DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 21. prosince 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - GROTESQUE CEREMONIUM - Podle mého názoru jsou všechna náboženství na tomto světě jen rakovinou společnosti.

Rozhovor - GROTESQUE CEREMONIUM - Podle mého názoru jsou všechna náboženství na tomto světě jen rakovinou společnosti.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Turecka - GROTESQUE CEREMONIUM.

Odpovídal Batu Çetin, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

GROTESQUE CEREMONIUM - Sanctum of Demoniac Deviance (2020):

Ave GROTESQUE CEREMONIUM! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií GROTESQUE CEREMONIUM. 

Dobrý den a děkuji za rozhovor, kapela Grotesque Ceremonium začínala v roce 2014 jako one-man band, nahrál jsem první demo kazetu Blasphemous Goat Observence, později zase jako one-man band jsem nahrál album Demonic Inquisition a toto album vyšlo pod Satanath Records a More Hate Productions, po prvním albu jsem našel členy kapely a začali jsme hrát také živá vystoupení, a druhé album, které jsem nahrál s mým bubeníkem Sanctum of Demoniac Deviance vyšlo od německého undergroundového Neckbreaker Records na CD / LP. 


Letos jste vydali stále čerstvou novinku „Sanctum of Demoniac Deviance“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý death metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy? 

Po prvním albu jsem začal psát písničky pro další, ale vzhledem k mému nabitému programu to trvalo trochu déle, protože mám i další kapely Cenotaph a Molested Divinity a tyto kapely mi zabírají většinu času, jakož i alba, zkoušky na turné atd. Mezitím se mi daří psát nové písničky pro Grotesque Ceremonium a se svým bubeníkem Keremem jsme začali nahrávat nové písně v létě 2019 v Ankara Deadhouse Studios, nahrávání mixování a mastering zabralo trochu více času, a potom jsme začali posílat proma labelům (vydavatelům), ale nabídka od Neckbreaker Records byla pro nás nejlepší a podepsali jsme s nimi a Sanctum of Demoniac Deviance bylo vydáno. 

Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku? 

Napsal jsem toto album pod různými temnými a zlými emocemi, s každým riffem a nápadem jsem při psaní písní tvrdě pracoval, je to možná trochu osobní album, které je těžko přístupné, ale myslím si, že pokud máte rádi temný doomy old school death metal, budete si atmosféru alba užívat. 


Mám „Sanctum of Demoniac Deviance“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem? 

Nahrávání probíhalo v naší rodné Ankaře ve studiích Deadhouse, majitel studia a inženýr Ozan Yıldırım je zodpovědný za zabijácký temný zvuk na albu. Ozan opravdu dobře ví, jaký zvuk jsme hledali, a otestovali jsme několik zesilovačů a převodů pro kytary a basy i pro zvuk bicích. S výsledkem jsme nadmíru spokojeni. Produkce a zvuk dělá album temné, zničující a brutální. 

Kdo je autorem textů na „Sanctum of Demoniac Deviance“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Píšu všechny texty o nesvatém zlu starověkých mýtických bohů, satanovi, rouhání, pekle a nesvatých rituálech, černé magii a nesvaté zvrácenosti. 

Kdo je podepsán pod obalem novinky „Sanctum of Demoniac Deviance“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Umělecké zpracování je dílem Jinglota Hitama Arta, jeho nápady a umělecká díla se mi hodně líbí. Naše umělecká díla se nám samozřejmě také velmi líbí, jelikož 100% vystihují texty a naším konceptem který děláme v Grotesque Ceremonium.


Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“. 

Dlouho se mi líbí death metal a death metal ze staré školy 90. let je také mojí vášní, proto jsem vytvořil Grotesque Ceremonium, abych uctil původ a kořeny. 

Pocházíte z Turecka a hrajete extrémní death metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje v Turecku death metalová scéna. Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky. Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí? 

Ano, máme tu rostoucí scénu, většinou ve velkých městech, máme pár skvělých kapel které hrají old school death metal, podívejte se na Burial Invocation z Ankary a Engulfed z Istanbulu, skvělé kapely jsou na deskách od Dark Descend. Koncerty v Turecku mají obvykle mezi 150 až 300 lidí. 


Nedá mi to a musím se zeptat. Žijete v Turecka, které je považována za silně muslimskou zemi. Hrajete death metal. Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn islámem? 

Opravdu se nestaráme o naši kulturu a náboženství v Turecku, většina mladé generace nevěří. Nevěříme dogmatům nebo knihám, které byly napsány před tisíci lety. Podle mého názoru jsou všechna náboženství na tomto světě jen rakovinou společnosti. 

Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na GROTESQUE CEREMONIUM největší vliv. 

Ano, určitě máme rádi 90 roky kdy se hrál unholy a old school death metal, kapely jako Winter, Autopsy, Disembowelment, Incantation, Demilich, Funebrarum a mnoho dalších; z new wave old school kapel rád poslouchám Spectral Voice, Corpsessed, Grave Miasma, Mortiferium.


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat? 

Ano, snažíme se hrát na dobrých eventech a koncertech, opravdu chceme udělat evropské turné s Grotesque Ceremonium - až skončí covid, pokud bychom dostali nějaké vážné nabídky od festivalů nebo kapel, rádi bychom si zahráli. 


Jdu si vaši novou desku „Sanctum of Demoniac Deviance“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé death metové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo! 

Mockrát děkuji Jakubovi za skvělá slova a jsem opravdu rád, že se vám nové album líbilo; můžete si nové album poslechnout na jakékoli digitální platformě, pokud si chcete koupit cd nebo lp nebo zboží, podívejte se na stránky. Doufám, že vás uvidíme na živých vystoupeních. 

Mějte se a Na Zdraví!

Share this games :

TWITTER