DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 22. července 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - NASTY SURGEONS - Temná, zničující death grindová trepanace lebky! Veřejná pitva živého těla!

Rozhovor - NASTY SURGEONS - Temná, zničující death grindová trepanace lebky! Veřejná pitva živého těla!


Rozhovor s death grindovou kapelou ze Španělska - NASTY SURGEONS.

Odpovídal Raúl (kytara a zpěv), děkujeme!

Ave NASTY SURGEONS! Zdravím do španělských piteven! Musím se rovnou na začátek přiznat, že jsem vaším fanouškem už od prvního alba „Exhumation Requiem“. Pamatuji si, že jsem našel na internetu doporučení na vaši hudbu od skvělého malíře Juanja Castellana. Ihned jsem si poslechl ukázky a musel jsem napsat recenzi. Prozradíš nám prosím, jak jste se dali dohromady a jaká je historie vaší kapely?

Ahoj, tady Raúl (kytary a zpěv), díky moc za tuto šanci. No, příběh začal v roce 2016. V té době jsem hrál ve své hlavní kapele, Mistweaver, ale měl jsem i Mass Burial a chtěl jsem hrát jiné věci, přičemž hlavní vliv na mě měli Carcass. Začal jsem tedy skládat nějaké písně a to je to, co najdete v Exhumation Requiem. Když jsem měl všechny věci hotové, zeptal jsem se Ramóna (bubeníka), který se mnou hrál v Mistweaver, jestli by se nechtěl přidat, a on souhlasil. Dal jsem mu ty věci a o pár měsíců později jsme nahráli bicí v naší zkušebně a zbytek jsem pak nahrál ve svém domácím studiu. Když bylo album hotové, začali jsme ho posouvat po labelech a zájem projevil Xtreem Music. Pak jsme museli najít členy, abychom vytvořili kapelu, a tak jsme povolali Gonzala na kytary a basáka Adriana, který s námi byl jen pár měsíců a hrál náš první koncert jako support Deranged ze Švédska.

Pak přišel na záskok Fabian a od té doby jsme ve stejné sestavě nahráli čtyři alba a dvě EP a odehráli spoustu koncertů všude, kam nás zavolali.


Mám právě v přehrávači vaši letošní novinku „Anatomy Lessons“ a opravdu mě baví. Mně se na vás vždycky líbil zvuk. Tentokrát mi připadáte o nějaký řád brutálnější, divočejší. Kde a jak jste album nahrávali? Kdo se postaral o mix, mastering? Jak nahrávání probíhalo?

Tentokrát jsme mohli nahrávat bicí ve skutečném studiu (LA puerta negra) a zbytek, jako obvykle, v mém vlastním studiu. Jakmile jsme měli všechny skladby, poslali jsme je do Moontower Studios k Javimu Felezovi (Graveyard, Balmog,...), který je ještě jednou smíchal a zmasteroval. Tento proces jsme dělali vždy, kromě našeho prvního alba.

Nahrávání probíhalo v klidu a pohodě, protože si to děláme sami, takže necítíme ten tlak, který je ve studiu, kde platíte za hodiny a pořád spěcháte. Obvykle nahráváme více písní, a tak můžeme mezi alby vydat Ep nebo Split, ale tentokrát jsme to raději neudělali, je to pro nás větší stres.

Co se týká obalů, jste Juanja Castellanovi věrni od vašich začátků. Dělal jsem s ním kdysi rozhovor a je to přesně umělec, u kterého bych chtěl mít obal desky také. Jak jste se dali dohromady a proč jste letos zvolili právě tento motiv alba?

Existuje mnoho dobrých designérů, ale s Juanjou spolupracuji se svými dalšími kapelami už více než deset let. První obal, který pro mě udělal, byl Of carrion and pestilence of Mass Burial, stejně jako logo. Vím, že miluje tenhle styl hudby, a já mám rád všechny jeho práce. Pracuje se mi s ním velmi dobře, takže... proč bych to měl měnit?

