAWN, když zmíním DEATH, MORBID ANGEL, CARCASS, PESTILENCE, SEPULTURA, ENTOMBED...Je těžké vyjádřit slovy, jak nás každá kapela ovlivnila ... protože jen žijeme naše životy a žijeme s těmito kapelami plus mnoha dalšími ve stereu, takže když se zajímáte o hudební styl, myslím, že sami jste tou hudbou.


Pamatujete devadesátá léta v metalu? Jaká byla v Dánsku? Zavzpomínej prosím. Sbíral si kazety? U nás se za socialismu shánělo všechno načerno, hrozně jsme záviděli třeba Polákům, kde bylo všechno přeci jen svobodnější. Jak si se stal fanouškem?

Rozhodně!! 90. léta jsou kolébkou mého hudebního života! :) Sdíleli jsme pásky, zírali jsme na gramofon mých rodičů, zatímco se na něm točil „Altars of Madness“, ukradli jsme v obchodě pivo a nechali si narůst vlasy. Seděli jsme u Ghettoblasteru a poprvé slyšeli „Beneath the Remains ... aha! 90. léta ... V Dánsku jsme netrpěli socialismem tak, jako vy. Měli jsme snadný přístup k nahrávkám a kazetám. Je smutné, že jste neměli stejný přístup jako my tehdy, ale možná jste si to pak užili ještě víc, nebo jiným způsobem, když jste to pak slyšeli. Předpokládám, že to pro tebe muselo znamenat něco jiného v té době, je tomu tak?

V současné době je vše zavřené, ale co SHADOWSPAWN a koncerty? Viděl jsem pár natočených akcí na youtube, ale znáš to, není to ono. Já mám třeba nejraději malý klub, kde jsem v přímém kontaktu s kapelou. Nechystáte do budoucna turné? Nebo je to pro vás příliš finančně náročné? Kde jste hráli nejdál? Máte nějaký sen, kde byste chtěli vystoupit?

Ano, máme tři koncerty od srpna do října. Menší festivaly a klubové akce. Ještě jsme nehráli nikde mimo Dánsko, ale rádi bychom to změnili! Turné po Evropě je určitě jeden z našich snů!


Jak vnímáš death metal a thrash metal? Je pro tebe jen hudbou nebo i životním stylem? Zajímal by mě tvůj názor jako muzikanta. Jak bys tyto styly definoval a co pro tebe znamenají?

Pro mě osobně je to hlavně otázkou textů a toho, jak fungují. Můžete si vzít jakýkoliv thrashový song přidat growl a bude to znít úplně jinak. Pokud byste vzali skladbu SHADOWSPAWN a nechali byste na ni zpěváka s čistým vokálem nahrát nějaké thrashové vokály, asi by to znělo jako thrashová kapela. Pro nás je to ale o „spojení“ a „temnotě“ ... pevném spojení ďábelského growlu a teatrálnosti, kterou kolem toho můžeme vybudovat.

Co chystají SHADOWSPAWN v nejbližších měsících?

Rozešli jsme se s Danni Jelsgaardem, který nahrál bicí na „The Biology“. Dlouhý příběh stručně - Danni je skvělý bubeník, ale příliš zaneprázdněný ostatními kapelami, s čímž jsme se nedokázali vyrovnat. Takže jsme v procesu shánění nového bubeníka a vypadá to, že jsme našli toho nejúžasnějšího a nejlepšího chlapa! Těšíme se, až si naše nové album zahrajeme živě a dostaneme se na pódia!

Děkuji moc za rozhovor. Víš co, jdu si hned zase pustit vaši novinku „The Biology of Disbelief“! Pořád se jí nemůžu „zbavit“. Hrozně se těším na CD, až mi přijde domů. Už aby to bylo. Přeji vám spoustu prodaných nosičů, ať se vám daří i v soukromí a připíjím na zdraví!

Ah, chlape, to rád slyším a potěšení je na naší straně! Doufám, že ti CD pošta brzy doručí! :) Měj se!

Kelvin Dam, basa / SHADOWSPAWN

Share this games :

TWITTER