DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 24. června 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - INHUMAN CONDITION - Myslím, že death metal je nyní větší, než tomu bylo po mnoho let.

Rozhovor - INHUMAN CONDITION - Myslím, že death metal je nyní větší, než tomu bylo po mnoho let.

Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z Floridy - INHUMAN CONDITION.

Odpovídal kytarista Taylor Nordberg, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - INHUMAN CONDITION - Rat God (2021):

Ave INHUMAN CONDITION! Zdravím do floridského podzemí. Už několik týdnů se stále vracím k vaší nové letošní desce „Rat God“. Mám pocit, že mi je zase sedmnáct a objevuji novou muziku. Vůbec jsem nejdřív nevěděl, kdo v kapele hraje. Raději jsem poslouchal, než abych pátral po informacích. Říkám si, hergot, to je fakt dobrý. To zní jako staré desky MASSACRE, SOLSTICE. Pak mi někdo říká, hele a víš kdo v INHUMAN CONDITION hraje? Pak už jsem se nedivil ničemu! Novinka je jedním slovem vynikající. Po všech stránkách. Jak jste se dali dohromady? Popiš mi prosím vznik kapely. Úplně před sebou vidím hospodu někde na Floridě, mám pravdu?

Vlastně to bylo v tajném žaláři v bažinách ... haha! Jeramie a já jsme byli v MASSACRE na podzim roku 2019 a napsali jsme 14 skladeb, které měly být novým albem. Nahráli jsme naše party a poté během následujícího roku vyšlo najevo, že už nemůžeme být dál součástí této kapely. Místo skartování materiálu jsme se rozhodli vytvořit novou kapelu a nahrávku vydat sami. Terry tedy slyšel skladby nějakou dobu poté, co jsme opustili MASSACRE a hudba se mu opravdu líbila a chtěl být plnohodnotným členem kapely. Vyšlo to skvěle a upřímně dávám přednost těmto verzím skladeb! Všechno na „Rat ° God“ a pět dalších skladeb (které mají vyjít koncem tohoto roku, snad…) bylo původně napsáno jako skladby pro MASSACRE, takže to asi možná vysvětluje to, že si někteří lidé myslí, že to zní jako MASSACRE, haha!


Jsem starej metalovej pes, miluju váš tradiční, prašivej zvuk. Pod novinkou je podepsáno ale více osob - Jeremie Kling, Taylor Nornberg. (Spring Hill). Bylo těžké docílit tak „old schoolový zvuk“? Pouštěl jsem desku jednomu mladému klukovi a on mi říká, vždyť to není slyšet. Musel jsem se smát, dnes jsou všechny produkce neskutečně přeřvaný, asi aby byly slyšet ve všech streamech na internetu. Jak nahrávání probíhalo? Nahrávalo se analogově? Album tak zní.

Jeramie a já jsme nahrávali album zde v našem studiu Smoke & Mirrors Productions ve Spring Hill na Floridě. Zní to analogově? Nechme to teda tak! Oba jsme byli přítomni v průběhu celého procesu a vzájemně se odráželi od myšlenek toho druhého, Jeramie album mixoval a já jsem ho masteroval. Naše nahrávání obvykle probíhá docela hladce a nahrávání Terryho basy pro album bylo naprosto skvělé.

Nejdřív jsem slyšel muziku, k obalu jsem se dostal až po nějaké době. Asi se mnou budeš souhlasit, že se motiv od Dana Goldsworthyho odkazuje na díla Edy Repky. Mně se hrozně líbí, hned jsem si musel objednat tričko! Jak jste se další s Danem dohromady, jaké dostal zadání a jak jste cover vybírali?

Obal se vydařil parádně! Prohlížel jsem si několik novějších obalů thrashových alb a viděl jsem nejnovější obal alba XENTRIX a myslím, že i design trička a abych byl upřímný, myslel jsem si, že je to Ed Repka, ale bylo to svěží. Vyhledal jsem si tedy, kdo je autorem a byl to Dan Goldsworthy. Sehnali jsme si na něj telefon a chvíli jsme si povídali o všemožných věcech a Jeramie dostal nápad, jak by si mohl vyhrát s obalem alba. Zhruba o týden později nám poslal náčrt a bylo to úžasné. Potom poslal „nedokončenou“ verzi a bylo to ohromující. Potom poslal finální verzi a to byl už „wow efekt“. Navrhl pro nás i trička, která brzy vydáme, no a už jsme mluvili o tom, že bude pracovat i na dalším albu / EP.


Kdo je autorem textů? Nemám ještě k dispozici CD a tipnul bych si, že se jedná o death metalovou klasiku? O čem jsou texty na „Rat God“ a jak vznikaly?

Jeramie a já se dělíme o texty a vokály na všech 14-ti skladbách s výjimkou dvou, které napsal Paul Mazurkiewicz z Cannibal Corpse. Jedna skladba je na tomto albu a druhá bude na dalším. Texty pokrývají docela širokou škálu, cokoli od vrahů, gore (Paulova skladba!), Problémy lidského bytí, cestování časem, ničení Země.

INHUMAN CONDITION jsou kapelou, složenou ze samých zkušených muzikantů. Seznam kapel, ve kterých působíte, je impozantní. Jak jste skládali nový materiál? Nebyl problém se třeba na něčem domluvit? Kdo byl hlavním autorem? Jak vlastně tvoří INHUMAN CONDITION? Zajímá mě samotný proces vzniku nového songu. Na mě působíte jako parta chlápků, co se sejde ve zkušebně a jde na to!

