DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 26. listopadu 2023

Recenze/review - SADUS - The Shadow Inside (2023)


SADUS - The Shadow Inside
CD 2023, Nuclear Blast

for english please scroll down

Bylo mi myslím nějakých sedmnáct, když mi kamarád půjčil kazetu "Illusions". Řekl mi, že si mám udělat jednu kopii. A potom zasvěceně dodal, že se z toho poseru. Běžel jsem k dalšímu kamarádovi, který měl kazeťák a uměl kopírovat. Ještě ten večer jsme šli s partou ven. Holky dodaly pití a my hudbu. Pamatuji si, že jsme stáli okolo přehrávače a museli všem okolo připadat jako blázni. Protože náš headbanging byl mocný a vášnivý. Uteklo hodně vody v řece Styx, svět se úplně změnil a moji hlavu zdobí šediny.

Možná a nebo právě proto přistupuji ke kapelám trošku jinak, než mladší posluchači. Máme spolu se SADUS spoustu společných zážitků. Asi se nebudete divit, že jsem se na novou desku těšil. I když jsem tušil, že už pánové asi nepřijdou s ničím novým. Je to tak v pořádku. Když chci slyšet SADUS, tak bych byl zklamaný z nějakých velkých stylových změn. 


Jaká že tedy novinka "The Shadow Inside" vlastně je? Inu, dobrá. Pokud jste jako já staří fanoušci, tak budete spokojeni. I když je fakt, že zrovna od téhle smečky bych čekal, že se trošku víc odváže. Formálně je samozřejmě vše v pořádku (zvuk bych si ale dovedl představit ostřejší a špinavější - je pod ním podepsán Juan Urteaga). Hodně se mi líbí obal (Travis Smith). Tady je to bez debat a bez připomínek. Songy jsou napsány velmi dobře, jen by občas potřebovaly trošku zkrátit. Ale mé drobné výtky berte jen jako myšlenky, které napadnou starého fanoušky po spoustě hodin poslechu. Dnes je doba, kdy se dá v podstatě zkritizovat všechno. Osobně to mám s hudbou trošku jinak. Vnímám ji všemi póry svého těla. Pokaždé si sednu a nechám ji na sebe působit. A se SADUS se mi už samozřejmě nestává to, že by mi běhal mráz po zádech, jako v dobách mého mládí. Ale musím uznat, že se jedná o veterány, kteří na rozdíl od jiných svých kolegů, mi stále dokáží nakopat zadek. Kdybych hodnotil nahrávky prostým bodovým označováním, volil bych sedmdesát procent ze sta. Nějak si nemůžu pomoc (možná v tom hraje roli i nostalgie), ale já se rád k "The Shadow Inside" stále vracím. Určitě to není deska na jeden poslech. Ale tak tomu bylo u téhle smečky vždycky. Už nemusím kopírovat kazety, ani sedět u posluchače. Stačí sáhnout do kapsy. Doba se hodně změnila, SADUS zůstávají. A je to moc dobře. Technický thrash  metal, u kterého se vám uvaří mozek ve vlastní šťávě!


Asphyx says:

I was about seventeen, I think, when a friend lent me a tape of "Illusions". He told me to make a copy. And then he added, in an insider's way, that I was gonna shit myself. I ran to another friend who had a tape recorder and could make copies. Later that night, a bunch of us went out. The girls supplied the drinks and we supplied the music. I remember we were standing around the record player and must have looked like fools to everyone around us. Because our headbanging was powerful and passionate. A lot of water has gone down in the River Styx, the world has completely changed and my head is adorned with grey hairs.

Maybe or maybe that's why I approach bands a little differently than younger listeners. We have a lot of shared experiences with SADUS. You probably won't be surprised that I was looking forward to the new album. Even though I knew that the gentlemen would not come up with anything new. It's okay. If I want to hear SADUS, I would be disappointed with some big style changes.


So what is the news "The Shadow Inside"? Well, good. If you are an old fan like me, you will be satisfied. Although I would have expected this pack to be a little more adventurous. Formally, of course, everything is fine (I could imagine a sharper and dirtier sound though - it's signed Juan Urteaga). I really like the cover (Travis Smith). Here it is without question and without comment. The songs are very well written, they just could use a little shortening at times. But just take my minor gripes as thoughts that come to mind for an old fan after many hours of listening. Today is a time when you can basically criticize everything. Personally, I feel a little differently about music. I feel it through every pore of my body. Every time I sit down and let it affect me. And with SADUS, of course, I don't get the chills I used to get in my youth. But I have to admit that these are veterans who, unlike some of their colleagues, still manage to kick my ass. If I were to rate the recordings by simple scoring, I would vote seventy percent out of a hundred. Somehow I can't help it (maybe nostalgia plays a role in this), but I like to keep coming back to "The Shadow Inside". It's definitely not a one-listen record. But that's the way it's always been with this pack. I don't have to copy tapes anymore, or sit in the listening room. Just reach into your pocket. Times have changed a lot, SADUS remain. And that's a good thing. Technical thrash metal that makes your brain boil in its own juice!



Tracklist:
01. First Blood 
02. Scorched And Burnt 
03. It's The Sickness 
04. Ride The Knife 
05. Anarchy 
06. The Devil In Me 
07. Pain 
08. No Peace 
09. New Beginnings 
10. The Shadow Inside

band:
Jon Allen - Drums, Songwriting
Darren Travis - Bass, Guitars, Vocals, Lyrics, Songwriting



Share this games :

TWITTER