Normálně mu pošlu texty a on vytvoří, co chce, a pak řekneme, jestli je to ok, nebo ne, ale tentokrát jsme věděli, že název bude Anatomy Lessons, a jeden náš kamarád nám řekl, abychom použili obraz Rembrand, ale víc gore a se zombies a tak. Konečný výsledek je fantastický.


Mně se na vaší hudbě líbí, že je propracovaná, řemeslně velmi dobře zvládnutá. A zároveň si v sobě zachovává neurvalost, drive a sílu, jestli mi rozumíš. Mám vždycky velkou chuť vzít při poslechu do rukou kladivo a jít zbourat nějakou zeď. Není to ale jen zběsilý nářez, nezapomínáte ani na melodie. Prozradíš nám, jak probíhá samotný proces vzniku nové skladby? Scházíte se ve zkušebně a tam cvičíte, nebo nosí každý své nápady, které pak dáváte dohromady?

Ano, myslím, že děláme hudbu už mnoho let, takže máš lepší úroveň skládání, je to více intrikánské, někdy je to těžké hrát i pro nás, ale myslím, že je to dobré.

Písničky většinou tvořím doma, mám v mobilu nahrané tisíce riffů a pak jeden spojím s druhým a tak to je. Pak naprogramuju bicí a nahraju to, a když je to hotové, pošlu to zbytku kapely. Ramón pak hraje na bicí s aranžemi a propracovanějšími party a Gonzalo a Fabián hrají své party. Texty jsou vždycky až na konci (a to je to, co mi zabere víc času a bolí mě z toho hlava :). A jakmile mám text, znám místa pro sóla a melodie a každý si doma zkouší svá sóla, dokud to nenahrajeme. Jelikož to děláme sami, většinou si uděláme několik sól, která měníme pořád dokola, dokud si neřekneme, že už to stačí.

Pro mě byla vždycky důležitá melodie. Vím, že to v kapele tohoto stylu není obvyklé, ale je to můj typ hraní. Nejsem žádný shredder a nevím toho moc o hudební teorii a podobně, ale rád si najdu dobrou melodii pro některé písničky.

Prozradíš nám prosím, kdo je na „Anatomy Lessons“ autorem textů? Co vás inspirovalo a o čem jsou?

Texty píšu já. Některé jsou o medicíně, operacích a podobných věcech, například Desmoplazie duktálního adenokarcinomu slinivky břišní nebo Exstirpace maligního nádoru, ale máš i další, například Brain Driller, který je o tom filmu, nebo Ogre of Aptos, kde se mluví o Edovi Kemperovi, sériovém vrahovi. Některé gore a nekrofilní věci ve filmech Exhumed a Ready to be Cooked,... Nevím. Láska není naše věc.


Jste ze severu Španělska, z města Burgos. Jak to u vás vypadá s undergroundovým metalem? Máte nějaké kluby, kapely? Nebo musíte do přístavu Bilbao, případně do Madridu? Mě tyhle věci vždycky hrozně zajímají. U nás v Čechách chodí na death metal vždycky jen pár stále stejných lidí. Není to zrovna styl, který by vyprodával kluby. Jaké to je u vás? A co fanoušci? Abych pravdu řekl, ke mně se dostává většina informací o kapelách převážně z Barcelony.

Burgos je sice malé město, ale máme tu hned několik kapel. Ale co se týče našich stylů, jsme v různých kapelách pořád ti samí lidé. Máme společné projekty Mass Burial, La Peste, Undead Breed a některé další. Máme tu velký sál, který se jmenuje Anden 56, a v něm pořádáme náš festival Burgore Deathfest. Letos se koná náš třetí ročník, na kterém se podíleli Gutalax, Haemorrhage, Balmog,.... a Nasty Surgeons.

Člověče, musíme jet hrát do vaší země. Máte nejlepší festivaly jako Obscene Extreme nebo Brutal Assault. Můžeš nám s tím pomoct?:-) . V srpnu budeme hrát s naší další kapelou LA Peste na More Noise for Life festu, zajeďte tam a dáme si pár piv :)).

