DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 29. listopadu 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - EXODUS - Persona Non Grata (2021)

Recenze/review - EXODUS - Persona Non Grata (2021)


EXODUS - Persona Non Grata
CD 2021, Nuclear Blast

for english please scroll down

Dobře, tak já to zase zkusím. Minule jsem se totiž zařekl, že už se do psaní podobných recenzí nebudu pouštět. Thrash metal jde poslední roky nějak mimo mě. Sice to je styl, díky kterému jsem se dostal k radosti zvané metal, ale dnes už příliš kapel, které by mě zaujali, není. Jsou samozřejmě výjimky, jako letošní E-FORCE (recenze zde: https://www.deadlystormzine.com/2021/11/recenzereview-e-force-mindbender-2021.html), které mě dokáží zvednout ze židle, ale to je přeci jen jiná odrůda.

EXODUS nahrávají dlouhá alba. Já mám raději kratší. Jinak si ale není vesměs na co stěžovat. Zvuk je opravdu vynikající, je slyšet každý nástroj, riffy řežou a Tom Hunting za bicíma připomíná zuřivou bestii. Melodie jsou typicky "exodusovské", Mr. Souza řve skoro jako za mlada. Přesto se moje myšlenky někdy toulají úplně někde jinde. Jako řemeslo je "Persona Non Grata" vypilované k dokonalosti, ale čekal jsem přeci jen ještě něco navíc. 


A tak si říkám, že bych si měl jako stará páka mlaskat blahem, vynášet desku do nebes a blahořečit ji. Potom sedím v pokoji, poslouchám novinku v různém stádiu rozpoložení, v odlišných náladách, unavený i odpočatý a přemýšlím, proč nedošlo k vzájemnému přenosu jako kdysi. "Persona Non Grata" je vlastně nahrávkou, která je skvělá po všech stránkách. Řemeslně určitě, akorát mi chybí zásah přímo do srdce. Jakoby mě kapela jen tak zlehka fackovala, přitom jsem očekával a chtěl, aby jsem dostal pořádně pěstí. Můj názor asi většina posluchačů a fanoušků (tam se to tak nějak očekává) sdílet nebude, ale myslím si, že by bylo dobré, aby zazněl taky trošku kritičtější názor. Ona je deska opravdu dobrá, legenda ze sebe vymáčkla maximum, akorát jsem si říkal, že by neškodilo hudbu trošku něčím okořenit. Já vím, fans by jim to asi dali sežrat, ale zase na druhou stranu, to je opravdu baví hrát pořád dokola to samé? To se dá tolerovat u kapel z druhé ligy, ale u EXODUS? Dobře, tak to nějak shrňme. Pokud uctíváte tuhle smečku bezezbytku, tak budete nadšeni. Pokud jste thrasheři, tak to samé. Pokud ale jako já hledáte u hudby trošku něco jiného, desku si užijete, sem tam se k ní vrátíte a pak dáte v hodnocení ze staré známosti 7 z 10. 


sumarizace:

Legendární thrashové komando EXODUS letos vydalo své další dlouhohrající album. Je plné energického thrashe, který je klasický a tradiční. Jedná se určitě o solidní záležitost, ale mě přeci jen chybí něco navíc. Novinka "Persona Non Grata" je odpovědí na staré postupy, na zlatou éru thrashe a je zahrána opravdu velmi dobře. Škoda, že pánové nedodali více zajímavějších pasáží, pestřejších momentů. Každopádně, nahrávka určitě potěší každého thrash maniaka. Thrash metalové album, které je nabroušené jen někdy!


Asphyx says:

Legendary thrash commando EXODUS released their next long playing album this year. It is full of energic thrash that is classic and traditional. This is definitely a solid stuff, but after all I 'm missing something extra. New "Persona Non Grata" is the answer to the old methods, the golden era of thrash and it is played really well. It's a pity that the gentlemans didn't give more interesting passages, more colourful moments. Anyway, every thrasher maniacs will be pleased with this recording. Thrash metal album that is sharpened only sometimes!

about EXODUS on DEADLY STORM ZINE:
Minirecenze/minireview - EXODUS - Blood In, Blood Out (2014)

tracklist:
1. Persona Non Grata
2. R.E.M.F.
3. Slipping into Madness
4. Elitist
5. Prescribing Horror
6. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)
7. The Years of Death and Dying
8. Clickbait
9. Cosa del Pantano
10. Lunatic-Liar-Lord
11. The Fires of Division
12. Antiseed

band:
Steve "Zetro" Souza - zpěv
Gary Holt - kytara
Lee Altus - kytara
Jack Gibson - baskytara
Tom Hunting - bicí


Share this games :

TWITTER