DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 29. dubna 2024

Home » , , , , , » Rozhovor - SUFFERSYSTEM - Starý, plesnivý death metal, který vytáhne na povrch vaše nejtemnější myšlenky!

Rozhovor - SUFFERSYSTEM - Starý, plesnivý death metal, který vytáhne na povrch vaše nejtemnější myšlenky!


Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z Německa - SUFFERSYSTEM.

Odpovídali Daniel a Kirk, děkujeme!

Ave SUFFERSYSTEM! Zdravím do Německa. Doufám, že se máte v téhle šílené době dobře. Nedávno jsem si musel objednat jako fanoušek old school death metalu vaše nové „Disintegration of the Individual“ CD. Je skvělé a doslova zabíjí. Jak a kdy se dali SUFFERSYSTEM dohromady a proč zrovna starý plesnivý death metal? Proveď nás prosím trošku historií kapely.

Daniel: Děkuji za kompliment! Jsem rád, že se ti album líbí a že jsi z něj nadšený. Jsme také velcí fanoušci staré školy death metalu, což je myslím jasně slyšet.

Dirk: Takže jsme neměli jinou možnost. V roce 2002 jsme se rozhodli investovat trochu času do společné tvorby hudby. Vždy s myšlenkou zachytit starého ducha našich vlastních oblíbenců. To se dodnes nezměnilo. Struktura písní vždy vychází ze starých dobrých časů. Podle našeho názoru by písničky měly vždycky zůstat v uších nebo vás inspirovat k tomu, abyste řvali spolu s námi. To je vždy základem našich písní.


„Disintegration of the Individual“ je vaším šestým albem. Jak vznikalo? Pokud bych jej porovnal s předchozím CD „Torn in Rotten Flesh“ (2021), tak mi připadá rychlejší, ostřejší, temnější. Jak to vidíš ty? Kam a jak jste se chtěli posunout?

Daniel: Určitě na tom něco je! Poznal si to správně. V SUFFERSYSTEMU vždy existovaly výkyvy v rychlosti. V zásadě se však pohybujeme v poněkud rychlejších sférách. S "Disintegration" jsme nechtěli šlapat vodu, ale zároveň jsme nechtěli ztratit naše trademarky. Myslím, že se nám to docela povedlo.

Dirk: Myslíš? Myslím, že "Torn in rotten flesh" je o něco těžší, brutálnější, a to jak z hlediska písní, tak zvuku. Ale na posledních třech albech jsou vždycky výjimky v tom či onom směru.

Když desku poslouchám, tak si připadám jako v devadesátých letech minulého století. Objevoval jsem tenkrát muziku a poslouchám ji vlastně dodnes. Jak se vám povedlo docílit tak prašivého zvuku? Kde jste nahrávali a kdo vám album mixoval?

Daniel: Přesně tak by to mělo být! Zvuk 90. let měl na mě obrovský vliv. V té době byl "en vogue" death metal. Vlastně až v polovině devadesátých let mi to opravdu docvaklo. Od té doby jsem se od něj nedokázal odpoutat. SUFFERSYSTEM měl vždycky drsné hrany, a to je dobře. Prach je skvělý, haha!

Dirk: Osobně se veškerý můj hudební vkus odvíjí od počátků v letech 1989-1993. Tehdy stejně jako dnes rád poslouchám thrash metal i death metal. Myslím, že je to slyšet i v kytarových riffech. Jako poloprofesionální hudebníci nemáte k dispozici velký rozpočet. Proto jsme vždycky nahrávali naše písničky doma. Podle hesla učit se praxí. Aniž bychom se uchylovali k dnešním standardizovaným plug-inům nebo dynamice. Ucho určuje zvuk a pocit určuje sílu písní. Proto žádné album není dokonalé - ani my nejsme dokonalí. Autenticita je na prvním místě. Abychom album pro Vinylmaster zvládli s dokonalým zvukem, požádali jsme Jörga Ukena ze studia Soundlodge, aby znělo co nejsyrověji a nejpřirozeněji.


Starým časům je podřízen i obal. Ten letošní ve mně evokuje vzpomínku na staré covery. Možná za to může způsob malby nebo jen motiv, nevím. Co má vlastně přesně znázorňovat ve vztahu k vaší hudbě? A kdo je jeho autorem?