Co vy a koncerty? Hrají NASTY SURGEONS rádi naživo? Preferujete raději menší kluby nebo velká pódia na festivalech? A co jako návštěvníci? Navštěvujete rádi a často koncerty? Podporujete své kamarády?

Jsme kapela pro živá vystoupení. Nahrávání alba je v pořádku a nutné, ale my se cítíme lépe na pódiu. Menší kluby jsou dobré a tam obvykle hrajeme, ale velké festivaly s dobrým zvukem a tak je to jiný level. A ano, chodíme na koncerty kapel, se kterými se kamarádíme, nebo na turné, která sem jezdí, to děláme celý život.


Když jste s hudbou začínali, kdo byl vaším vzorem? Kdo vás nejvíc ovlivnil? Popiš nám prosím, svoje hudební začátky.

Metalovou hudbu jsem začal poslouchat ve dvanácti letech a v té době jsem poslouchal Maiden, Dio, Helloween,... pak přišla Metallica Slayer a pak death-metal s Entombed, Carcass, Morbid Angel,... a tak až do dnešních dnů.

Když jsem pak začal hrát na kytaru, bylo mi šestnáct, ale neuměl jsem tyhle věci hrát, protože jsem o hraní neměl ani páru. Tak jsem cvičil a cvičil, hrál jednoduché věci, až jsem se jednoho dne dostal na úroveň, abych mohl hrát tyhle typy hudby, které teď hraju.


Nová deska „Anatomy Lessons“ vychází digitálně a na CD. Neuvažujete také o kazetě nebo vinylu? Já osobně stále sbírám CD a hudbu mám i v mp3, ale dnešní trendy velí vydávat i gramodesky, kazety. Můžou se fanoušci těchto nosičů těšit? Jaký je tvůj vztah k hudbě na fyzických formátech?

Ano, kazeta a vinyly budou hotové možná v srpnu. Base Records (jeden ze dvou partnerů, kteří vydali CD) už vyprodali všechny CD za pouhých šest dní, nemůžeme tomu uvěřit.

Vinyly si kupuju už od svých 12 let, takže v tom pokračuju a samozřejmě i cédéčka. Z mládí mám přes 1000 kazet, ale je to formát, který se mi dnes už moc nelíbí. Co se týče digitálu... je mi líto, ale žiju v minulosti. Nemám spotify nebo podobné věci.


Co pro tebe znamená hudba a jak ji vnímáš? Je to koníček nebo životní styl? Ovlivňuje tě muzika hodně, relaxuješ u ní?

Hudba je můj život. Bohužel je to jen koníček, protože se tímto stylem nedá živit, ale poslouchám hudbu, když řídím, když vařím v kuchyni... je to relaxace a vytváření nových věcí je vášeň, která mě trápí, když ji nedám průchod.

Co chystáte s NASTY SURGEONS v nejbližší době? Můžeme se těšit na nějaké koncerty, turné? Navnaď prosím fanoušky!

Na podzim nás čeká několik koncertů, 9. září Burgore Deathfest a doufáme, že jich bude přibývat, až si lidé poslechnou naše album. Naším cílem je zahrát si na OEF příští rok, takže Curby, jestli to čteš, ozvi se na nastysurgeons@gmail.com :)).


Děkuji moc za rozhovor. Musím říct, že i letos bylo pro mě hrozně příjemné přijmout pozvání do pitevny a poslouchat u toho „Anatomy Lessons“. Ať se nové album dobře prodává a ať máte na koncertech plno. Přeji vám vše nejlepší i v osobních životech!

Moc děkuji, příteli, za tvou laskavou podporu. Přeji vše nejlepší a doufám, že spolu vypijeme nějaké pivo. Na zdraví!

about NASTY SURGEONS  on DEADLY STORM ZINE:






Share this games :

TWITTER