DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 3. října 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - MURDER INC. - Sám sobě soudcem (2022)

Recenze/review - MURDER INC. - Sám sobě soudcem (2022)


MURDER INC. - Sám sobě soudcem
CD (EP) 2022, vlastní náklad

Autor recenze - Michal Kafe

Vybavuju si to, jakoby to bylo dnes. Před sedmi lety mi kamarád Pižďuch říká: "Pojď na koncert, hraje tam naše berounská kapela a po letech má Beroun konečně kapelu, která jednou bude skvělá." ... Tak jsem šel a fakt jsem čuměl. Samozřejmě šlo o takové ty první kapelní krůčky, ale potenciál byl jasně slyšet... Střih, klapka... Rok 2022 a MURDER INC. jsou už dávno jedním z tahounů tuzemského thrashmetalového undergroundu. Jejich ípíčko "Sám sobě soudcem" je ukazuje na vrcholu formy!

Kdo tuhle kapelu sleduje už delší čas, ví o několika změnách v rytmické sekci. Mandéz s Petem to táhnou po celou dobu, po krátké anabázi s Vendy pak přišly razantnější změny. Za bubenickou stoličkou nahradil Frantu Čepelu Ondra Horváth (např. YTIVARG) a tlusté struny začal drtit Zdeněk Smrťák z LAID TO WASTE. Hlavně Zdeňkův příchod beru za něco pro kapelu naprosto zásadního...


Když kapela vyšel v roce 2018 albový debut "Umlčen navěky", byl z toho poprask, protože šlo o prvotřídní masakr. V mých uších následné splitko s KAAR hodně vysoko nasazenou laťku nezdolalo (byť nešlo o špatné songy, ale jde o můj dojem). S aktuálním "Sám sobě soudcem" ale "Márdři" hodili lačným fanouškům jednu z nejpovedenějších nahrávek letošního roku!

Kvartet nových skladeb a jako bonus cover "Krev" od LAHAR... Nekompromisní jízda od začátku do konce, způsobující dychtivé očekávání nového alba s aktuální sestavou!

Bubeník Ondra stál před těžkým úkolem - nahradit mašinu Frantu - a popasoval se s tím výborně. Jen na jeho blastbeaty si zvykám při poslechu nebo na koncertech trochu pomaleji, ale je to něco, co prostě k současné tvorbě MURDER INC. patří.


Jak jsem už psal, zásadní posilou je Zdeněk... Vedle Peteova štěkotu je jeho ječák naprosto perfektním doplňkem! A čeština mu opravdu sluší! V LAID TO WASTE zpívá anglicky, ale jeho doplňování hlavního zpěvu je jednou z ozdob alba. Tohle všechno zamíchané s ostrými kytarami dua Mandéz/Pete, perfektně sednoucími sóly a bubenickou salvou dává dohromady pořádně krvavý koktejl!

Jednotlivé songy? Jedna pecka za druhou. Od zmiňovaného debutu a splitka naprosto zřetelný posun o další level výš. Instrumentálně od všech členů, textově, s ohromnou energií, kterou v ideální čas dobře doplní pomalejší pasáž... Skvělý je také obal od Martina z Pen N Ink Designs. Co prst, to oběšenec, odkazující na jednotlivé skladby... Songy jsou promakané do posledního detailu, jedou v kulometné kadenci a jedinou kaňkou je, že jich není více. Thrasheři křičí z plných plic: My chceme nové album!!!



Tracklist
1. Vykoupení z nevinnosti
2. Výstaviště mrtvých těl a duší
3. Věrný obraz sebe sama
4. Bruna Fiskars masakr 5. Krev (cover Lahar)

band:
Pete – kytara, zpěv
Lukáš – kytara
Zdenda – basa, zpěv
Ondra – bicí

Share this games :

TWITTER