Daniel: Pro mě je obálka dalším vývojem "Roztrhaného zkaženého masa". Na obou albech je v centru pozornosti ruka. Sympatická zombie dáma znamená rozklad, skvěle se hodí k hudbě a také vystihuje atmosféru 90. let. Tentokrát jsme si nenajali žádného umělce. Někteří z vás určitě budou valit oči: Už nějakou dobu intenzivně pracuji s umělou inteligencí. Tak vznikl tento obrázek. Diskutovali jsme o tom, jestli se máme vydat touto cestou. Nakonec jsme se však rozhodli pro ni. Bylo to hluboko v našich myslích. Samozřejmě, že tento nápad mohl realizovat i umělec. Nakonec za nás rozhodl čas a náklady.

Dirk: Osobně nemám vůči umělé inteligenci absolutně žádné předsudky. Výsledný obraz musí být samozřejmě nezávislý a ostatní díla nesmí být rozpoznatelná. Tento obal odráží naši společnou kreativitu, a to jak v písních, tak v celkovém designu nosiče. Všechna rozhodnutí zůstávají v našich rukou.

Texty na nové desce jsou tradiční, klasické, death metalové. Připadají mi dobré. Jak vznikaly? Kde pro ně bereš inspiraci?

Daniel: Od té doby, co jsem převzal hlavně texty, se nechávám inspirovat hudbou. Dirk napíše píseň a dá mi ji v hrubé podobě. Textem se snažím náladu písně podložit slovy. Co zní dobře jako název písně? Jaké téma se hodí k hudbě? To jsou první věci, které se mi honí hlavou. Naše společnost nabízí dostatek materiálu. Stačí zapnout televizi, počítač nebo zírat do mobilu, abyste narazili na nějakou zvrácenost. Někdy jde psaní rychle, jindy trvá déle. Rozpoznatelnost je pro mě velmi důležitá. Chytlavé zpívané části jsou tu a tam nutností!


Album jste vydali u labelu Black Blood Records. Proč jste zvolili právě tento label? Rozesílali jste promo nahrávky třeba i do velkých vydavatelství? Jaké jste s tím měli zkušenosti?

Daniel: V SUFFERSYSTEMU jsme si po mnoho let dělali všechno sami. Po albu "The End Of Ends" jsme si řekli, že se aktivně pustíme do hledání labelu. BLACK BLOOD má ve svém repertoáru mnoho blackmetalových kapel. Björna proto velmi potěšilo, že na dveře zaklepala deathmetalová kapela. Práce na novém albu pak začaly velmi rychle. Hledání labelu začalo motivačním dopisem, podrobnou biografií a myslím tím odkaz na Bandcamp / YouTube. Už si to moc nepamatuji, ale určitě v tom byla nějaká velká vydavatelství. Trh je plný kapel. Je těžké se někde prosadit. Od větších firem se většinou nedočkáte odezvy. Ale taky si myslím, že je každý den někdo profackuje. Dávám přednost menším vydavatelstvím, která alespoň poskytují zpětnou vazbu. Spolupráce s BLACK BLOOD RECORDS se vyvíjí opravdu dobře! Björn nám dal naprosto volnou ruku už u "Torn In Rotten Flesh". "Disintegration Of The Individual" bylo ve finální fázi, když jsme mu nabídli album. Obzvlášť nás těší, že ho kromě digipaku vydá ve dvou verzích na vinylu. A aby toho nebylo málo, vyjde i na kazetě. O tu jsme se opět postarali sami.

Pocházíte z krásného města Essen, North Rhine-Westphalia. Jaká je vaše metalová scéna? Funguje u vás underground?

Daniel: Dirk pochází z Essenu. Před několika lety se přestěhoval do Hattingenu, odkud pochází jeho žena. Celé Porúří je mekkou metalu! Co se týče klubové scény, tak v Turocku (dříve Roxy) se toho děje hodně. Štafetu tu před mnoha lety předal Zeche Carl. V mládí jsem tam mohl zažít spoustu koncertů a metalových diskoték.

