DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 11. března 2021

Recenze/review - DAMNABLE - Inperdition (2021/1996)


DAMNABLE - Inperdition
CD 2021/1996, Godz Ov War Productions

for english please scroll down

Stejně je to zajímavé sledovat, jakým směrem se death metal ubíral během celé své existence. Od počátečních, nesmělých kroků, kdy jen vystrkoval rohy, až po současnou dokonalou produkci bez duše. Měl bych pro vás dnes jednu takovou sběratelskou libůstku. přeneste se prosím, do roku 1996 a nechte na sebe chvilku tehdejší dobu působit. Kdysi tenkrát v Polsku to v death metalu hodně vřelo. Pamětníci už vědí. Ano, DAMNABLE. Šílení, brutální maniaci.

Přiznám se na rovinu, že nejsem Satan jaký sběratel různých reedicí. Většinu desek mám stejně ještě v původních formátech, ale u DAMNABLE klidně udělám výjimku. "Inperdition" si totiž opravdu pamatuji. Dokonce si vzpomínám i na obal, na dva operatéry, kteří si s vámi na pár morbidních chvilek pěkně pohrají. 


Starý dobrý prašivý brutální death metal, grindcore. Tenkrát jste ještě každou kapelu poznali podle zvuku, podle pár prvních tónů. Každý se snažil být originál, i když je jasné, že inspirace se také brala, kde se dalo. Kupříkladu s DAMNABLE si člověk zavzpomíná na první desky DYING FETUS, CARCASS, berte mé přirovnání ale s nadhledem. Ne že by byli Poláci nějak hrozně originální, ale i dnes mě fascinuje krutost, devastující zvuk i nápady, které kdysi dokázali do skladeb propašovat. "Inperdition" se tak stává krásně morbidním sběratelským kouskem, nejen pro všechny death metalové archeology, ale i pro ostatní labužníky, kteří se kdy o extrémní žánr otřeli. Říkám si, že je velká škoda, že zrovna DAMNABLE se neuchytili u nějakého většího labelu. Kapely z tehdejšího východního bloku to měly těžké, i když ve správný moment po nich byl také velký hlad. "Inperdition" vychází jak na vinylu, tak na CD, samozřejmě i digitálně, ale to asi není zrovna u téhle smečky zrovna na pořadu dne. Jsem rád, že zrovna tato deska znovu vyšla. Bývá dobré se občas ohlédnout dozadu. A u DAMNABLE to platí několikanásobně. Vítejte v dávno opuštěné pitevně, asi víte, co bude následovat! Absolutní masakr ze starých patologických časů!


sumarizace:

DAMNABLE je hodně slyšet, že vznikli jako kapela pro radost, spontánně, že z nich riffy vylétly jako krev z proříznuté tepny. Navíc je jejich sound jiný než u ostatních, což se v dnešní době nadprodukce hudby cení nade vše. "Inperdition" je špinavým, surovým originálním albem, ze kterého stříká hnis na všechny strany. Je odbrzděným vlakem, který vás smete do samotného pekla. Je proseknutou lebkou, ze které kouká mozek. Hlavně je ale nahrávkou, která dokázala přitáhnout moji pozornost, podmanit si mě a vytrhnout mi srdce z těla. Temný death grind, který vám zkazí krev v těle! Líbí se mi určitý těkavý neklid, nutkání, které ze songů cítím. Nutí mě se k desce znovu vracet. Atmosféra je opravdu hodně podobná nepovedené operaci hlavy. Pacient ještě trošku žije, ale nebude to dlouho trvat a změní se v zombie, zabijácké monstrum. Vítejte zpátky v roce 1996, se skvělým zvukem a nápady. Hroby byly znovu exhumovány! Skvělá vzpomínka!

Asphyx says:

There is possible to hear that DAMNABLE were formed as a band for pleasure, spontaneously, that riffs flew out of them like blood from a severed artery. In addition, their sound is different from the others, which is highly valued. "Inperdition" is a dirty, raw original album, from which spurt pus on all sides. It is an unbreaked train that will take you to hell itself. It's a pierced skull from which the brain looks. But most of all, it is a recording that managed to attract my attention, conquer me and rip my heart out of my body.  A dark death grind that will make your blood in your body rotten!  I like a certain volatile restlessness, the urge I feel from the songs. It forces me to return to the record. The atmosphere is really very similar to a failed head operation. The patient is still alive, but it won't take long and he will turn into a zombie, a killer monster. Welcome back in 1996, with great sound and ideas. The graves were exhumed again! Great memory! 


Tracklist:
01. Intro
02. Underworld
03. Paranormal Verdict
04. Circle Of Time
05. The Myth
06. Reincarnation
07. Re-Reincarnation
08. To A God Unknown
09. Self Analysis
10. Outro

Damnable are:
Bayn - Guitars, Vocals
Andy - Guitars
Rolly - Bass
Melon - Drums



Share this games :

TWITTER