DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 14. září 2023

Home » , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - CRUEL FORCE - Dawn Of The Axe (2023)

Recenze/review - CRUEL FORCE - Dawn Of The Axe (2023)


CRUEL FORCE - Dawn Of The Axe
CD 2023, Shadow Kingdom Records

for english please scroll down

Pálí mě mozek a nemůžu se postavit na nohy. Ozvěny včerejšího dne mě bolí jako ostré čepele nožů. Vnitřnosti se mi kroutí jako mladá háďata. Podá mi další pivo a řekne, ještě jsme neskončili. Ve starém zaplivaném klubu na periférii o kterém se říká, že v jeho sklepě je vchod do pekla. Jsem připraven, připíjím na zdraví všem nemrtvým a znovu zapínám play. Němečtí CRUEL FORCE vydali nové album. Bylo potřeba nakoupit pivo, zavřít všechna okna a zatemnit. Tahle hudba nejlépe vynikne v podzemí, v nekonečných chodbách Hádovy říše.

Současná retro black thrash heavy metalová vlna mi toho moc neříká. Ale občas se z ní vynoří kapely, které stojí za to poslouchat. Novinka "Dawn Of The Axe" mě na rozdíl od jiných opravdu baví. Je to smršť, je to lavina, ale promyšlená a velmi dobře složená. Připíjím na zdraví a tančím na svém vlastním hrobě. 


Zvukově mi novinka připomíná některé poslední nahrávky DESTROYER 666. Hudebně mají pánové velmi blízko třeba k takovým SLAYER, MERCYFUL FATE, VENOM, HELLHAMMER, CELTIC FROST. To by nebylo zase tak zajímavé, v dnešní době se nelze vyhnout přirovnání. Mě ale nejvíc zaujalo nadšení, opravdovost. Já Němcům jejich práci zkrátka věřím. Pro mě je tohle hodně důležitá věc. Líbí se mi sóla, takový ten drive a chvění, které mě nutí podupávat nohou, kývat se do rytmu a samozřejmě neustále otevírat další a další piva. Jsem starej pes, který by mohl poslouchat stále dokola jen desky z osmdesátých a devadesátých let. Jsem rád, že nemusím, že ještě stále existují hudebníci jako CRUEL FORCE, kteří mi umí nakopat prdel. "Dawn Of The Axe" je deskou, která se mezi ostatními rozhodně neztratí. Hezky jsem si u ní zavzpomínal a i když je v tom samozřejmě velký kus nostalgie, tak mě baví album poslouchat. Mám to takhle nastavené více než třicet let. Pokaždé, když mě něco trápí nebo naštve, zavřu se do jedné plesnivé kobky, poslouchám podobné záležitosti a piju k tomu pivo. Já už se měnit nebudu. Ale dokud tady na tom podivném světě budu, chci podobné nahrávky podporovat. Hoří totiž jasným plamenem! Pálí mě mozek a nemůžu se postavit na nohy. Ozvěny včerejšího dne mě bolí jako ostré čepele nožů. Vnitřnosti se mi kroutí jako mladá háďata. Podá mi další pivo a řekne, ještě jsme neskončili. Moje vlastní Smrt. Poděkuju a poslouchám "Dawn Of The Axe" stále dokola. Black thrash metalová jízda přímo do pekla! Brána je otevřena! 


Asphyx says:

My brain is burning and I can't get back on my feet. The echoes of yesterday hurt me like sharp knife blades. My insides squirm like young nematodes. He hands me another beer and says we're not done yet. In a seedy old club on the outskirts that's said to have the entrance to hell in its basement. I'm ready, I raise a toast to all the undead, and I turn the play back on. Germany's CRUEL FORCE have released a new album. We had to buy beer, close all the windows and black out. This music is at its best underground, in the endless corridors of Hades.

The current wave of retro black thrash heavy metal doesn't say much to me. But occasionally, bands worth listening to emerge from it. The new "Dawn Of The Axe", unlike the others, really entertains me. It's a whirlwind, it's an avalanche, but well thought out and very well composed. I'm toasting my health and dancing on my own grave.


Sound-wise, the new album reminds me of some of the latest DESTROYER 666 recordings. Musically, the gentlemen are very close to SLAYER, MERCYFUL FATE, VENOM, HELLHAMMER, CELTIC FROST. That wouldn't be so interesting, nowadays you can't avoid comparisons. But I was most impressed by the enthusiasm, the realness. I simply trust the Germans in their work. This is a very important thing for me. I like the solos, the drive and the shake that makes me stomp my feet, sway to the rhythm and of course keep opening more and more beers. I'm an old dog who could only listen to records from the 80s and 90s over and over again. I'm glad I don't have to, that there are still musicians like CRUEL FORCE who can kick my ass. "Dawn Of The Axe" is a record that will definitely not get lost among the others. I had a good time reminiscing and even though there is a big piece of nostalgia in it, I enjoy listening to the album. I've had it set up that way for over thirty years. Every time something bothers me or upsets me, I lock myself in a moldy dungeon, listen to stuff like this and drink beer to go with it. I'm not changing anymore. But as long as I'm here in this weird world, I want to support records like this. Because they're burning bright! My brain's burning and I can't get back on my feet. The echoes of yesterday hurt me like sharp knife blades. My insides wriggle like young nematodes. He hands me another beer and says we're not done yet. My own Death. I say thank you and listen to "Dawn Of The Axe" over and over. Black thrash metal ride straight to hell! The gates are open!




TRACKLIST
1. Azrael's Dawn
2. At The Dawn Of The Axe
3. Night Of Thunder
4. Death Rides The Sky
5. Devil's Dungeon
6. Watchtower Of Abra
7. Across The Styx
8. Power Surge
9. Realm Of Sands

LINE-UP
Carnivore - Vocals
Slaughter - Guitars
GG Alex - Drums
Spider - Bass


Share this games :

TWITTER