DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 18. října 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - ASAGRAUM - Veil Of Death, Ruptured (2023)

Recenze/review - ASAGRAUM - Veil Of Death, Ruptured (2023)


ASAGRAUM - Veil Of Death, Ruptured
CD 2023, Edged Circle Productions

for english please scroll down

Všichni o něm věděli, ale nikdo nikdy nezahlédl jeho tvář. Většinou stál ve stínu a usmíval se. Zahalený v kápi se objevil pokaždé, když někdo umřel, když se stalo něco zlého. Nasával atmosféru strachu a beznaděje. Krmil se bolestí. Vyprávěly se o něm děsivé příběhy, spousta lidí jej potkala ve zlých snech. Byl přízrakem, našeptávačem, byl naším svědomím. Připomínal padlého kněze, kterého můžete potkat v prokletých kostelech. Vyznával staré rituály, znal zvrácené modlitby. Včera jsem jej potkal. Stále nevím, jak vypadá, ale pozval mě na výlet do záhrobí.

S chutí přijímám a ihned je mi doporučena nová deska holandsko-norských tmářů ASAGRAUM. Kapely, která hraje totálně bezbožný black metal. Sejdeme do podzemí, užíváme si jednotlivé melodie. Padám pomalu k zemi. Mám prokousnuté hrdlo a usmívám se. Konečně poctivý kov smrti, který koluje i v mých žilách. 


Kapela ve své tvorbě odkazuje na tradiční, klasické black metalové kapely z devadesátých let minulého století. A dělá to velmi zkušeně, odhodlaně a uvěřitelně. Jedná se o třetí dlouhohrající album a opět je plné špíny, hnisu, chladu a vzteku. U tohoto stylu je vždy hodně důležité, jestli je hudba uvěřitelná. Musí smrdět sírou. Atmosféra musí být těžká, plesnivá a mrazivá. ASAGRAUM tohle všechno umí a dělají to velmi elegantně. Zvuk, obal, celkový dojem, vše je podřízeno temnotě. Po formální stránce je všechno v nejlepším pořádku. Skupina ale není jen pokračovatelem, následovníkem. Má spoustu vlastních nápadů a v určitých momentech mi připadá jejich hudba až psychedelická. Mám pocit, že jsem byl dlouhé roky zavřený v plesnivé kobce. A když jsem se konečně dostal ven, tak byl svět dávno zničený. Smog, násilí, strach. Země připomínala území po válce. Totálně zničené. Chvilku jsem nevěděl, jestli je to realita nebo zlý sen. Přízraky dávno zvítězily. To je nám všem jasné. "Veil Of Death, Ruptured" ve mě probudilo spoustu představ a černých fantazií. Líbí se mi, jakým způsobem je hudba napsána. Je podmanivá, zběsilá a chladná zároveň. Připomíná mi ďábelskou mantru, kterou znají jen vyvolení. ASAGRAUM jsou ze své podstaty true a ortodoxní. Zároveň se nebojí prozkoumat všechna dostupná špinavá zákoutí. Nahrávku nelze jinak, než doporučit.  Nasávám atmosféru strachu a beznaděje. Krmím se bolestí. Vyprávěly se o mě děsivé příběhy, spousta lidí mě potkává ve zlých snech. Jsem přízrakem, našeptávačem, jsem vaším svědomím. Démonický, ledový black metalový rituál, u kterého se povedlo vyvolat Satana! Infernální ozvěny z onoho světa!


Asphyx says:

Everyone knew about him, but no one ever saw his face. Mostly he stood in the shadows and smiled. The hooded figure appeared whenever someone died, whenever something bad happened. He had an air of fear and hopelessness. He fed on pain. Horrible stories were told about him, many people met him in bad dreams. He was a phantom, a whisperer, he was our conscience. He was like a fallen priest you might see in cursed churches. He practiced old rituals, knew twisted prayers. I met him yesterday. I still don't know what he looks like, but he invited me on a trip to the afterlife.

I readily accept and am immediately recommended the new album by Dutch-Norwegian darkies ASAGRAUM. A band that plays totally unholy black metal. We go down to the underground, enjoying the tunes. I'm falling slowly to the ground. My throat is raw and I'm smiling. Finally, the honest metal of death, which flows in my veins.


The band's work refers to traditional, classic black metal bands from the 1990s. And they do it very skilled, determined and believable. This is their third full-length album, and once again it's full of filth, pus, cold and rage. With this style, it's always very important if the music is believable. It has to smell of brimstone. The atmosphere has to be heavy, musty and chilling. ASAGRAUM can do all that and they do it very elegantly. The sound, the cover, the overall impression, everything is subordinated to the darkness. Formally, everything is in the best order. But the band is not just a follower, a successor. They have a lot of their own ideas and at certain moments I find their music almost psychedelic. I feel like I've been locked in a moldy dungeon for years. And when I finally got out, the world had long since been destroyed. Smog, violence, fear. The country resembled a territory after the war. Totally destroyed. For a moment, I didn't know if it was reality or a bad dream. The phantoms had long since won. We all know that. "Veil Of Death, Ruptured" awoke in me many fantasies and black fantasies. I like the way the music is written. It's haunting, frantic and cold at the same time. It reminds me of a devilish mantra that only the chosen know. ASAGRAUM are true and orthodox by nature. At the same time, they're not afraid to explore all the dirty corners available. The recording cannot but be recommended. I soak up the atmosphere of fear and despair. I feed on pain. I've had scary stories told about me, many people meet me in bad dreams. I'm a ghost, a whisperer, I'm your conscience. A demonic, icy black metal ritual that managed to summon Satan! Infernal echoes from the other world!


TRACKLIST
1. Ignem Purificat Lilitu
2. Fearless Dominance
3. Opus Ad Errantem
4. De Verloren Tijd
5. Impure Fire
6. Veil of Death, Ruptured
7. Opus Ad Aeternum
8. De Waanzin Roept Mijn Naam

LINE-UP
Obscura - Vocals, Bass, Guitars
A. Morthaemer - Drums

CREDITS
Drums recorded by Dirk Verspaget. Mixing by Bas de Rooy. Mastering by Tide Studio London. Front cover picture by Bert Mulder.


Share this games :

TWITTER