Dirk: Vyrůstal jsem na severu Essenu, mezi kapelami jako Charged, Anton B, Darkness a Kreator. Všechny tyto kapely měly své zkušebny v Zeche Carl. Konaly se tam i legendární deathmetalové koncerty. Hrály tam všechny velké kapely počátku 90. let. Nebýt té doby, mohla být moje hudební kariéra úplně jiná. Tyto vlivy se nedají popřít...


Ve vaší tvorbě je hodně slyšet vliv kapel MORGOTH, ASPHYX, PESTILENCE, DEATH, MORGOTH, AUTOPSY, jak vnímáš důležitost těchto kapel v rámci vývoje death metalu? Máš blízko k oldschoolové scéně, co se ti na ní líbí?

Daniel: Význam těchto kapel je pro mě osobně velmi velký! Miluji Death a Asphyx! Pestilence má své fáze. Je velká škoda, že MORGOTH už tu nejsou! Jagger odvedl dobrou práci i jako náhrada za Marca Greweho, i když to samozřejmě nebylo ono. Kluci tehdy v Hattingenu nahráli "Resurrection Absurd". Tím se kruh uzavírá. BOLT THROWER jsou také na vrcholu svých sil! S DEFECTED DECAY máme na cestě další projekt, kde jsou tyto vlivy jasně slyšet. Naštěstí dnes existuje mnoho kapel, které tyto staré trademarky do své hudby začleňují. Zvuk 90. let tak zůstává živý i mimo zmíněné kapely!

Dirk: To je pravda, přesně tyhle kapely charakterizují můj styl, a přesně tak by to mělo být.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Daniel: Stále jsme sběratelé! Z praktických důvodů si také vyrábím MP3 CD do auta. V zásadě ale dávám přednost tomu, abych měl něco v ruce! Takže doma rozhodně potřebuju víc místa, haha. Nemám předplacené žádné streamovací služby ani nic podobného, ale chápu mladší generaci, která je využívá. Ale umělec z toho většinou nemá žádný prospěch, to je třeba si uvědomit.

Dirk: (úsměv) ...ideální pro rychlý poslech. Ale malý umělec prostě potřebuje svůj prodej nosičů, jako jsou CD a LP. A upřímně řečeno, bez toho, abys držel v ruce pěkné CD/LP, tě metal skoro vůbec nebaví. Takže všichni streameři jsou jen následovníci... (úsměv).


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Daniel: Vždy se snažím být aktuální, což se mi bohužel ne vždy daří z časových důvodů. Momentálně poslouchám pořád dokola nové SKELETAL REMAINS. Ale také si stále častěji znovu kupuji starší desky. Ne že bych většinu z nich už neměl, ale rád si jeden nebo dva z nich dopřeji na vinylu. A pak je tu zase ten problém s místem!

Dirk: Jak už zmínil Daniel, nová alba Skeletal Remains a Suffocation mi jsou po chuti. Ale právě jsem objevil pro mě starší album THE RAVEN AGE, parádní těžká, tlustá produkce s geniálními melodickými linkami.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Daniel: Počítá se MASTER? KRABATHOR se určitě počítá. ROOT mě také napadá. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY mi v době doomové fáze přišli docela fajn. GUTALAX zná asi každý. Kluci jsou také hodně aktivní naživo.

Dirk: Krabathor s albem LIES !!! A Hypnos,...jinak bych byl vděčný za další tipy !!!

Daniel: HYPNOS, samozřejmě!

Co chystají SUFFERSYSTEM v nejbližších měsících?

Daniel: Nyní se těšíme na vydání, které bude muset pravděpodobně počkat až do května, protože lisovna bohužel nebyla schopna dodržet výrobní plán. O tom, co bude dál, jsme se zatím vlastně nebavili.

Dirk: Jsme stále aktivní v dalších projektech. Takže naše priority se občas mění podle toho, jak se věci vyvíjejí. Rozhodně jsem ale toho názoru, že SUFFERSYSTEM mají rozhodně co říct! Zatím jsme se vždycky dokázali trochu zlepšit. To nás udržuje zvědavé a živí naši touhu po akci.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Daniel: S radostí! Musíme vám poděkovat! Přejeme vám další úspěchy s DEADLY STORM ZINE! Udržujte metal naživu a podporujte underground!

Share this games :

TWITTER