Když jsme byli v MASSACRE, shodli jsme se na celkové atmosféře alba, než jsme ho začali psát. Přiměl jsem lidi začít znovu hrát ve standartním D, protože hráli v B, než jsem se připojil. Začali jsme se znovu zabývat death metalovými věcmi z 80. let a samozřejmě From Beyond and the Inhuman Condition EP, Leprosy, Spiritual Healing, Celtic Frost a také jsme začali tahat některé z hardcore vlivů. Ukázal jsem riffy v nějaké struktuře skladeb. Pak Jeramie pomohl s aranžováním a jamoval, aby se ujistil, že to zní jako skladba nebo bychom možná změnili riff, vyměnili přemostění z jiné skladby atd. U dvou skladeb - Tyrantula a Planetary Paroxysm, Jeramie nejprve napsal bicí, nahrál je, pak jsem vstoupil já a napsal rytmy kolem jeho bicích. Byla to zábava, díky které se tyto skladby staly docela vzrušujícími.


Jak to mají, budou mít INHUMAN CONDITION s koncerty? Jste a budete regulérní kapelou, která bude jezdit turné, hrát po klubech? To ale zase narážíme na vaši vytíženost.

Odehráli jsme zatím jednu show s DEICIDE tady na Floridě a jednu jsme měli v červenci s GRUESOME. Na plánech na turné/koncertech v současnosti pracujeme, takže pokud se sejdou časové harmonogramy všech, tak doufejme odehrajeme spoustu akcí.

Pro mě byla Florida vždy kolébkou dobré muziky. MASSACRE, OBITUARY, DEICIDE, SOLSTICE, DIABOLIC, skvělých kapel máte spoustu. Třeba SOLSTICE i DIABOLIC se vrátili s velmi dobrými alby. Parádní jsou noví GOREGANG. Znamená to, že máme čekat další „novou vlnu“? Jak to dnes na Floridě žije? Máte hodně koncertů, akcí, festivalů? A čím si vysvětluješ, že zrovna Floridě je tolik death metalových kapel?

Myslím, že death metal je nyní větší, než tomu bylo po mnoho let. Nové album Cannibal Corpse bylo #6 nebo tak něco a nová Gojira byla číslo #1 !! To je sakra skvělý! Palec nahoru pro death metal. Doufám, že je na vzestupu. Život na Floridě vypadá docela dobře. Každý den se ohlašují další koncerty a zdá se, že se věci trochu vracejí k „normálu“. Myslím si, že koncem 80. a na počátkem 90. let tady bylo tolik dobrých kapel, že mladší generace kapel jsou inspirovány životem na Floridě a bytím v death metalové kapele.


Za mikrofonem i bicími sedí Jeramie Kling. Zase tolik zpívajících bubeníků není. Ve studiu to chápu, ale naživo? Musí to být hodně náročné. Někde jsem ale zaznamenal, že naživo má na bicí hrát Ruston Grosse (MASTER, DEATH STRIKE), je to pravda?

Na našich živých koncertech bude Jeramie jen zpěvák a bude s námi hrát živě bubeník. Měli jsme Rustona, který s námi hrál na koncertu DEICIDE! Může se ale stát, že Jeramie bude zpívat i hrát, předpokládám, že to záleží jen na dané situaci.


Za poslední roky se hodně změnila technika. Ovlivnilo tě to nějak jako muzikanta? Hrajete starý, poctivý death metal. Dnes se už hraje jinak. Změnila se technologie, postupy, jsou jiné možnosti. Jak vnímáš tyhle změny ty, jako hudebník? Ovlivnil tě třeba internet, stahuješ hudbu? Držíš krok s dobou nebo jdeš radši se starými kamarády na pivo a pokecáte tváří v tvář?

Věci se mění už od dětství, ale myslím, že jediné, co můžete udělat, je „ plout na vlně nebo se nechat smést“ (cituji Dimebaga!). Myslím, že internet ovlivnil každého, ať si to chce připustit nebo ne. Všechno je teď tak přístupné, včetně hudby, což je podle mě plus. Když jsem byl dítě, stahoval jsem skladby a objevil jsem tak spoustu svých oblíbených kapel, ale fyzická alba kupuji jen posledních 15 let. Mám asi 800 CD a několik stovek desek. Moji přátelé říkají, že jsem se narodil jako dědek, protože si myslí, že se chovám jako starý muž, haha, takže možná v některých ohledech držím krok s dobou, ale už nepiju, takže raději zůstávám doma se psy.


Turné? Nebo velký label? Máte cílovou metu, které chcete dosáhnout?

Půjdeme tak daleko, jak to bude možné. Jsme tady, abychom žvýkali žvýkačky a nakopávali prdele... a žvýkačky nám došly! Plánujeme turné, doufáme, že se vydáme i na festivaly, vydáme další alba. Bavilo nás vydat si album sami, takže to můžeme udělat i s dalšími a možná už to tak zůstane pořád, pokud to bude fungovat.

Zrovna mi přišel email, že balík s CD a trikem je někde nad Atlantikem. Těším se moc. Děkuji za rozhovor a tvůj čas. Přeji vám spoustu prodané hudby, plné koncerty fanoušků a doufám, že uvidím INHUMAN CONDITION někdy naživo. Ať se vám daří i v soukromí! Death metal forever!

Díky, měj se!


Share this games :

TWITTER